Kaksi murhaoikeudenkäyntiä nousi Yhdysvaltoja repivien kiistojen symboleiksi - Ulkomaat | HS.fi

Kaksi murha­oikeuden­käyntiä nousi Yhdysvaltoja repivien kiistojen symboleiksi

Kaksi päinvastaista tuomiota kertoo myrskyisän vuoden 2020 kahtalaisesta perinnöstä, kirjoittaa HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Anna-Sofia Berner.

Mielenosoittaja vaati oikeutta ampumatapauksen uhrille Ahmaud Arberylle Georgian Brunswickissä keskiviikkona (vas.). Wisconsinin Kenoshassa toinen mielenosoittaja vaati Kyle Rittenhousen vapauttamista viime viikon perjantaina.

25.11. 11:29 | Päivitetty 25.11. 11:53

Washington

Yhdysvalloissa on viikon sisään seurattu myrskyisän vuoden 2020 jälkiä kahdessa oikeusjutussa. Kumpikin kosketti repiviä kiistoja: aseita, omankädenoikeutta ja rasismia.

Keskiviikkona oikeusistuin tuomitsi kolme valkoista miestä mustan lenkkeilijän murhasta Georgian osavaltiossa. Valamiehistö ei uskonut, että aseistautuneet miehet olisivat toimineet itsepuolustukseksi, kun he jahtasivat aseetonta lenkkeilijää autoilla ja takaa-ajon päätteeksi ampuivat tämän kuoliaaksi.

Miehet olivat luulleet uhri Ahmaud Arberya murtovarkaaksi ja päättäneet napata tämän itse sen sijaan, että olisivat odottaneet poliisia. Kun poliisit tulivat paikalle, he päästivät tappajat menemään.

Perjantaina toinen tuomioistuin puolestaan vapautti 18-vuotiaan ampujan Kyle Rittenhousen syytteistä. Rittenhouse ampui elokuussa 2020 kaksi ihmistä kuoliaaksi ja haavoitti kolmatta, mutta hänen katsottiin puolustaneen itseään.

Rittenhouse oli lähtenyt pitämään järjestystä Kenoshan kaupunkiin, jossa poliisiväkivallan vastaisen mielenosoitukset olivat muuttuneet mellakoiksi. Hänkin oli päättänyt, ettei viranomaisten apu riitä. Tarvittiin tavallista kansalaista.

Kumpaakaan oikeudenkäyntiä ei olisi nähty, jos aseet eivät olisi osa amerikkalaista kulttuuria ja elämäntapaa.

17-vuotias ei olisi ottanut mellakan keskelle mukaansa AR-15-tyypin kivääriä, eivätkä isä ja poika olisi lähteneet nappaamaan ”murtovarasta” haulikolla ja käsiaseella aseistautuneina.

Kummassakin tapauksessa syytetyt vetosivat itsepuolustukseen, mutta myönsivät vaaran johtuneen aseista, jotka he olivat itse tuoneet paikalle.

Oikeusjutut on Yhdysvalloissa liitetty yhteen myös siksi, että kumpikin oli osa suuren protestikesän 2020 tarinaa.

Ahmaud Arberyn murha nousi julkisuuteen vasta kaksi kuukautta tapahtuneen jälkeen, toukokuussa 2020. Myöhemmin samassa kuussa valkoinen poliisi Derek Chauvin tappoi mustan George Floydin Minneapolisissa.

Sen jälkeen kadut ympäri maan ja maailman täyttyivät poliisiväkivaltaa ja rasismia vastustavista mielenosoittajista. Ahmaud Arberysta tuli yksi niistä, joille mielenosoittajat vaativat oikeutta.

Georgian Atlantassa mielenosoitukseen osallistunut mies piti kylttiä, jossa vaadittiin oikeutta Ahmaud Arberylle ja loppua rasistiselle terrorille.

Arberyn kuolema myös oikeasti muutti asioita. Sen seurauksena Georgian osavaltio uudisti sisällissodan aikaisen lain kansalaisten kiinniotto-oikeudesta. Lisäksi osavaltioon luotiin viharikoslainsäädäntö, kummankin puolueen tuella.

Kenoshan ampujasta Kyle Rittenhousesta taas tuli oikeiston sankari. Niiden, joiden mielestä rasismista puhutaan liikaa ja kaikki mielenosoittajat ovat mellakoitsijoita. Oikealla häneen ei suhtauduta väärään paikkaan eksyneenä liipaisinherkkänä teininä vaan kunnon poikana, joka teki sen, mitä pitikin.

Rittenhousen lempeä haastattelu konservatiivisella Fox News -kanavalla keräsi maanantaina miljoonayleisön. Entinen presidentti Donald Trump poseerasi valokuvassa hänen kanssaan.

OikeussaLEISSA ihonväristä ja rasismista puhuttiin kummassakin tapauksessa hyvin vähän. Niiden ulkopuolella sitäkin enemmän.

Olisiko Arbery ammuttu, jos hän ei olisi musta? Tuskin. Takaa-ajajien auton rekisterikilvissä oli rasistinen symboli. Yksi tuomituista oli kertonut poliisille ampujan herjanneen Arberyn ruumista rasistisesti.

Arbery juoksi tappajiaan karkuun osavaltiossa, jonka historia on täynnä rasistista väkivaltaa. Laki kansalaisten kiinniotto-oikeudesta, johon ampujat vetosivat, oli säädetty aikoinaan karanneiden orjien vangitsemiseksi. Vasta Arberyn kuolema toi muutoksen.

Vielä maanantaina puolustusasianajaja yritti saada valamiehet ampujien puolelle kuvailemalla, miten Arbery oli juossut ”ilman sukkia, jotka olisivat peittäneet hänen pitkät, likaiset varpaankyntensä”. Tummaihoisten ihmisten pitämisellä likaisina on pitkä, ruma historia.

Kenoshan oikeudenkäynnin yhteys ihonväriin ei ole suora, ja sitä on kyseenalaistettu. Sekä Rittenhouse että hänen uhrinsa olivat valkoihoisia. Rasismikeskustelu heräsi siitä, että ampumisten jälkeen poliisit antoivat Rittenhousen mennä – vaikka hän yritti itse antautua.

Puoli Amerikkaa uskoo, että jos Rittenhouse olisi ollut musta, mitään oikeudenkäyntiä tuskin olisi koskaan ollut. Hänet olisi ammuttu siihen paikkaan.

Minneapolisissa lauantaina järjestetyssä mielenosoituksessa kyseenalaistettiin Kyle Rittenhousen vapauttava tuomio. Kyltissä epäiltiin ihonvärin vaikutusta ampujan kohtaloon.

Kaksi päinvastaista tuomiota tarkoittaa, että kumpikin kahtia jakautuneen maan puoliskoista sai voiton.

Vaikka media etukäteen povasi oikeudenkäyntien yhteyteen levottomuuksia, niitä ei ole nähty. Yhdysvaltalaisilla on juuri nyt muutakin mietittävää. Ihmiset ovat palanneet kouluihin ja töihin. Bensan ja kalkkunan hinnannousu on päällimmäisenä heidän mielissään. Torstaina vietetään kiitospäivää.

Black Lives Matter -liikkeen joukkovoima on hiipunut. Kritiikki poliisia kohtaan vaimentui, kun väkivaltarikollisuus pandemian aikana räjähti. Joe Biden ei innosta ihmisiä kaduille, mutta ei myöskään saa mielenosoittajien vaatimia uudistuksia läpi kongressissa.

Vuoden 2020 protestit herättivät myös vastaliikkeen. Rasismia vastustavia aktivisteja on laajasti kritisoitu herkkähipiäisyydestä, liiasta puhdasoppisuudesta ja erimielisten vaientamisesta. Kritiikkiä kuuluu paitsi oikealta myös demokraattien sisältä.

Senkin keskustelun perälaineet ovat lyöneet Yhdysvalloista Suomeen asti. Ihan niin kuin kesällä 2020, kun Yhdysvalloista tuttuja iskulauseita huudettiin Helsingin Senaatintorilla ja suomalaistenkin Instagram-tileillä levisi Ahmaud Arberyn nimi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat