Armeijan takaisin pääministeriksi nostama Abdalla Hamdok lupaa vaaleja aikaisintaan vuoden 2023 kesälle - Ulkomaat | HS.fi

Armeijan takaisin pää­ministeriksi nostama Abdalla Hamdok lupaa vaaleja aikaisintaan vuoden 2023 kesälle

Armeija teki vallankaappauksen lokakuun 25. päivä, minkä jälkeen maassa on nähty useita suuria mielenosoituksia. Nyt Hamdok on päässyt sopimukseen armeijan kanssa, ja hän alkaa koota ”teknokraattista” hallitusta.

Sotilasvallankaappauksen tehnyt kenraali Abdel Fattah al-Burhan (vas.) ja pääministeri Abdalla Hamdok esittelivät sunnuntaina uutta sopimusta, jolla Sudaniin perustetaan uusi siviilihallitus.

22.11. 13:10

Sudanissa uudelleen pääministeriksi noussut Abdalla Hamdok on ilmoittanut, että maahan muodostetaan ”teknokraattinen” hallitus, joka järjestää vaalit aikaisintaan vuoden 2023 kesäkuussa.

Televisiokanava al-Jazeeralle puhunut Hamdok kuitenkin varoitti, että aikataulu voi venyä pidemmäksikin.

”Kuten tiedetään, vaalien [järjestäminen] vaatii vähintään yhden täyden vuoden, ja se voi venyä jopa puoleentoista vuoteen”, Hamdok sanoi vain tunteja sen jälkeen, kun hän oli allekirjoittanut sopimuksen maan sotilasvallan edustajien kanssa.

Hamdok syrjäytettiin sotilasvallankaappauksessa lokakuun 25. päivä, jonka jälkeen hänet asetettiin kotiarestiin. Nyt hän on kuitenkin ilmoittanut uudesta sopimuksesta, jonka mukaan maahan saadaan uusi virkamieshallitus. Hänen mukaansa uusi hallitus tulee olemaan itsenäinen.

Mielenosoittajat eivät kuitenkaan ole al-Jazeeran mukaan olleet täysin tyytyväisiä Hamdokin ja sotilaiden väliseen sopimukseen. Mielenosoittajat eivät halua minkäänlaista kompromissia, jossa vallankaappauksen tehneet sotilaat olisivat osa maan hallintoa.

Sen sijaan mielenosoittajat haluaisivat sotilasvallan edustajat pois maan politiikasta pysyvästi. Mielenosoittajat ovat luvanneet jatkavansa sotilasvaltaa vastustavia mielenosoituksia.

Siviililiittouma Forces of Freedom and Change ja ammattijärjestö Sudanese Professionals Association ilmoittivat, etteivät ne hyväksy tuoretta sopimusta. Molemmat ovat olleet mukana järjestämässä viime aikaisia mielenosoituksia.

Ainakin 41 ihmistä on kuollut vallankaappausta vastustavissa mielenosoituksissa, kun turvallisuusjoukot ovat avanneet tulen ihmisiä vastaan.

Hamdok lupasi, että kuolemista ja muista mielenosoituksissa tapahtuneista rikoksista avataan itsenäinen tutkinta. Hänen mukaansa sopimuksen solmiminen ”estää enempää verenvuodatusta”.

Osana Hamdokin solmimaa sopimusta on myös vallankaappauksen jälkeen vangittujen poliittisten vankien vapauttaminen, joskaan vapauttamiselle ei ole asetettu vielä aikataulua.

Sopimuksesta ei käy ilmi, kuinka paljon valtaa Hamdokin lupaama teknokraattinen hallitus tulee saamaan. Hallituksen ministerien nimitykset on nimittäin hyväksytty sotilas­vallankaappauksen tehneen kenraali Abdel Fattah al-Burhanin johtamassa neuvostossa.

Hamdok painotti, että hän solmi sopimuksen velvollisuudentunteestaan.

”Olen tehnyt päätökseni ja solminut tämän poliittisen sopimuksen, vaikkakin tiedän, että monet voivat olla sitä vastaan tai eri mieltä siitä ainoastaan sen takia, että ihmisten kunnianhimot ja toiveet olivat paljon korkeammalla.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat