Ensimmäisenä naisena Ruotsin pääministeriksi valittu Magdalena Andersson pyysi heti eroa tehtävästään - Ulkomaat | HS.fi

Ensimmäisenä naisena Ruotsin pääministeriksi valittu Magdalena Andersson pyysi heti eroa tehtävästään

Ruotsi valitsi keskiviikkona uuden pääministerin, mutta sitten parlamentti hylkäsi tuoreen hallituksen budjettiesityksen. Tappio budjettiäänestyksessä sai ympäristöpuolueen eroamaan hallituksesta, minkä vuoksi myös Andersson joutui pyytämään eroa.

24.11. 8:47 | Päivitetty 24.11. 20:42

Ruotsi sai keskiviikkona ensimmäisen naispääministerinsä, mutta jo samana iltana Magdalena Andersson pyysi eroa tehtävästään. Syynä oli hallituksen tappio budjettiäänestyksessä ja sitä seurannut ympäristöpuolueen ero Anderssonin johtamasta tuoreesta vähemmistöhallituksesta.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson hyväksyttiin Ruotsin uudeksi pääministeriksi odotetusti, mutta täpärästi. Valtiopäivät äänesti pääministeriehdokkaan hyväksymisestä tai hylkäämisestä keskiviikkona aamupäivällä.

Yhteensä 174 valtiopäivien edustajaa äänesti Anderssonia vastaan ja 117 edustajaa äänesti hänen valintansa puolesta. Jos 175 tai sitä useampi edustaja olisi äänestänyt punaista, ei Anderssonia olisi valittu.

57 edustajaa äänesti tyhjää, ja yksi edustaja ei ollut paikalla.

Ruotsi on pitkään odottanut naispääministeriä ja Andersson sai valtiopäiväsalissa raikuvat suosionosoitukset, kun valtiopäiväedustajat taputtivat tuoreelle pääministerille seisaaltaan. Myös Ruotsin edellinen pääministeri Stefan Löfven ehti onnitella Anderssonia Twitterissä Ruotsin pääministerin Twitter-tilillä, jonka tarkoituksena oli siirtyä uuden pääministerin haltuun.

”Tämä on historiallista ja haluan toivottaa Magdalenalle onnea! Tiedän, että tulet työskentelemään kovasti joka päivä viedäksesi Ruotsia eteenpäin”, twiitissä lukee.

Valtiopäiväedustajat taputtivat tuoreelle pääministerille seisaaltaan.

Anderssonin mahdollisuudet viedä Ruotsia eteenpäin ajautuivat kuitenkin välittömään kriisiin. Nyt Ruotsin tulevaisuus näyttää sumuiselta.

Kriisin aiheutti keskiviikkona järjestetty Ruotsin parlamentin budjettiäänestys.

Keskustapuolue oli ilmoittanut jo aamulla, ettei se aio tukea hallituksen, eli sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen budjettia. Näin Suomen aikaan viideltä järjestetyssä äänestyksessä parlamentin enemmistö asettautui tukemaan kolmen oppositiopuolueen budjettia.

Ruotsi ajautui siis asetelmaan, jossa parlamentti valitsi maan uudeksi pääministeriksi sosiaalidemokraatin, mutta antoi tälle toteutettavaksi budjetin, jonka ovat laatineet maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit. Kyseessä on samalla myös ensimmäinen kerta, kun ruotsidemokraatit on otettu budjettiyhteistyöhön muiden puolueiden kanssa.

Andersson olisi itse valmis johtamaan Ruotsia myös opposition laatimalla budjetilla. Ympäristöpuolue ilmoitti kuitenkin tappiollisen budjettiäänestyksen jälkeen, ettei se lähde mukaan sosiaalidemokraattien hallitukseen.

Ympäristöpuolue kertoi olevansa erittäin yllättynyt ja pettynyt äänestystulokseen ja siihen, että keskustapuolue antoi tukensa budjetille, johon ruotsidemokraatit oli osallistunut.

”Ei ole ympäristöpuolueen tehtävä toteuttaa ruotsidemokraattien kanssa neuvoteltua talousarviota”, sanoi ympäristöpuolueen toinen puheenjohtaja Märta Stenevi tiedotustilaisuudessa.

Stenevin mukaan puolueen on pystyttävä katsomaan äänestäjiään silmiin. Oikeisto-opposition budjetti merkitsee muun muassa bensiinin ja dieselin verotuksen alentamista ja leikkauksia vuoristometsien rahoitukseen, kertoo Svenska Dagbladet.

Magdalena Andersson kukitettiin Ruotsin parlamentin istunnossa sen jälkeen, kun hänen valintansa uudeksi pääministeriksi oli ratkennut.

Ruotsin perustuslakivaliokunnan tulkinnan mukaan ympäristöpuolueen lähtö merkitsee uutta pääministeriäänestystä. Näin tulkitsi myös Andersson.

"Olen puhunut puhemiehen kanssa ja pyytänyt, että minut erotetaan pääministerin tehtävästä”, Andersson sanoi tiedotustilaisuudessa.

”Tänä aamuna minut valittiin pääministeriksi. Vihreät ovat nyt ilmoittaneet, etteivät he enää halua kuulua hallitukseen. Tässä jokaisen osapuolen on tehtävä valintansa. Perustuslaillisen käytännön mukaan koalitiohallituksen tulee erota, jos puolue eroaa hallituksesta. Arvioni on, että sen pitäisi päteä myös, jos sinulla on uusi pääministeri, mutta pääministeri ei ole astunut virkaan”, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Andersson on eropyynnöstä huolimatta yhä halukas johtamaan Ruotsia. Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n mukaan Andersson on ilmoittanut valtiopäivien puhemiehelle Andreas Norlénille olevansa edelleen kiinnostunut sosiaalidemokraattisen yksipuoluehallituksen johtamisesta.

Epäselvää on, miten Andersson saisi uudessa äänestyksessä taakseen riittävän määrän ääniä.

Ympäristöpuolue on aiemmin päättänyt, ettei äänestä yhdenkään sellaisen hallituksen puolesta, jossa se ei ole itse mukana. Juuri hallituksen budjetti taas oli keskeisessä asemassa, jotta Andersson onnistui saamaan äänestyksessä taaksensa kaipaamansa vasemmistopuolueen tuen.

Andersson tapasi vasemmistopuolueen puheenjohtajan Nooshi Dadgostarin tiistaina alkuillasta, ja puolueet pääsivät sopuun kaikkein matalampien eläkkeiden korottamisesta tuhannella kruunulla kuukaudessa. Tämä olisi koskenut 700 000 eläkeläistä.

Vasemmistopuolue ilmoitti tiistaina, että eläkkeiden korottaminen oli ehdoton edellytys sille, että se tukisi Anderssonia uudeksi pääministeriksi.

Pääministeriksi valittu Magdalena Andersson pyysi eroa vain muutamia tunteja valintansa jälkeen.

Kristillisdemokraatit, liberaalit, maltillinen kokoomus ja ruotsidemokraatit olivat kaikki ilmoittaneet jo ennen äänestystä, että ne äänestäisivät Anderssonin valintaa vastaan.

”Ruotsidemokraateille on mahdotonta päästää sosiaalidemokraattinen kandidaatti läpi”, ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi.

Åkessonin mukaan Andersson on yksi niistä, jotka ovat ensisijaisesti vastuussa siitä, miltä Ruotsi näyttää tänä päivänä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat