”Pahin uhka ei ole hajoaminen vaan pysähtyminen” – Ranskan ex-presidentti varoitti Suomen-vierailullaan Euroopan arvojen jäävän maailmassa marginaaliin - Ulkomaat | HS.fi

”Pahin uhka ei ole hajoaminen vaan pysähtyminen” – Ranskan ex-presidentti varoitti Suomen-vierailullaan Euroopan arvojen jäävän maailmassa marginaaliin

Ranskaa vuosina 2012–2017 johtanut François Hollande piti tiistai-iltana puheen Eduskuntatalolla.

François Hollande kuvattiin marraskuussa Pariisissa, kun hän osallistui ensimmäisen maailmansodan päättymisen vuosipäivään.

23.11. 19:42

Ranskan entinen presidentti François Hollande varoitti tiistai-iltana Suomessa pitämässään puheessa, että koti­maanosamme uhkaa ajautua maailman näyttämöllä yhä vähäpätöisempään rooliin.

”Kaikista vahvuuksistaan, kuten teknologiasta, taloudesta ja ympäristö­johtajuudesta huolimatta, Eurooppa on maailmassa tois­sijainen vallan­käyttäjä”, Hollande sanoi.

Ranskaa vuosina 2012–2017 presidenttinä johtanut sosialisti oli Suomessa Eduskuntatalolla puhumassa Ranskan hallinto­korkeakoulun (ENA) entisten opiskelijoiden jäsenyhdistyksen sekä Nya utrikespolitiska samfundetin kutsumana.

Tilaisuudessa puhetta johti Suomen pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen.

Hollanden mukaan eurooppalaiset vapauden ja demokratian arvot uhkaavat jäädä marginaaliin, kun Yhdysvallat vetäytyy maailman konfliktialueilta ja Kiina marssii päättäväisesti kohti taloudellisia ja teknologisia tavoitteitaan.

”Maailmalla olisi silti yhä tarve Euroopan esimerkille ja sen arvoille. Vapaudelle, joka meitä inspiroi.”

Unionin hajoamista Hollande ei enää pidä lainkaan sen kaltaisena uhkana, kuin se vielä ennen Britannian EU-eroa nähtiin. Hän ei usko, että muita lähtijöitä olisi tulossa.

Hän huomautti, että Ranskan ensi kevään presidentinvaaleihin ei ole tulossa yhtään ”vakavasti otettavaa” ehdokasta, joka puhuisi euron tai EU:n hylkäämisestä. Viisi vuotta sitten vaaleissa toiseksi tullut Kansallisen rintaman Marine Le Pen yritti saada kansaa uurnille kielteisellä kannallaan euroon.

Puhe euroerosta osoittautui kuitenkin hänen epä­onnistuneimmaksi vaaliteemakseen.

Hollanden mukaan Ranskassa on nyt katsottu kanaalin taakse Britanniaan ja todettu, että tuo tie ei houkuttele.

”Siellähän on ollut pulaa tietyistä tarvikkeista. Ei syntynyt mitään Britannian mallia, eikä Boris Johnsonista tullut Euroopalle poliittista ikonia.”

Siksi Hollanden mielestä Euroopan pitäisi nyt keskittyä asemansa vahvistamiseen koko maailman mitassa.

”Pahin uhka ei ole hajoaminen vaan pysähtyminen ja alamäki.”

Ratkaisuksi Hollande ehdotti, että EU:hun muodostuisi halukkaiden maiden ydinryhmä, joka kiihdyttäisi yhdentymisen tahtia. Tämä ”avantgarde-ryhmä” veisi yhteistä Eurooppaa eteenpäin alueilla, joissa 27 maan unioni ei välttämättä pääse yhteisymmärrykseen.

”Tämä koskisi ainakin energiaa, digitalisaatiota ja puolustusta”, hän totesi.

Hollanden mukaan varsikin puolustuksessa EU tekee paljon vähemmän, kuin mitä se voisi tehdä.

Hän huomautti, että Yhdysvallat on jo pidemmän aikaa tehnyt lähtöä kaikilta maailman nykyisiltä ja mahdollisilta konflikti­alueita Aasiaa lukuun ottamatta.

”Kehitys alkoi jo Barack Obaman aikana, voimistui Donald Trumpin aikana ja jatkuu, ainakin jossain määrin, myös Joe Bidenin aikana.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat