Magdalena Andersson ehti olla pari minuuttia pääministeri, kunnes iski hallituskriisi: Edessä saattaa olla uusi pääministeriäänestys - Ulkomaat | HS.fi

Magdalena Andersson ehti olla pari minuuttia pääministeri, kunnes iski hallituskriisi: Edessä saattaa olla uusi pääministeriäänestys

Ruotsin ensimmäinen naispääministeri sai raikuvat suosionosoitukset, mutta arki koitti heti. Hallituskumppani pohtii nyt hallituksesta lähtöä, mistä voisi seurata uusi pääministeriäänestys.

Ruotsin uusi pääministeri Magdalena Andersson sai aplodit pääministeriäänestyksen jälkeen.

24.11. 13:14 | Päivitetty 24.11. 15:33

Tukholma

Helpolla se ei tullut, mutta keskiviikkona Ruotsi sai uuden pääministerin. Ainakin toistaiseksi.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtajasta Magdalena Anderssonista tuli Ruotsin historian ensimmäinen naispääministeri, kun maan valtiopäivät antoi Anderssonille tukensa.

Tai oikeastaan valtiopäivät eivät niinkään tue vaan sietävät Anderssonin pääministeriyttä. Yhteensä 174 valtiopäivien edustajaa äänesti Anderssonia vastaan ja 117 edustajaa äänesti hänen valintansa puolesta. Jos 175 tai sitä useampi valtiopäivien edustaja olisi äänestänyt vastaan, ei Anderssonia olisi valittu.

57 edustajaa äänesti tyhjää, ja yksi edustaja ei ollut paikalla.

Silti Andersson sai valtiopäiväsalissa raikuvat suosionosoitukset, kun valtiopäiväedustajat taputtivat tuoreelle pääministerille seisaaltaan. Kuluneen viikon aikana Ruotsissa on puhuttu paljon siitä, että Ruotsi on vihdoin saamassa ensimmäisen naispääministerinsä. Sitä on odotettu pitkään.

Ensimmäiseksi Anderssonin on kuitenkin selvitettävä poliittinen kriisi, joka käynnistyi heti hänen valintansa jälkeen.

Keskiviikkoaamuna keskustapuolue ilmoitti, että se ei aio tukea hallituksen eli sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen budjettia äänestyksessä, joka on myöhemmin keskiviikkona.

Sitten ympäristöpuolue puolestaan kertoi pohtivansa lähtöä hallituksesta, koska keskustapuolueen päätöksen myötä hallituksen budjetille ei ole tulossa riittävästi tukea.

Näin Anderssonin hallitus joutuisi hallitsemaan Ruotsia oppositiopuolueiden budjetilla, mihin ympäristöpuolue ei nyt halua suostua.

Budjetti puolestaan olisi historiallinen, sillä budjettiesityksen laatijat ovat maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ruotsidemokraatit on otettu budjettiyhteistyöhön muiden puolueiden kanssa.

Lehdistötilaisuudessa Andersson sanoi olevansa valmis johtamaan Ruotsia myös opposition budjetilla. Ympäristöpuolueessa ollaan puolestaan pöyristyneitä keskustan päätöksestä, joka johtaisi siihen, että ruotsidemokraatit saisivat valtaa budjettiin. Siksi puolue uhkaa lähteä hallituksesta.

Ympäristöpuolueen uhkausta lähteä hallituksesta Andersson ei ole vielä kommentoinut.

Ruotsin edellisen pääministerin Stefan Löfvenin kuvailtiin kulkeneen kriisistä kriisiin, ja samoilla laduilla näyttää aloittavan myös Andersson.

Vielä aamulla ajateltiin, että Anderssonin pääministeriys kestäisi ainakin kymmenisen kuukautta. Sitten edessä olisivat seuraavat vaalit.

Mutta jos ympäristöpuolue todella lähtee hallituksesta, edessä tulee olemaan uusi pääministeriäänestys, katsoo Ruotsin perustuslakivaliokunta.

Vielä ei kuitenkaan ole varmaa, milloin uusi äänestys olisi ja olisiko se edes tarpeen. Perustuslakivaliokunnan mukaan uuden äänestyksen tarve on selvä, mutta puhemiehen toimistosta kerrottiin ruotsalaislehti Dagens Nyheterille, että tapaukseen liittyvät lait ja asetukset eivät ole yksiselitteisiä.

Äänestystuloksen selvittyä aamulla Andersson liikuttui ja pyyhki silmäkulmiaan suorassa lähetyksessä. Myöhemmin lehdistötilaisuudessa hän kuvaili tunteitaan:

”Valintani Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi koskettaa, koska tiedän, mitä se merkitsee maassamme kasvaville tytöille.”

Lehdistötilaisuudessa Andersson sanoi Ruotsin olevan fantastinen maa, jolla on kuitenkin omat ongelmansa.

Andersson listasi kolme asiaa, joiden puolesta hän haluaa työskennellä: segregaation ja väkivallan vähentämiseksi, ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi ja hyvinvoinnin turvaamiseksi. Mutta nyt Anderssonin on selvitettävä ensimmäinen hallituskriisinsä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat