Puhemies ehdottaa pääministeriksi Magdalena Anderssonia – Äänestys keskiviikkona, neuvotteluissa ei vielä sopua - Ulkomaat | HS.fi

Puhemies ehdottaa pääministeriksi Magdalena Anderssonia – Äänestys keskiviikkona, neuvotteluissa ei vielä sopua

Andersson ei saavuttanut neuvottelutulosta vasemmistopuolueen kanssa, mutta haluaa silti edetä äänestykseen. Vasemmistopuolue haluaa tukensa vastineeksi korotuksen eläkkeisiin.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson pyrkii saavuttamaan tuen pääministeriydelleen.

22.11. 13:07 | Päivitetty 22.11. 19:21

Tukholma

Ruotsin valtiopäivät äänestää keskiviikkona, valitaanko maan seuraavaksi pääministeriksi sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson.

Valtiopäivien puhemies Anders Norlén kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa esittävänsä pääministeriksi Anderssonia, vaikka Andersson ei ollut vielä saavuttanut neuvottelutulosta vasemmistopuolueen kanssa.

Nykytilanne tarkoittaa siis sitä, että valtiopäivät äänestää pääministeristä, vaikka pääministeriltä uupuu toistaiseksi tarvittava äänimäärä tullakseen valituksi.

Andersson tarvitsee sekä keskustapuolueen että vasemmistopuolueen tuen, mutta puhemies ja Andersson kertoivat tiedotustilaisuudessa, että neuvottelut vasemmistopuolueen kanssa ovat kesken.

Andersson ei kuitenkaan pyytänyt puhemieheltä lisäaikaa neuvotteluihin, vaan halusi edetä suoraan äänestykseen. Hän toivoo pääsevänsä sopuun vasemmistopuolueen kanssa ennen keskiviikon äänestystä.

Andersson ja sosiaalidemokraatit ovat käyneet neuvotteluja läpi viikonlopun, koska viime viikolla sopua ei vielä syntynyt.

Andersson oli jo kertaalleen hakenut hallituksen muodostamiselle lisäaikaa. Lisäaika päättyi tänään puoliltapäivin Ruotsin aikaa eli kello 13 Suomen aikaa.

Vääntöä on käyty vasemmistopuolueen vaatimuksesta korottaa eläkkeitä. Puolueen mukaan eläkkeiden korottaminen on ehdoton edellytys sille, että se tukee Anderssonia uudeksi pääministeriksi.

Puhemies voi esittää pääministeriehdokasta neljä kertaa. Jos valinta ei onnistu, luvassa ovat ylimääräiset vaalit.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat