Palautuslennot jatkuvat Minskistä, mutta rajakriisin ei uskota olevan ohi – Venäjä sanoo vastaavansa provokaatioihin ”asiaankuluvasti” - Ulkomaat | HS.fi

Palautus­lennot jatkuvat Minskistä, mutta raja­kriisin ei uskota olevan ohi – Venäjä sanoo vastaavansa provokaatioihin ”asiaan­kuluvasti”

Valko-Venäjältä lähti uusi palautuslento maanantaina. Maan viran­omaisten mukaan myös Syyrian ja Irakin suurlähetystöt valmistelevat kotiutuslentoja kansalaisilleen. Puola ei usko, että tilanne olisi rauhoittumassa.

Logistiikkakeskukseen siirrettyjä siirtolaisia Grodnon alueella Valko-Venäjän puolella rajaa tiistaina.

23.11. 17:52

Valko-Venäjä on alkuviikosta jatkanut siirtolaisten lennättämistä pois Euroopasta.

Maanantaina Minskin kansalliselta lentoasemalta lähti palautuslento, jonka kyydissä oli 118 Euroopan unioniin pyrkinyttä siirtolaista, sanoi maahanmuutto-osaston johtaja Aleksei Begun Valko-Venäjän sisäministeriöstä valtiolliselle Belta-uutistoimistolle

Hänen mukaansa toisen siirtolaisryhmän on tarkoitus lentää maasta vielä tiistain aikana. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Tiedossa ei ole, minne tämän viikon palautuslennot suuntaavat.

Useiden maiden suurlähetystöt järjestelevät kuitenkin paraikaa kotiutuslentoja kansalaisilleen, jotka Begunin mukaan ”ovat joutuneet vaikeaan tilanteeseen”. Erikseen hän mainitsi Irakin ja Syyrian.

Ensimmäinen palautuslento lähti Valko-Venäjältä viime viikon torstaina. Lento matkasi Minskistä Kurdistaniin.

Irakin pohjoisosissa sijaitsevan Kurdistanin aluehallinnon mukaan lennolla oli reilut 400 irakilaista ja kurdia, jotka olivat pyrkimässä Valko-Venäjän kautta Puolaan ja EU:n alueelle. Palaajat lähtivät lennolle vapaaehtoisesti.

Valko-Venäjä on ilmoittanut auttavansa niitä siirtolaisia, jotka haluavat takaisin kotimaihinsa.

Ihminen käveli ilman sukkia lumisateessa lähellä kuljetus- ja logistiikkakeskusta Valko-Venäjän Grodnossa.

Valko-Venäjä tekee Begunin mukaan myös yhteistyötä kansainvälisten järjestöjen kanssa saadakseen siirtolaiset pois raja-alueelta. Esimerkiksi Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestön (UNHCR) ja Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) työntekijät ovat vierailleet Valko-Venäjällä tapaamassa paikallisia viranomaisia.

Siirtolaiset ovat kertoneet tiedotusvälineille karuista oloista rajalla. Monet perheet ovat kärsineet kylmästä, nälästä ja jopa väkivaltaisuuksista.

Avustusjärjestöjen mukaan ainakin 11 siirtolaista on kuollut sen jälkeen, kun rajanylitysyritykset alkoivat tänä kesänä.

Lue lisää: Salakuljettajat myivät turvallista reittiä Eurooppaan, mutta Youssef jätettiin harhailemaan metsään kasvot verta vuotaen: ”Kaikki olikin valhetta”

Lue lisää: HS tapasi Puolan ja Valko-Venäjän rajalla irakilaisperheen, joka on vaeltanut päiväkausia metsässä, lapsella on jaloissaan muovipussit: ”On niin kylmä”

Maanantaina Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka ilmoitti, että maa voisi palauttaa 5 000 siirtolaista, mikäli EU ottaisi vastaan 2 000 siirtolaista. Lukašenka varoitti myös sodan mahdollisuudesta, vaikka korostikin ettei halua yhteenottoa Puolan kanssa.

EU on syyttänyt Valko-Venäjää siitä, että maa on tuonut siirtolaiset rajalle tarkoituksella osana hybridi­operaatiotaan.

Logistiikkakeskukseen siirrettyjä siirtolaisia Valko-Venäjällä tiistaina.

Puola sanoi tiistaina, että toistaiseksi on liian aikaista sanoa rajakriisin olevan ohi. Maan viranomaisten mukaan siirtolaisryhmiä pyrkii yhä rajan yli, ja maanantaina ylitysyrityksiä oli noin 50, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Taktiikat ja menetelmät ovat muuttumassa, ja uusi aalto on ehkä vähemmän näyttävä”, puolalais­viranomaisen tiedottaja Stanislaw Zaryn sanoi tiedotustilaisuudessa.

”Mutta tämä ei tarkoita, että tilanne olisi rauhoittunut.”

Tiistaina myös Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrušev kommentoi Puolan ja Valko-Venäjän välisen rajan tilannetta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Patrušev ilmoitti, että Venäjä aikoo jatkaa yhteistyötään Valko-Venäjän kanssa ja vastata myös jatkossa ”asiaankuuluvasti” kaikkiin rajoilla tapahtuviin provokaatioihin – myös sotilaallisiin.

”Valko-Venäjä on lähin liittolaisemme ja strateginen kumppanimme”, hän sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat