EU esittää pakotteita Valko-Venäjän valtion lentoyhtiölle sekä muille siirtolaisten salakuljetukseen ja ihmiskauppaan osallistuville kansainvälisille yhtiöille - Ulkomaat | HS.fi

EU esittää pakotteita Valko-Venäjän valtion lento­yhtiölle sekä muille siirtolaisten sala­kuljetukseen ja ihmis­kauppaan osallistuville kansain­välisille yhtiöille

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen syyttää Valko-Venäjää hybridi­hyökkäyksestä unionia vastaan.

Eurooppa-neuvoston johtaja Charles Michel ja komission johtaja Ursula von der Leyen puhuivat Valko-Venäjän vastaisista pakotteista Strasbourgissa tiistaina.

23.11. 20:19

Euroopan unioni on ilmoittanut uusista pakotteista siirtolaisten salakuljetukseen ja ihmiskauppaan osallistuvia kuljetus­yhtiöitä vastaan. Kyse on vastauksesta Puolan ja Valko-Venäjän rajalla jatkuvaan geopoliittiseen vastakkain­asetteluun.

Tuhannet siirtolaiset ovat syksyn aikana pyrkineet Valko-Venäjän ja Puolan välisen rajan kautta Euroopan unionin alueelle. Valko-Venäjä aloitti viime viikolla siirtolaisten palautuslennot takaisin Lähi-itään, mutta Puolan viranomaisten mukaan kriisi rajalla ei ole ohi.

”Valko-Venäjä johtaa hybridihyökkäystä Euroopan unionia vastaan”, sanoi Twitterissä unionin komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tiistaina.

”Me seisomme Puolan, Latvian ja Liettuan puolella.”

Lue lisää: Palautus­lennot jatkuvat Minskistä, mutta raja­kriisin ei uskota olevan ohi – Venäjä sanoo vastaavansa provokaatioihin ”asiaan­kuluvasti”

Von der Leyenin mukaan Euroopan unioni ryhtyy toimiin neljällä eri osa-alueella. Se tarjoaa humanitaarista tukea, harjoittaa diplomatiaa, asettaa uusia pakotteita ja kehittää rajaturvallisuutta.

unionin uusimmat pakotteet koskevat Valko-Venäjän valtion lentoyhtiötä Belaviaa ja muita siirtolaisten salakuljetukseen ja ihmiskauppaan osallistuvia kuljetusyhtiöitä.

Syy uusiin pakotteisiin on kasvanut epäilys Belavia-lentoyhtiön roolista siirtolaisten kuljettamisessa Eurooppaan, uutistoimisto AFP. kertoo

Valko-Venäjän Belavia-lentoyhtiön matkustajakone Helsinki-Vantaan lentokentällä heinäkuussa vuonna 2018.

Komissio luonnostelee mustaa listaa yhtiöistä, joilta kielletään liikennöinti unionin alueella, lentäminen unionin ilmatilan läpi ja mahdollisuus kulkuneuvojen huoltoon tai tankkaukseen EU-maissa. Sääntöjä sovelletaan tapauskohtaisesti eri yhtiöiden kohdalla

Listalle joutuvat kaikki siirtolaisten salakuljetukseen ja ihmiskauppaan sekaantuneet yhtiöt riippumatta siitä, toimivatko ne maa-, ilma- vai meriliikenteessä.

Von der Leyenin mukaan komissio on esitellyt tuoreet pakotesuunnitelmat Euroopan parlamentille ja Eurooppa-neuvostolle. Uusia toimia tullaan koordinoimaan yhteistyössä myös Yhdysvaltain, Kanadan ja Britannian kanssa.

Pakotteet ovat kova isku Belavialle. Valkovenäläisyhtiön liikennöimistä lentokoneista valtaosa on vuokrattu EU:n jäsenmaissa toimivilta lentoyhtiöiltä, etenkin Irlannista.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin mukaan nämä vuokra­sopimukset raukeavat välittömästi, kun pakotteet astuvat voimaan.

”Emme anna Valko-Venäjän hallinnon pelotella meitä ja horjuttaa yhtenäisyyttämme ja arvojamme”, Michel sanoi.

Belavia on perustettu vuonna 1996. Suomen Finnair on ollut yksi Belavian yhteistyökumppaneista. Vuonna 2011 Finnair ja Belavia aloittivat lennot Minskin ja Helsingin välillä.

Finnair kuitenkin keskeytti yhteistyön Belavian lennoilla Helsingin ja Minskin välillä toistaiseksi keväällä 2021. Syynä oli Traficomin suositus välttää Valko-Venäjän ilmatilaa. Yhteistyön ollessa voimassa Finnairin sivuilta pystyi varaamaan Belavian lentämiä lentoja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat