YK varoittaa: Afganistanin pankkijärjestelmä romahduksen partaalla - Ulkomaat | HS.fi

YK varoittaa: Afganistanin pankki­järjestelmä romahduksen partaalla

YK vaatii raportissaan kiireellisiä toimia Afganistanin pankkien tukemiseksi.

Afganistanin keskuspankki maan pääkaupungissa Kabulissa.

23.11. 11:12

Afganistanin pankkijärjestelmä on romahduksen partaalla, varoittaa YK uutistoimisto Reutersin mukaan. YK vaatii kolmesivuisessa raportissaan kiireellisiä toimia Afganistanin pankkien tukemiseksi.

Sen mukaan vaarana on, että paikallisten lainojen takaisinmaksukyvyn heikentyminen, käteistalletusten väheneminen sekä pankkien likviditeettiongelmat uhkaavat romahduttaa maan rahoitusjärjestelmän kuukausien sisällä.

Maassa on jo nyt muun muassa jouduttu asettamaan käteiselle viikoittainen nostoraja pankkien käteisvarojen hupenemisen estämiseksi. Siitä huolimatta raportin mukaan nykyisillä nostorajoituksilla noin 40 prosenttia Afganistanin talletuskannasta menetetään vuoden loppuun mennessä.

Raportin mukaan pankkijärjestelmän romahtamisen taloudellisten vaikutusten ja sitä seuraavien sosiaalisten ongelmien määrä olisi valtava. YK on aikaisemmin varoittanut, että romahdus muun muassa ruokkisi alueen pakolaiskriisiä entisestään.

Afganistanin lyhyellä aikavälillä kriisiytyneen taloustilanteen taustalla on ulkomaisen kehitysavun lakkaaminen sen jälkeen, kun Taleban kaappasi maassa vallan 15. elokuuta. Valtaannousun jälkeen maan ulkomaisilla tileillä olevaa omaisuutta on myös jäädytetty.

Talebanin vallassaolo ja sen johtajille asetetut kansainväliset pakotteet myös vaikeuttavat ratkaisujen löytämistä maan pankkikriisiin.

”Meidän on löydettävä tapa varmistaa, että jos tuemme pankkisektoria, emme tue Talebania”, YK:n Afganistanin kehitys­ohjelman johtaja Abdallah al Dardari kommentoi Reutersille tilannetta.

Mahdollisiksi keinoiksi Afganistanin pankki­järjestelmän romahduksen estämiseksi YK:n raportti esittää muun muassa talletussuoja­järjestelmää, toimenpiteitä pankkien likviditeetin varmistamiseksi sekä mahdollisuutta viivästyttää lainojen takaisinmaksuja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat