”Chilen Bolsonaro” voitti täpärästi presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen – toisella kierroksella mittelöivät kaksi ääripäätä - Ulkomaat | HS.fi

”Chilen Bolsonaro” voitti täpärästi presidentin­vaalien ensimmäisen kierroksen – toisella kierroksella mittelöivät kaksi ääripäätä

Presidentinvaalien toinen kierros järjestetään 19. joulukuuta. Tämän vuoden vaalit ovat historialliset, sillä voittaja nousee vanhojen valtapuolueiden ulkopuolelta.

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen voittanut José Antonio Kast juhlisti vaalitulosta Chilen Santiagossa sunnuntaina 21. marraskuuta.

22.11. 16:06

Chilen seuraava presidentti ei selvinnyt sunnuntain vaaleissa. Sen sijaan äänestystulos vahvisti sen, mikä oli jo tiedossa: chileläisten näkemys maan tulevaisuudesta jakautuu kahtia, eikä yksikään ehdokas vetoa suureen enemmistöön.

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen voittajaksi nousi täpärästi äärioikeiston José Antonio Kast vajaalla 28 prosentin äänisaaliilla. ”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu Kast on yhdeksän lapsen isä, äärikonservatiivi ja populisti, joka lupaa kovia otteita maahanmuuttoa ja kommunismia vastaan.

Vaalien toinen kierros järjestetään 19. joulukuuta. Silloin Kast saa vastaansa ensimmäisellä kierroksella toiseksi tulleen Gabriel Boricin. Vasemmistokoalition ehdokas jäi kärjestä jälkeen parilla prosenttiyksiköllä saaden vajaat 26 prosenttia äänistä.

Pitkään vaalien ennakkosuosikiksi luettu Boric nousi alun perin julkisuuteen opiskelija­mielenosoitusten johtohahmona. Jos 35-vuotias Boric voittaisi vaalit, tulisi hänestä Chilen historian nuorin presidentti.

Lue lisää: Chilessä hurja vaalivuosi: Perustuslain laatii vasemmisto, presidentiksi saattaa nousta ääri­oikeistolainen ”Chilen Bolsonaro”

Vasemmistokoalition ehdokas Gabriel Boric haastaa José Antonio Kastin presidentinvaalien toisella kierroksella.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella oli Kastin ja Boricin lisäksi viisi muuta ehdokasta. Kolmanneksi tullut Franco Parisi sai 12,8 prosenttia äänistä, vaikka hän ei BBC:n mukaan käynyt koko vaalikampanjan aikana Chilessä.

Tämän vuoden vaalit ovat Chilelle historialliset, sillä voitosta taistelevat äärioikeisto ja vasemmistokoalitio, jossa on mukana muun muassa kommunistinen puolue.

Sen jälkeen kun sotilasdiktatuuri päättyi vuonna 1990, presidentin paikka on mennyt Chilessä aina joko keskustaoikeistolle tai keskustavasemmistolle.

Kahden vuoden takaisten suurien mielenosoitusten jälkeen Chilen valtapuolueiden asema on kuitenkin murentunut. Samalla ideologisten ääripäiden suosio on kasvanut.

Muuttunut asetelma näkyy Kastin äänisaaliissa. Vielä vuoden 2017 presidentinvaaleissa äärioikeistolainen sai alle kahdeksan prosenttia äänistä ja hänen sotilasdiktatuurin kanssa flirttailevia ulostulojaan kauhisteltiin. Tänä syksynä kannatus on noussut nopeasti.

Samalla on selvää, ettei Chile tule saamaan presidenttiä, joka nauttisi erityisen suuresta kansansuosiosta. Äänet jakautuivat ensimmäisellä kierroksella niin pirstaleisesti, että jopa Kastin ja Boricin yhteenlaskettu äänisaalis jäi alle 54 prosenttiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat