Ainakin viisi kuollut ja lähes 50 loukkaantunut autoilijan ajettua väkijoukkoon kesken jouluparaatin Yhdysvaltain Wisconsinissa - Ulkomaat | HS.fi

Ainakin viisi kuollut ja lähes 50 loukkaantunut autoilijan ajettua väki­joukkoon kesken joulu­paraatin Yhdysvaltain Wisconsinissa

Poliisilaitoksen mukaan tapaukseen liittyen on pidätetty 39-vuotias mies, jota vastaan on nostettu syyte viidestä taposta.

22.11. 5:13 | Päivitetty 23.11. 6:45

Yhdysvaltain Wisconsinissa viisi ihmistä kuoli ja 48 loukkaantui, kun mies ajoi väkijoukkoon kesken jouluparaatin. Loukkaantuneiden joukossa on kaksi kriittisessä tilassa olevaa lasta.

Tapaus sattui Milwaukeen Waukeshassa alkuyöstä maanantaina Suomen aikaa.

Tapauksen kuolonuhrit olivat poliisin mukaan iältään 52–81-vuotiaita. Heistä neljä oli naisia ja yksi mies.

Waukeshan poliisilaitos kertoi maanantaina, että tapaukseen liittyen on pidätetty 39-vuotias mies, jota vastaan on nostettu syyte viidestä taposta. Miestä vastaan saatetaan poliisin mukaan nostaa myös lisää syytteitä.

Lastensairaala Children's Wisconsin kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa, että sairaalan teho-osastolla on tapahtuneen jäljiltä kriittisessä tilassa kuusi lasta ja vakavassa tilassa kolme. Milwaukeessa sijaitsevan sairaalan tiedotustilaisuudesta uutisoi muun muassa uutiskanava CNN.

Sairaalaan tuotiin tapauksen jäljiltä hoitoon kaikkiaan kahdeksantoista 3–16-vuotiasta lasta, sairaalan edustajat kertoivat. Heidän joukossaan on kolmet sisarukset.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmaisi surunvalittelunsa tapahtuneen johdosta maanantaina ja kutsui tapahtunutta "kauhistuttavaksi väkivallanteoksi".

Poliisipäällikkö Daniel Thompson kertoi tiedotustilaisuudessa, että väkijoukkoon ajamista edelsi perheväkivalta­tilanne, josta epäilty pakeni punaisella katumaasturilla poliisin saavuttua paikalle.

Mies oli tämän jälkeen ajanut keskelle paraatia, kertoi poliisipäällikkö Dan Thompson. Thompsonin mukaan poliisi ei ajanut miestä takaa.

Poliisin mukaan tapahtuneelle ei ole ilmennyt muuta motiivia. Muun muassa uutistoimisto AP:n mukaan pidätetty mies ei tuntenut paraatiin osallistuneita ihmisiä.

”Olemme varmoja, että hän toimi yksin. Ei ole todisteita siitä, että tämä olisi terroristinen teko”, Thompson sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Poliisi kertoi jo aiemmin, että viranomaiset ovat löytäneet epäillyn ajoneuvon.

Viranomaisten mukaan poliisi oli tilanteen keskellä ampunut autoa yrittääkseen saada sen pysähtymään. Thompsonin mukaan sivulliset eivät haavoittuneet ampumisen vuoksi.

Koulut eivät avanneet Waukeshassa oviaan maanantaina. Poliisipäällikön mukaan tiet pysyvät suljettuina ainakin vuorokauden ajan.

Ihmiset sytyttivät kynttilöitä jouluparaatissa kuolleiden muistolle Waukeshassa Wisconsinissa.

CNN kertoi, että tutkinnan alkuvaiheessa tapauksesta ei ole löydetty yhteyksiä kansainväliseen tai Yhdysvaltojen sisäiseen terrorismiin. Poliisin mukaan yliajo ei myöskään vaikuta liittyvän viime viikkoina Wisconsinin osavaltiota puhuttaneeseen oikeudenkäyntiin, jossa kahta ihmistä kuolettavasti ampunut teinipoika vapautettiin syytteistä.

Sanomalehti The Washington Postin mukaan epäilty oli ennen väkijoukkoon ajamista ollut keskellä puukkotappelua, kun poliisi saapui paikalle ja epäilty pakeni paikalla. Paetessaan hän päätyi samalla reitille paraatin kanssa.

Yliajosta epäiltynä olevaa miestä vastaan on Milwaukeen piirikunnassa vireillä kaksi aiempaa keskeneräistä oikeustapausta, jotka on kirjattu ennen jouluparaatin tapahtumia.

Marraskuun alkupuolella kirjatussa tapauksessa miestä syytetään virkavallan vastustamisesta, turvallisuuden vaarantamisesta, häiriökäyttäytymisestä ja ryöstöstä. Lisäksi mies on jättänyt saapumatta oikeudenkäyntiin. CNN:n mukaan marraskuun tapauksessa miestä syytettiin siitä, että hän oli ajanut naisen päälle parkkipaikalla.

Toisessa, heinäkuussa 2020 kirjatussa tapauksessa miestä syytetään turvallisuuden vaarantamisesta ja ampuma-aseen laittomasta hallussapidosta.

Paraatiin ajanut punainen katumaasturi näkyy Waukeshan kaupungin suorasta videolähetyksestä otetussa kuvakaappauksessa.

Osavaltion rahastonhoitajaksi ehdolla oleva Angelito Tenorio kertoi paikalliselle lehdelle Milwaukee Journal Sentinelille olleensa paikalla, kun auto ajoi väkijoukkoon. Tenorio sanoi nähneensä, kuinka kuljettaja laittoi ”tallan pohjaan” ja ajoi täyttä vauhtia paraatireitille.

”Sitten kuulimme kovan pamauksen ja korvia särkeviä huutoja ja kirkaisuja niistä ihmisistä, joihin ajoneuvo oli osunut.”

Tenorion mukaan ihmiset juoksivat pakoon tai pysähtyivät itkemään. Maassa oli ihmisiä, jotka näyttivät jääneen auton alle.

”Kaikki tapahtui vain niin äkkiä.”

Waukeshan pormestari Shawn Reilly kuvaili Milwaukee Journal Sentinelin mukaan tapausta lehdistötilaisuudessa traagiseksi.

Wisconsinin kuvernööri Tony Evers kuvaili tekoa järjettömäksi ja kertoi rukoilevansa vaimonsa kanssa Waukeshan puolesta.

”Olemme yhteydessä paikallisiin yhteistyökumppaneihin odottaessamme lisää tietoa.”

Valkoisen talon virkamies sanoi hallinnon olleen myös yhteydessä sekä osavaltion viranomaisiin että paikallisviranomaisiin tarjotakseen tukea ja avustusta, jos niille on tarvetta.

Tapausta tutkivat ensi sijassa paikalliset viranomaiset, mutta liittovaltion poliisi FBI on kertonut tarjoavansa apua.

Poliisi eristi tapahtumapaikan 21. marraskuuta Waukeshassa Wisconsinissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat