Presidentti Maduron puolue sai Venezuelan paikallisvaaleissa odotetusti laajan voiton - Ulkomaat | HS.fi

Presidentti Maduron puolue sai Venezuelan paikallis­vaaleissa odotetusti laajan voiton

Maduron sosialistinen puolue voitti alustavien tulosten mukaan 20 kuvernöörin paikkaa ja oppositio vain kolme.

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro antoi oman äänensä paikallisvaaleissa maan pääkaupunki Caracasissa sunnuntaina 21. marraskuuta.

22.11. 19:06

Venezuelassa sunnuntain paikallis- ja aluevaalit ovat odotetusti tuoneet voittoja lähinnä maata johtavalle sosialistiselle puolueelle.

Yhteensä 20 eli valtaosa 23 maakunnan kuvernööripaikoista menivät presidentti Nicolás Maduron sosialistipuolueen ehdokkaille. Lisäksi sosialistipuolue voitti pääkaupunki Caracasin pormestarin viran.

Oppositiopuolueet olivat mukana vaaleissa ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen. Ne kuitenkin voittivat kuvernööripaikat vain kolmessa osavaltiossa. Yksi niistä oli kuitenkin merkittävänä pidetty, maan väkirikkaimman Zulian osavaltion paikka.

Tuloksista raportoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Vaaleissa äänesti noin 8,1 miljoonaa ihmistä eli vajaa 42 prosenttia noin 21 miljoonasta äänioikeutetusta.

Oppositio tuli mukaan vaaleihin, sillä Maduro hyväksyi mukaan aiemmin kiellettyjä ryhmiä. Maduro puolestaan suostui järjestelyyn, koska hän toivoo pääsevänsä myönnytyksiä tekemällä eroon ainakin osasta Yhdysvaltojen ja muiden länsivaltojen asettamista pakotteista.

Lisäksi Venezuela on hyväksynyt EU:n vaalitarkkailijoiden läsnäolon, jotka palasivat maahan 15 vuoden poissaolon jälkeen. EU:n tarkkailijat julkaisevat raporttinsa vaaleista tiistaina. Maduro on kuitenkin varoittanut, että EU:lla ei ole valtuuksia antaa tuomiota prosessista.

Venezuelan omat vaaliviranomaiset kertoivat vaaleissa olleen ”pieniä ja yksittäisiä ongelmia”.

Muun muassa Yhdysvallat ei tunnusta Venezuelan hallintoa vuoden 2018 kiistanalaisten vaalien vuoksi.

Niitä sekä vuoden 2020 kongressivaaleja boikotoineen opposition mukaan rehelliset vaalit ovat olleet mahdottomia tulosten vääristelyn ja Madurolle uskollisten väkivaltaisten jengien vuoksi.

Oppositiopoliitikko Henrique Capriles epäili AFP:n mukaan myös sunnuntain vaaleissa tapahtuneen vilppiä, sillä äänestyspaikkoja ei suljettu määräaikaan mennessä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat