Venäjä ja Ukraina järjestivät uusia sotaharjoituksia valmiuden nostamiseksi - Ulkomaat | HS.fi

Venäjä ja Ukraina järjestivät uusia sotaharjoituksia valmiuden nostamiseksi

Naapurimaiden väliset jännitteet ovat kasvaneet jo viikkojen ajan ja herättäneet huolen sodan syttymisestä.

Venäjän laivaston joukkoja sotaharjoituksissa Khmelevkan ampuma-alueella Kalingradin hallinto-alueella keskiviikkona 24. marraskuuta 2021.

24.11. 16:24 | Päivitetty 25.11. 12:55

Venäjä ja Ukraina ovat jälleen nostaneet sotilaallista valmiuttaan. Kumpikin maa on järjestänyt keskiviikkona uusia sota­harjoituksia. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjän joukot harjoittelivat Mustallamerellä Ukrainan eteläpuolella. Venäjä ilmoitti myös, että maan tavanomaisten ydinjoukkojen on parannettava iskuvalmiuttaan. Syyksi Venäjä mainitsi Nato-joukkojen lisääntyneen toiminnan lähellä sen rajoja.

Venäjä pitää provosoivana sitä, miten vahvasti Yhdysvallat ja sen Nato-liittolaiset ovat ilmaisseet tukensa Ukrainalle. Yhdysvallat on muun muassa toimittanut partioveneitä Ukrainan laivastolle.

Ukrainan sotilaat osallistuivat puolestaan harjoituksiin Valko-Venäjän rajan läheisyydessä. Ukraina kutsui tapahtumaa ”erityisoperaatioksi”. Siihen kuului drone-harjoituksia ja sotilas­harjoituksia armeijan panssaritorjunta- ja ilmayksiköille.

Ukraina on värvännyt 8 500 ylimääräistä sotilasta Valko-Venäjän vastaiselle rajalleen. Maa sanoo pelkäävänsä, että se vedetään mukaan Valko-Venäjän ja EU:n väliseen siirtolais­kriisiin.

Venäjän ja Ukrainan väliset jännitteet ovat kiristyneet marraskuun aikana. Venäjän kerrottiin jo vajaa kuukausi sitten tuoneen lähes satatuhatta sotilasta muun muassa sellaisiin kohteisiin, jotka sijaitsevat noin sadan kilometrin päässä Valko-Venäjän ja Ukrainan rajoista.

Yhdysvallat on varoittanut Nato-liittolaisiaan sodan mahdollisuudesta. Yhdysvaltalais­arvion mukaan Venäjä valmistautuisi hyökkäämään Ukrainaan kolmesta suunnasta ensi vuoden alussa, mutta päätöstä Moskovassa ei olisi asiasta tehty.

Britannian ulkoministeri Liz Truss sanoi keskiviikkona Reutersille, että Ukrainaan hyökkääminen olisi Venäjältä ”vakava virhe”.

Venäjä on itse kiistänyt, että sen tarkoitusperät olisivat vihamieliset. Myös länsi­maalaiset tiedustelu­palvelut ovat arvioineet Reutersille, ettei välitön hyökkäys ole todennäköinen.

Oikaisu 25.11. kello 12.54: Otsikossa puhuttiin alun perin virheellisesti hyökkäysvalmiuden kasvattamisesta. Kyse on taistelu- tai yleisemmin sotilaallisesta valmiudesta.

Lue lisää: Venäjä valmistelee talvi­sotaa Ukrainassa, väittävät Ukrainan tiedustelu ja yhdys­valtalais­lähteet

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat