Saksa luopuu ydinvoimasta mutta lupaa isoa energiakäännettä ja halpalentojen kitkemistä, velkajarrusta pidetään kiinni, kannabis tulee kauppoihin - Ulkomaat | HS.fi

Saksa luopuu ydinvoimasta mutta lupaa isoa energiakäännettä ja halpalentojen kitkemistä, velkajarrusta pidetään kiinni, kannabis tulee kauppoihin

Saksan tuleva hallituskoalitio lupaa suurta energiakäännettä ja liberalisaatiota, kansalaisuuden saamista helpotetaan.

Liberaalipuolue FDP:n Christian Lindner, liittokansleriehdokas Olaf Scholz, vihreiden Annalena Baerbock ja Robert Habeck tiedotustilaisuudessa 24. marraskuuta.

24.11. 15:39 | Päivitetty 24.11. 16:35

Berliini

Saksa astuu pian uuteen aikaan historiansa ensimmäisen kolmen puolueen hallitus­koalition johdolla.

Syyskuun liittopäivävaalien ykkönen, demaripuolue SPD, liberaali­puolue FDP ja vihreät kertoivat keskiviikko­aamuna saaneensa valmiiksi ehdotuksen uudesta hallitus­ohjelmasta.

Hallitusohjelman otsikko on ”Enemmän uskallusta edistykseen”.

Ohjelma viedään puolueiden hyväksyttäväksi, minkä jälkeen joulukuun alussa on tarkoitus muodostaa uusi hallitus. Saksan liittokansleriksi on nousemassa Angela Merkelin 16-vuotisen uran jälkeen nyt valtiovarain­ministerinä toimiva demarien Olaf Scholz.

Scholz aloitti tiedotustilaisuuden ottamalla kantaa koronatilanteeseen.

”Tilanne on vakava”, hän sanoi. Scholz painotti rokottamisen tärkeyttä.

Hoitohenkilöstöä palkitaan ylimääräisellä bonuksella, johon varataan miljardi euroa, Scholz sanoi.

Vihreiden puheenjohtaja Robert Habeck sanoi, että hallitus aikoo lisätä uusiutuvan energian käyttöä merkittävästi ja tuoda Saksan Pariisin sopimuksen ilmastotavoitteiden tielle.

Ydinvoimasta luopumisen aikataulusta tuleva hallitus aikoo pitää kiinni. Saksa aikoo sulkea viimeisen ydinreaktorinsa ensi vuonna.

Saksa aikoo myös ajaa lentoliikenteen verotusta EU-tasolla.

Saksa aikoo ajaa EU:ssa muutosta, jolla lopetetaan halvimmat Euroopan sisäiset halpalennot. Lentolipun hinta ei saisi enää alittaa verojen sekä erilaisten maksujen summaa.

Hiilen käytöstä hallitus olisi luopumassa vuoteen 2030 mennessä.

Vihreiden toinen puheenjohtaja Annalena Baerbock sanoi, että Saksan politiikkaa ei enää tehdä vain aikuisten näkökulmasta.

”Lapset eivät ole pieniä aikuisia”, hän sanoi.

Lasten ja nuorten huomioimisesta on esimerkkinä äänestysiän laskeminen eurovaaleissa 16 vuoteen. Hallitusohjelmassa aiotaan laskea myös muissa vaaleissa äänestysikäraja 16 vuoteen. Päätös vaatii perustuslain muutoksen Saksassa.

Lapsiperheköyhyyttä halutaan vähentää erityisellä tuella, joka maksetaan ilman eri hakemusta.

Minimipalkka nousee nykyisestä 9,60 eurosta 12 euroon tunnilta.

Asuinrakentamista tulevassa hallitusohjelmassa aiotaan vauhdittaa.

Saksan tuleva hallitus aikoo uudistaa myös maahanmuuttopolitiikkaa.

Luvassa on ”moderni kansalaisuuslaki”, joka mahdollistaa usean kansallisuuden.

Saksan kansalaisuuden saaminen pitäisi hallitusohjelman mukaan olla mahdollista viiden, joissakin tapauksissa jo kolmen vuoden maassaolon jälkeen.

Monet saksalaisviestimet kertoivat etukäteen tulevan hallituksen paikkajaosta. Ennakko­tietojen mukaan ulkoministeriksi olisi nousemassa Baerbock.

Toinen vihreiden puheenjohtajista, Robert Habeck, saisi varaliitto­kanslerin paikan.

Valtiovarainministeriksi olisi tulossa liberaalien Christian Lindner.

Lindner sanoi tiedotustilaisuudessa, että tuleva hallitus tuo Saksaan ”liberalisaatiota”. Samalla Saksa pysyy kestävän talouden tiellä ja pysyy luotettavana kumppanina, Lindner sanoi.

Hallitusta muodostetaan syyskuun liittopäivä­vaaleissa asemaansa vahvistaneiden puolueiden voimin.

Hallituskoalitiota sanotaan liikennevalohallitukseksi, koska puolueiden tunnusvärit ovat punainen, keltainen ja vihreä.

Jo ennen varsinaisten hallitusneuvotteluiden alkua puolueet julkaisivat periaate­julistuksen yhteisistä politiikka­tavoitteistaan.

Lue lisää: Saksan demarit ja vihreät luopuivat perjantaina tavoitteistaan kiristää veroja ja lisätä velkaa, ja se kertoo todellisesta uudistus­halusta

Kaikkia kolmea puoluetta yhdisti jo niiden vaaliohjelmissa tavoite vapauttaa kannabiksen käyttö ainakin jossain määrin. Kannabiksen vapauttamisen on arvioitu tuovan runsaasti lisää verotuloja Saksalle ja hillitsevän sen käyttöön liittyviä haittoja.

Hallitusohjelman mukaan luvassa on kontrolloitua kannabiksen myyntiä aikuisille kannabiksen myyntiä varten lisensoiduissa kaupoissa.

”Siten valvotaan laatua ja estetään epäpuhtaiden aineiden levitys ja suojellaan alaikäisiä.”

Kannabiksen vapauttamislakia arvioidaan hallitusohjelman mukaan erikseen neljän vuoden kuluttua. Huumeiden valvontaan ja haittojen vähentämiseen on tulossa uusia malleja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat