Biden kutsuu yli sata maata huippukokoukseen demokratiasta, mukana myös Suomi – Taiwan sai kutsun, Kiina ei - Ulkomaat | HS.fi

Biden kutsuu yli sata maata huippu­kokoukseen demokratiasta, mukana myös Suomi – Taiwan sai kutsun, Kiina ei

Taiwanin kutsuminen kokoukseen saattaa kiristää välejä Kiinaan entisestään. Kiinan mukaan Biden teki virheen kutsuessaan Taiwanin kokoukseen.

Joe Biden ja Xi Jinping tapasivat virtuaalisesti viime viikolla, ensimmäistä kertaa presidentteinä. Taiwanin kysymys oli myös esillä tapaamisessa.

24.11. 8:14 | Päivitetty 24.11. 13:16

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kutsunut yli sata maata ensi kuussa järjestettävään virtuaaliseen demokratiaa käsittelevään huippu­kokoukseen. Mukaan on kutsuttu myös Taiwan, muttei esimerkiksi Kiinaa, uutistoimistot Reuters ja AFP kertovat.

Kokous järjestetään ensimmäistä kertaa. Se liittyy Bidenin lupaukseen siitä, että hän palauttaa Yhdysvallat globaaliin johtoon vastustamaan autoritaarisia voimia, kuten Kiinaa ja Venäjää, jota myöskään ei ole kutsuttu kokoukseen.

Taiwanin kutsuminen kokoukseen saattaa kiristää välejä Kiinaan entisestään, sillä Manner-Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue katsoo Taiwanin saaren olevan osa yhtenäistä Kiinaa, kun taas Taiwan katsoo olevansa itsenäinen valtio.

Taiwan kiitti Bidenia keskiviikkona kutsusta.

Kiina reagoi Taiwanin saamaan kutsuun myöhemmin keskiviikkona. Muun muassa brittilehti The Guardian kertoo, että Kiinan hallituksen mukaan Biden teki virheen, kun hän kutsui Taiwanin kokoukseen.

”Kehotamme Yhdysvaltoja pitämään kiinni ’yhden Kiinan’ politiikasta”, Kiinan Taiwanin asioiden toimiston edustaja Zhu Fenglian sanoi.

Hänen mukaansa Kiina vastustaa ”kaikkea virallista vuorovaikutusta Yhdysvaltojen ja Kiinan Taiwanin alueen välillä”.

Taiwanin saama kansainvälinen tuki on kasvanut viime vuosina, ja Kiinan ja Taiwanin välit ovat kireät. Asia oli esillä myös Joe Bidenin ja Kiinan johtajan Xi Jinpingin viime­viikkoisessa tapaamisessa, jossa presidentit varoittivat toisiaan Taiwanin kiistan lietsomisesta.

Ulkoministeriön kutsulistalla on yhteensä 110 maata. Kokous pidetään virtuaalisesti joulukuun 9. ja 10. päivä, ja sen tavoitteena on auttaa demokratian ja siihen liittyvien oikeuksien ja vapauksien yllä­pitämisessä.

Myös Suomi on kutsuttu kokoukseen. Listalla on demokraattisesti vakaita maita, kuten Ranska ja Ruotsi, mutta myös maita, kuten Filippiinit, Intia ja Puola, joissa demokratian sanotaan olevan uhattuna.

Lähi-idästä ainoita kutsuttuja maita ovat Israel ja Irak. Myöskään esimerkiksi Nato-jäsentä Turkkia ei ole kutsuttu.

Ilman kutsua jäänyt Venäjä syytti keskiviikkona Bidenia epäsovun kylvämisestä valtioiden välille.

”Yhdysvallat haluaa luoda uusia jakolinjoja ja lajitella maat niihin, jotka – heidän näkemyksensä mukaan – ovat hyviä, ja niihin, jotka ovat pahoja”, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

”Yhä enemmän ja enemmän on kuitenkin sellaisia maita, jotka haluavat päättää itse, miten elävät, katsomatta mallia keneltäkään”, Peskov jatkoi.

Peskovin mukaan Yhdysvallat yrittää omia koko demokratiakäsityksen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat