The Guardian: Isis-taistelijat maksavat sakkoja ja lahjuksia vapautuakseen vankilasta - Ulkomaat | HS.fi

The Guardian: Isis-taistelijat maksavat sakkoja ja lahjuksia vapautuakseen vankilasta

Taistelijoiden kerrotaan maksavan vankiloita hallinnoiville kurdijoukoille 8 000 dollaria (noin 7 000 euroa) vapautumisestaan. Lisäksi taistelijat lupaavat olla liittymättä aseistettuihin ryhmiin ja poistua Pohjois- ja Itä-Syyriasta.

Isis-taistelijoita Hassakan vankilassa vuonna 2019. Taistelijat jäivät kiinni Baghouzin taisteluissa maaliskuussa 2019.

22.11. 10:39

Kaakkois-Syyriassa sijaitsevista vankiloista on vapautettu äärijärjestö Isisin taistelijoita sakkoja ja lahjuksia vastaan, kertoo brittilehti The Guardian.

Tämän ”sovintosopimuksen” mukaan syyrialaiset miehet, jotka ovat olleet vangittuina ilman oikeudenkäyntiä maksavat 8 000 dollaria (noin 7 000 euroa) vapautuksestaan.

Tämän lisäksi vapautetut taistelijat allekirjoittavat julistuksen, jonka mukaan he eivät liity tulevaisuudessa uudestaan aseellisiin ryhmiin ja antavat lisäksi lupauksensa poistua Pohjois- ja Itä-Syyrian alueilta.

The Guardian pohjaa tietonsa kahden vapautetun taistelijan haastatteluihin ja virallisiin asiakirjoihin. Myös molempien miesten perheet vapautettiin sopimuksen myötä al-Hawlin leiriltä.

Vankiloita hallinnoivan Syrian Democratic Forces (SDF) -ryhmän edustaja Farhad Shami on kiistänyt asiakirjojen virallisuuden. Samalla hän kiisti, että taistelijoita vapautettaisiin lehden kuvaamalla tavalla.

The Guardianin haastattelemien miesten mukaan ainakin kymmenen ihmistä on hankkinut vapautensa Hasekehin vankilasta vuodesta 2019 lähtien, jolloin sovinto­suunnitelma otettiin käyttöön.

SDF:n vankiloissa viruu noin 8 000 syyrialaista ja irakilaista ihmistä, joita syytetään Isis-järjestön jäsenyydestä. Lisäksi vankiloissa on noin 2 000 ulkomaalaista, joita ei ole kotiutettu syystä tai toisesta. SDF on vaatinut länsimaisia liittolaisiaan perustamaan kansain­välisen tuomio­istuimen, jonka avulla vankiloita koskeva paine voitaisiin purkaa.

SDF on aiemmin tehnyt sovintosopimuksia paikallisten heimojohtajien kanssa, jotka ovat taanneet, etteivät vapautetut ihmiset ole olleet ekstremistejä.

Raqqan kaupungissa turvallisuusvalvojana Isisin riveissä toiminut Abu Jafar kertoi The Guardianin mukaan maksaneensa sakon lisäksi 22 000 dollaria (noin 19 000 euroa) lahjuksia vapautuksensa eteen.

”Minut pidätettiin Baghuzin kaupungissa sen jälkeen, kun olin haavoittunut ilmaiskussa ja antautunut maaliskuun 2019 tulitauon aikana. He [SDF] siirsivät perheemme [vankileirille] ja meidät vankilaan. Odotimme oikeudenkäyntiä tai jotain, joka selventäisi kohtaloamme noin kahden vuoden ajan. Jonkin ajan kuluttua tajusimme, että meidän piti löytää oma tiemme ulos siitä paikasta.”

Kobanin taistelussa vuonna 2014 Isisin taisteluosastoa johtanut ja vuonna 2019 pidätetty Abu Mohammad kertoo, miten Hasekehin vankilan olotilat vastasivat kidutusta ja kaltoinkohtelua.

”SDF:n vartijat roikottivat meitä kuulustelu­huoneiden katoista tarkoituksenaan kiduttaa meitä ja näännyttää meidät. He tekivät samoja asioita meille, mitä me teimme pidättämillemme ihmisille silloin kun olimme Isisin johtajia. Kadun sitä syvästi nyt, mutta en voi kutsua itseäni uhriksi kaiken sen jälkeen, mitä teimme.”

”Vapautusprosessi ei ollut helppo, mutta sen jälkeen, kun perheeni oli ottanut yhteyttä moneen SDF:n johtajaan ja maksettuaan 14 000 dollaria (noin 12 000 euroa) lahjuksia virallisen 8 000 dollarin lisäksi, pääsin pois vankilasta.”

Taistelijoiden vapauttaminen vankiloista on herättänyt huolta turvallisuus­tilanteesta ja siitä, ettei heitä tuomita mahdollisista rikoksistaan.

”Raqqan asukkaina pidämme näiden vaarallisten ihmisten vapauttamista vain rahanteko­muotona. SDF ei välitä rikoksista, joita nämä ihmiset ovat tehneet meitä vastaan. Tämä on vain keino, jolla SDF saa lisää rahaa”, kansalaisaktivisti Mohab Nasser sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat