Charlottesvillen marssin järjestäneet uusnatsit tuomittiin 25 miljoonan dollarin vahingonkorvauksiin - Ulkomaat | HS.fi

Charlottesvillen marssin järjestäneet uus­natsit tuomittiin 25 miljoonan dollarin vahingon­korvauksiin

Korvaussumman maksaminen vaikeuttanee ryhmien toimintaa.

Valkoisen ylivallan kannattajat ja vastamielenosoittajat ottivat yhteen Charlottesvillen kaduilla 12. elokuuta 2017.

24.11. 9:42

Yhdysvaltain Charlottesvillessä neljä vuotta sitten pidetyn ääri­oikeistolaisen ”Unite the Right” eli Yhdistäkää oikeisto -marssin järjestäjät tuomittiin tiistaina maksamaan yli 25 miljoonan dollarin eli 22 miljoonan euron korvaukset, uutistoimistot kertovat.

Marssilla kuoli yksi ihminen ja loukkaantui ainakin 19.

Marssi pidettiin 11. elokuuta vuonna 2017 protestina suunnitelmille poistaa orjuutta puolustaneen kenraali Robert E. Leen patsas julkiselta paikalta.

Leen patsaat ovat nostattaneet protesteja puolesta ja vastaan ympäri Yhdysvaltoja.

Uusnatsit ja valkoista ylivaltaa kannattavat ryhmät ilmaantuivat marssille bambusoihtuja kantaen. Seuraavana päivänä 12. elokuuta yksi valkoisen ylivallan kannattajista ajoi autolla vasta­mielenosoittajien joukkoon. Hän tappoi 32-vuotiaan Heather Heyerin.

Charlottesville muistetaan myös siitä, että silloinen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vältteli uusnatsien tuomitsemista. Hän muotoili asian niin, että “molemmilla puolilla oli erittäin hienoja ihmisiä”.

Lue lisää: Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

Yhdeksän Charlottesvillen asukasta nosti marssin järjestäjiä vastaan siviili­oikeudellisen kanteen, joka saatiin nyt päätökseen. Syytettynä oli 12 ihmistä ja viisi ryhmittymää.

Valamiehistö ei päässyt yksimielisyyteen liittovaltiotason salaliitto­syytteistä, mutta he katsoivat marssin järjestäjien syyllistyneen sala­liittoon ja muihin osavaltiotason rikoksiin.

Syytetyt vetosivat sananvapauteen ja kielsivät syyllistyneensä rikokseen.

25 miljoonan dollarin korvaussumman maksaminen vaikeuttanee ryhmien taloudellista tilannetta.

Antirasistiset kansalaisjärjestöt ovat ennenkin käyttäneet Yhdysvalloissa siviilioikeutta ääriryhmien ajamiseksi vararikkoon.

Kanteen nostajien asianajajan Roberta Kaplanin mukaan tarkoitus on lähettää ”viesti, että tämä maa ei hyväksy rotu- ja uskontovihaan pohjaavaa väkivaltaa missään muodossa”, uutistoimisto AFP kertoo.

Syytteen nostaneet sanoivat toivovansa, että tuomio rohkaisee muitakin ihmisiä taistelemaan ihmisoikeuksien puolesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat