Ainakin 45 ihmistä kuollut Bulgariassa bussin sytyttyä moottoritiellä - Ulkomaat | HS.fi

Ainakin 45 ihmistä kuollut Bulgariassa bussin sytyttyä moottori­tiellä

Uhrien joukossa on lapsia. Seitsemän palovammoja saanutta matkustajaa kuljetettiin sairaalaan Bulgarian pääkaupunkiin Sofiaan.

23.11. 7:20 | Päivitetty 23.11. 13:45

Paikallisten viranomaisten mukaan ainakin 45 ihmistä on kuollut, kun bussi syttyi tuleen moottoritiellä Bulgariassa tiistaina. Tapauksesta uutisoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Mediatiedot kuolleiden määrästä vaihtelevat, joidenkin tietojen mukaan kuolleita on 46. Kyseessä on tuhoisin bussiturma maan historiassa.

Bussissa olleet 12 lasta olivat uhrien joukossa, uutistoimistot kertovat.

Seitsemän palovammoja saanutta henkilöä kuljetettiin sairaalaan Bulgarian pääkaupunkiin Sofiaan. He olivat hypänneet ulos palavasta bussista. Heidän tilansa on vakaa, sairaalasta kerrottiin.

Bulgarian sisäministeri Boiko Rashkov kuvaili turmaa hyvin kauhistuttavaksi.

”En ole koskaan nähnyt mitään tällaista. Kukaan ei voi sanoa varmaksi, kuinka monta heitä [uhreja] on ja keitä he olivat. Ruumiit ovat pahasti palaneita, ja ne on tunnistettava yksi kerrallaan”, hän totesi toimittajille onnettomuuspaikalla.

Pohjois-Makedonian ulkoministeri Bujar Osmani kuvaili onnettomuutta valtavaksi tragediaksi.

Pohjois-Makedonian pääministeri Zoran Zaev on kertonut valtion uutistoimistolle Mialle puhuneensa yhdelle selviytyneistä.

”Hän sanoi heidän olleen unessa bussissa, kun kuului räjähdys. He onnistuivat rikkomaan yhden ikkunoista ja pelastamaan muutamia ihmisiä. Valitettavasti loput eivät onnistuneet”, hän kertoi.

Zaevin mukaan myös täysi-ikäiset uhrit ovat nuoria, noin 20–30-vuotiaita.

Pelastushenkilökuntaa ja tuhoutunut bussi tapahtumapaikalla 23. marraskuuta.

Bussissa on mediatietojen mukaan ollut 52–53 matkustajaa.

Onnettomuuden syystä ei ole vielä tarkempia tietoja. Uutistoimisto AP:n mukaan bussi olisi törmännyt tien suojakaiteeseen ja syttynyt sitten palamaan.

Viranomaisten mukaan onnettomuus johtui mahdollisesti joko kuljettajan tekemästä virheestä tai teknisestä viasta bussissa.

Muita ajoneuvoja ei ollut osallisina onnettomuudessa.

Bulgarian väliaikainen pääministeri Stefan Yanev on kertonut, että tapahtuneesta on aloitettu tutkinta. Hänen mukaansa onnettomuus ei selity huonoilla tieoloilla.

Tieturvallisuusjärjestön edustaja on kertonut onnettomuuden tapahtuneen hyvin kaltevalla tieosuudella, jossa tiemerkinnät ovat puutteelliset ja jossa on aiemminkin tapahtunut onnettomuuksia. Järjestö on valittanut kyseisestä tienpätkästä viranomaisille jo aiemmin.

Onnettomuuspaikkaa kuvattiin tiistaiaamuna.

Tapahtumapaikka sijaitsee Bulgarian länsiosassa lähellä Bosnekin kylää. Pelastushenkilökuntaa tapahtumapaikalla tiistaiaamuna.

Onnettomuus tapahtui paikallista aikaa kello kahdelta maanantain ja tiistain välisenä yönä. Tapahtumapaikka sijaitsee Bulgarian länsiosassa lähellä Bosnekin kylää.

Mediatietojen mukaan bussi oli matkalla Turkin Istanbulista Pohjois-Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen. Pohjois-Makedonian mediassa bussin on kerrottu olleen rekisteröity Besa Trans -matkatoimistolle, joka järjestää turisti- ja ostosmatkoja Istanbuliin.

Bulgarian viranomaisten mukaan neljä Pohjois-Makedonian matkatoimiston bussia oli saapunut Bulgariaan Turkista myöhään maanantaina illalla paikallista aikaa.

Tiedot matkustajien kansalaisuuksista vaihtelevat. Pohjois-Makedonian pääministeri Zoran Zaev sanoi aiemmin Nova TV:n haastattelussa uskovansa uhrien olleen pohjoismakedonialaisia, sillä bussi oli rekisteröity Pohjois-Makedoniaan. Bulgarian poliisijohtaja Stanimir Stanev kuitenkin kertoo, että alustavien tietojen perusteella vain kaksi kuljettajaa oli pohjoismakedonialaisia ja 50 matkustajaa albanialaisia. Reuters puolestaan kertoo, että bussin kyydissä olisi ollut myös yksi belgialainen ja yksi serbialainen.

Suomen ulkoministeriö kertoo Twitter-tilillään, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ilmaisee pahoittelunsa kaikkien kuolonuhrien perheille sekä niille, joihin tapahtunut on vaikuttanut. Haavisto sanoo olevansa hyvin surullinen traagisen bussionnettomuuden vuoksi.

Median edustajia oli saapunut onnettomuuspaikalle lähellä Bosnekin kylää läntisessä Bulgariassa. Onnettomuuspaikka suljettiin muulta liikenteeltä.

Bulgariassa on tapahtunut useita bussionnettomuuksia, joissa ihmisiä on kuollut. 20 bulgarialaisturistia kuoli vuonna 2018, kun heitä kuljettanut bussi ajautui liirtoon märällä tiellä ja kaatui kumoon.

Virallisten tilastojen mukaan vuonna 2019 tieliikenneonnettomuuksissa kuoli noin 630 ihmistä, ja viime vuonna luku oli yli 460. Bulgariassa on alle seitsemän miljoonaa asukasta.

Oikaisu 23.11.2021 klo 13.07: Vuoden 2018 onnettomuudessa kuoli 20 ihmistä, ei 17, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat