”Euroopan ei pitäisi ujostella sitä, että se vaatii parempaa elämää omille kansalaisilleen”, Sauli Niinistö vaatii parempaa EU-puolustuspolitiikkaa Berliinissä - Ulkomaat | HS.fi

”Euroopan ei pitäisi ujostella sitä, että se vaatii parempaa elämää omille kansalaisilleen”, Sauli Niinistö vaatii parempaa EU-puolustuspolitiikkaa Berliinissä

Voimmeko pitää arvoistamme huolta ja huolehtimaan yhtä aikaa turvallisuudestamme – Niinistö peräsi Berliinissä suoraa eurooppalaista keskustelua hybridioperaation haasteista.

Presidentti Sauli Niinistö piti tiistaina puheen Berliinin Humboldt-yliopistolla.

23.11. 13:48 | Päivitetty 23.11. 18:28

Berliini

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön kaksipäiväinen työvierailu Saksassa jatkui tiistaina.

Niinistö piti kello 15 puheen Humboldt-yliopistossa. Puheen aiheena oli vahvempi Eurooppa kovenevassa maailmassa.

Euroopan itsevarmuuden vahvistaminen on entistä tärkeämpää, Niinistö sanoi.

EU:n otettava paljon vahvempi rooli turvallisuusyhteisönä, presidentti Niinistö vaatii. Hän totesi, että turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa EU:n suoriutuminen on ollut vaatimatonta.

Mahdollisuudet olisivat olemassa vahvempaan suoriutumiseen, hän sanoi.

Hän huomautti, että 27 EU-jäsenmaata käyttävät melkein yhtä paljon rahaa puolustukseen kuin Kiina ja melkein neljä kertaa niin paljon kuin Venäjä.

”Työkalut ovat, mutta halu käyttää niitä puuttuu usein”, hän sanoi.

Hän vaati yhteisen potentiaalin parempaa käyttöönottoa.

”Turvallisuutemme ja hyvinvointimme ovat vaakalaudalla”, Niinistö sanoi. Hänen mukaansa ei voi enää odottaa seuraavaa 20 vuotta, vaan vahvemman Euroopan aika on nyt.

”Maailma on aiempaa monimutkaisempi, sillä vallassa olevilla toimijoilla on uudenlaisia teknologioita käytössään. Maailmasta on tullut myös häikäilemättömämpi – paikka jossa kauniit lausunnot arvoista ja periaatteista jäävät usein kyynisten tekojen varjoon”, Niinistö sanoi.

Tällaisessa maailmassa yksittäiset Euroopan maat, jopa suurimmat, eivät saa yksin paljon painoarvoa. Vahvempi Eurooppa on meidän kaikkien etu.

Mitä se sitten tarkoittaa, Niinistö kysyi. Jotkut painottavat taloutta, toiset arvoja. Molemmat ovat tärkeitä osatekijöitä Euroopan menestyksessä, hän sanoi.

”Euroopan ei pitäisi ujostella sitä, että se vaatii parempaa elämää omille kansalaisilleen", hän sanoi.

Niinistön mukaan sen politiikan aika on ohi, että yritämme määrätä muita siitä, miten pitää elää, jos sellaista koskaan olikaan.

”Jos olemme rehellisiä, sellaisen politiikan saavutukset eivät ole vaikuttavia. Arvojen viennillä voi olla pysyvää vaikutusta vain, jos vastaanottaja aidosti uskoo niihin.”

Niinistön mukaan maailmasta on tullut aiempaa katkerampi ja vaarallisempi paikka, joka kunnioittaa voimaa entistä enemmän.

Niinistö totesi, että maailman voimatasapaino on muuttumassa Kiinan ja Yhdysvaltain kehityksen takia.

Hän sanoi, että vuoropuhelu Venäjän kanssa on tärkeää niin Suomelle kuin EU:lle. Valko-Venäjän ja Puolan rajalla olevaa konfliktia hän luonnehti oppikirjaesimerkiksi hybridioperaatiosta.

”Pystymmekö pitämään kiinni arvoistamme ja huolehtimaan turvallisuudestamme yhtä aikaa? Tästä tarvitaan suoraa keskustelua Euroopassa”, hän sanoi.

Niinistön puhetilaisuus Humboldt-yliopistossa keskeytettiin pian puheen jälkeen, kun yleisökysymysten piti alkaa. Keskeytyksen syynä oli sairauskohtaus yleisön joukossa.

Tilaisuutta jatkettiin jonkin ajan kuluttua.

Niinistöltä kysyttiin yleisön joukosta Venäjän kiristyvästä politiikasta Ukrainaa kohtaan ja EU:n sanktioiden vaikutuksesta.

Niinistö vastasi, että hän oli presidenttinä, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan. Hän totesi, että sanktioiden tehosta on erilaisia mielipiteitä.

Niinistö otti puheeksi Suomen ja Venäjän pitkän rajan ja tiiviin suhteen.

”Jos olet tarpeeksi tiukka, he kunnioittavat sitä”, Niinistö sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat