Koronapassilla pääsee matkalle, mutta kaupunkiloma loppuvuodesta voi osoittautua ankeaksi: München perui taas joulutorinsa, rajoitukset kiristyvät ympäri Eurooppaa - Ulkomaat | HS.fi

Koronapassilla pääsee matkalle, mutta kaupunki­loma loppu­vuodesta voi osoittautua ankeaksi: München perui taas joulutorinsa, rajoitukset kiristyvät ympäri Eurooppaa

Monissa maissa laaditaan rajoituksia, jotka koskevat rokottamattomia ihmisiä. EU:n koronapassilla voi matkustaa muihin unionin maihin, mutta yllätyksiin on syytä varautua nopeasti muuttuvassa tautitilanteessa.

Joulutori oli suljettu Saksan Dresdenissä maanantaina.

23.11. 2:00 | Päivitetty 23.11. 9:31

Euroopasta on tullut koronataistelussaan useiden ja muuttuvien käytäntöjen tilkkutäkki. Yksistään viime viikolla eri maissa voimaan tulleet määräykset ja ohjeistukset kertovat, että esimerkiksi joululoma­matkan suunnittelusta on tullut ennakoimatonta arvailua.

Moni eurooppalaisperhe oli varmasti varannut matkan käydäkseen Münchenin maailman­kuuluilla joulumarkkinoilla. Viime viikon perjantaina saksalais­kaupungin pormestarilla Dieter Reiterilla oli ”katkeria uutisia” niin turisteille kuin paikallisille yrittäjillekin: 1300-luvulta alkaen pidetyt joulu­markkinat perutaan jo toisena vuotena peräjälkeen.

Joulumarkkinoiden oli määrä alkaa tämän viikon maanantaina. Viime hetken peruminen alleviivaa, kuinka nopeasti tautitilanteet vaikuttavat viranomaisten ja poliittisten päättäjien ratkaisuihin, ja kuinka vaikeaa on arvioida minkään maan tilannetta edes parin viikon päähän.

Esimerkiksi Irlannin hallitus ilmoitti syyskuussa, että ihmiset voivat alkaa palata työpaikoilleen vaiheittain ja varovaisuutta noudattaen.

Viime perjantaina maan hallitus ilmoitti, että aiempi politiikka perutaan toistaiseksi. Nyt työpaikoille saa mennä vain, jos se on ehdottoman tarpeellista. Uudella määräyksellä pyritään vähentämään korona­tartuntoja.

Itävalta taas löi viime viikon alussa maan osittain säppiin rokottamattomilta ihmisiltä, kunnes hallitus ilmoitti, että yhteis­kunnan sulkutoimet koskevat koko väestöä tämän viikon alusta alkaen. Helmikuussa maassa astuu voimaan rokotuspakko, ensimmäisenä Euroopassa.

Lue lisää: Itävalta otti kovat keinot käyttöön ja ne toimivat, mutta oli jo liian myöhäistä – Virologi selittää, miksi rokotus­pakko tulee helmikuussa

Ravintola oli suljettu Itävallan Wienissä maanantaina.

Korona­rajoitukset ovat johtaneet myös laajoihin mielen­osoituksiin eri puolilla Eurooppaa. Esimerkiksi Hollannissa ja Belgiassa viikonlopun mielen­osoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi.

Hollannissa on voimassa osittainen koronasulku, joka esimerkiksi rajoittaa huomattavasti kauppojen ja ravintoloiden aukioloa. Sulku alkoi toissa viikon lauantaina, ja sen on määrä kestää ainakin kolme viikkoa.

Maassa harkitaan tällä hetkellä toimia, joilla voitaisiin estää rokottamattomien pääsy baareihin ja ravintoloihin.

Useissa muissakin maissa on otettu käyttöön tai suunnitellaan rajoituksia, jotka kohdistuvat yksistään rokottamattomiin asukkaisiin.

Joillakin Saksan alueilla on otettu käyttöön ulkonaliikkumis­kieltoja, jotka kohdistuvat rokottamattomiin. Saksin osavaltiossa rokottamattomien ulkonaliikkumis­kielto on sidottu tautitapausten määrään.

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis kertoi viime viikolla tv-puheessaan, että rokottamattomilta estetään pääsy julkisiin sisätiloihin, kuten elokuva­teattereihin, ravintoloihin ja kuntosaleille, vaikka heillä olisi esittää negatiivinen testitulos.

”Tämä on todellakin rokottamattomien pandemia. Kreikka joutuu suremaan turhia ihmishenkien menetyksiä siitä yksinkertaisesta syystä, ettei meillä ole samaa rokotus­kattavuutta kuin muilla Euroopan mailla”, Mitsotakis sanoi.

Noin 61 prosenttia Kreikan koko väestöstä on saanut täyden koronarokotuksen. 11 miljoonan asukkaan maassa on kirjattu runsaat 17 300 koronakuolemaa pandemian alusta lähtien.

Ravintola oli suljettu Ateenassa viime viikon tiistaina, joskaan ei koronarajoitusten pakottamana, vaan ravintoloitsijan protestina asiakkailta vaadittavalle negatiiviselle koronatesti­todistukselle.

Vaikka koronarajoitukset vaihtelevat suuresti maittain, yhdistävä tekijä on, että matkustaminen EU-maihin onnistuu pääsääntöisesti EU:n koronapassilla. Sellaisen voi saada myös rokottamaton henkilö.

”Jotta rokottamattomia henkilöitä ei syrjitä, EU:n digitaalinen korona­todistus kattaa myös testaus­todistukset ja todistukset henkilöille, jotka ovat parantuneet koronataudista. Kaikki voivat siis hyötyä EU:n digitaalisesta korona­todistuksesta”, Euroopan komissio tiedottaa.

Matkalle lähtijöitä neuvotaan kuitenkin tarkistamaan kunkin maan ajantasaiset korona­määräykset, sillä EU-mailla on mahdollisuus ottaa käyttöön matkarajoituksia. Tietoa kustakin maasta saa esimerkiksi EU:n verkkosivuilta.

Sivuston tietoihin on kuitenkin syytä suhtautua varauksella ja pitää suuntaa-antavina. Esimerkiksi Suomen kohdalla 19. marraskuuta päivätyssä tekstissä todetaan yksi­selitteisesti: ”Tärkeää: Suomessa vaaditaan EU:n digitaalista korona­todistusta mentäessä julkisille paikoille, kuten baareihin, ravintoloihin, museoihin, uimahalleihin, suuriin tapahtumiin ja joihinkin julkisiin liikenne­välineisiin.”

Lisätietolinkistä selviää kuitenkin, että kyseessä on ehdollinen määräys, joka kytkeytyy tautitilanteeseen ja niiden johdosta tehtyihin rajoituspäätöksiin.

Suomalaisilla voi olla vaikeuksia hahmottaa maassa vallitsevia sääntöjä. Satunnaisella turistilla voi olettaa olevan vieläkin vaikeampaa.

Valtioneuvoston verkkosivuilta huomaa, että matkustamiseen liittyy nyt monenlaista epätietoisuutta, vaikka EU:ssa periaatteessa vapaa liikkuvuus onkin.

”Eri maiden vaatimukset voivat vaihdella myös EU:n sisärajoilla – – Maat päättävät itse, mitä todistuksia ne edellyttävät maahan saapuvilta ja edellyttävätkö ne esimerkiksi yhtä tai kahta rokoteannosta – – Koronavirustilanne voi eri maissa ja alueilla muuttua äkillisesti”, valtioneuvoston sivuilla ohjeistetaan.

Lähteinä käytetty muun muassa Bloombergiä, Deutsche Welleä, Al-Jazeeraa, BBC:tä, AFP:tä, Euroopan komission verkkosivuja, Irlannin terveyshallintoa sekä valtioneuvoston ja sosiaali- ja terveysministeriön sivuja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat