CNN: Yhdysvallat harkitsee aseiden lähettämistä Ukrainaan, pelkää Venäjän suunnittelevan hyökkäystä - Ulkomaat | HS.fi

CNN: Yhdysvallat harkitsee aseiden lähettämistä Ukrainaan, pelkää Venäjän suunnittelevan hyökkäystä

Yhdysvaltain viranomaiset ovat CNN:n mukaan käyneet myös eurooppalaisten liittolaistensa kanssa keskusteluja uuden Venäjään kohdistuvan pakotepaketin kokoamisesta, mikäli Venäjä todella hyökkäisi Ukrainan alueelle.

23.11. 9:18

Yhdysvallat harkitsee sotilaallisten neuvonantajien ja aseistuksen lähettämistä Ukrainaan, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN lähteisiinsä perustuen. Uutiskanavan mukaan maan hallinnossa pelätään Venäjän suunnittelevan uutta operaatiota Ukrainan ja Venäjän välisellä rajalla.

Yhdysvallat on aikaisemmin kertonut Venäjällä olevan Ukrainan rajan läheisyydessä 100 000 sotilasta ja sanonut seuraavansa tilannetta huolestuneena.

CNN:n mukaan Ukrainaan lähetettäväksi harkitaan muun muassa Javelin-panssarintorjuntaohjuksia sekä kranaatinheittimiä, mahdollisesti jopa Stinger-ilmatorjuntaohjuksia.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on myös pohtinut mahdollisuutta lähettää Ukrainaan Afganistanin operaation päätyttyä vähälle käytölle jäänyttä kalustoa, esimerkiksi Mi-17-helikoptereita.

Marraskuun alussa julkaistussa satelliittikuvassa näkyy runsaasti Venäjän maavoimien kalustoa Jelnjan kaupungin tienoilla noin 250 kilometriä Ukrainan-vastaisesta rajasta.

Yhdysvaltain hallinnon huolena on, että aseiden lähettäminen Ukrainaan provosoisi Venäjää ja heikentäisi turvallisuustilannetta Ukrainan rajalla entisestään.

Esimerkiksi eläkkeellä oleva everstiluutnantti Cedric Leighton kommentoi CNN:lle, että Javelin-panssarintorjuntaohjukset "ovat melko tehokkaita T-80-panssarivaunuja vastaan, joita venäläiset todella käyttävät".

Hänen mukaansa kaikessa Ukrainalle annettavassa lisäavussa on vaarana, että se "kiristää jännitteitä" Moskovan kanssa.

Maan viranomaiset ovat CNN:n mukaan samanaikaisesti käyneet myös eurooppalaisten liittolaistensa kanssa keskusteluja uuden Venäjään kohdistuvan pakotepaketin kokoamisesta, mikäli Venäjä todella hyökkäisi Ukrainan alueelle.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki vahvisti maanantaina medialle, että maan hallinto on huolestunut Ukrainan tilanteesta ja sillä on ”viime viikkoina ollut laajaa vuorovaikutusta eurooppalaisten liittolaisten ja kumppaneiden, Ukraina mukaan lukien, kanssa”. Psakin mukaan myös Venäjän viranomaisten kanssa on käyty keskusteluja Ukrainan tilanteesta.

Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley puhui myös maanantaina puhelimitse Ukrainan asevoimien ylipäällikön Valeri Zaluzhnyn kanssa.

Marraskuun alkupuoliskolla Yhdysvallat varoitti Venäjää tekemästä ”vakavia virheitä” Ukrainan rajalla.

”Meillä ei ole selvyyttä Venäjän aikeista, mutta tiedämme kyllä, millaisia pelejä Venäjä pelaa”, Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken totesi tuolloin.

”Olemme huolissamme siitä, että Venäjä saattaa tehdä vakavan virheen yrittäessään toistaa vuoden 2014 tapahtumat kootessaan joukkoja rajalle ja siirtyessään suvereenin Ukrainan alueelle. Venäjä väitti valheellisesti, että sitä oli provosoitu.”

Lue lisää: Venäjä tyrmää Yhdysvaltain huolen Ukrainan konfliktin pahenemisesta ”hysteriana”

Lue lisää: Yhdys­vallat varoitti Venäjää tekemästä ”vakavia virheitä” Ukrainan rajalla

Lue lisää: Venäjä näyttää lisänneen joukkoja länsi­rajalleen, mutta edes tiedustelu­palveluilla ei vaikuta olevan tarkkaa tietoa, mitä Ukrainan rajan läheisyydessä tapahtuu

Oikaisu 23.11.2021 kello 16.50: Jutun kuvatekstissä kerrottiin ensin virheellisesti, että satelliittikuva olisi otettu Ukrainan rajan läheisyydessä, todellisuudessa Ukrainan rajalle on Jelnjan kaupungista matkaa noin 250 kilometriä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat