BBC: Etiopian olympiasankari Haile Gebrselassie kertoo olevansa valmis taistelemaan kapinallisia vastaan sisällissodan eturintamassa - Ulkomaat | HS.fi

BBC: Etiopian olympia­sankari Haile Gebrselassie kertoo olevansa valmis taistelemaan kapinallisia vastaan sisällis­sodan etu­rintamassa

Halukkuudestaan sotimaan on ilmoittanut myös Feyisa Lilesa, joka saavutti hopeaa Rion olympiamaratonilla.

Kestävyysjuoksija Haile Gebrselassie oli vuonna 2004 akillesjänneleikkauksessa Helsingissä.

24.11. 18:01

Etiopialaiset olympiajuoksijat Haile Gebrselassie ja Feyisa Lilesa ovat ilmoittaneet olevansa valmiita taistelemaan etulinjassa kapinallisia vastaan käynnissä olevassa sisällissodassa. Asiasta uutisoi yleisradioyhtiö BBC.

Gebrselassie, 48, ja Lilesa, 31, kertoivat aikomuksistaan sen jälkeen, kun Etiopian pääministeri Abiy Ahmed oli sanonut aikovansa johtaa sisällissotaa Tigrayn kapinallisia vastaan eturintamassa.

Etiopian hallitus julisti maahan hätätilan marraskuun alussa ja on valmistautunut Tigrayn TPLF-joukkojen (Tigray People’s Liberation Front, Tigrayn kansan vapautusrintama) mahdolliseen etenemiseen pääkaupunki Addis Abebaan.

Gebrselassie on kaksinkertainen olympiavoittaja 10 000 metrillä vuosilta 1996 ja 2000. Lilesa puolestaan juoksi hopealle Rion olympialaisten maratonilla vuonna 2016.

Hallituksen viestintäministerin Legese Tulun mukaan maan armeija on saavuttanut ”paljon menestystä” sen jälkeen, kun presidentti Abiy ilmoitti johtavansa taisteluja. Tulun mukaan hallituksen voitto on ”niin lähellä”.

Gebrselassie on kaksinkertainen olympiavoittaja ja nelinkertainen maailmanmestari. Häntä pidetään Etiopiassa kansallissankarina. Hänen kommenttejaan sodasta on pidetty yrityksenä saada kansan tuki sotapyrkimysten taakse.

"Olen valmis tekemään kaiken, mitä minulta vaaditaan, mukaan lukien meneminen etulinjaan", Gebrselassie sanoi valtiollisella televisiokanavalla BBC:n mukaan.

Tigrayn maakunta sijaitse Pohjois-Etiopiassa. Tigrayn kapinallisten ja Etiopian hallituksen väliset jännitteen kärjistyivät sodaksi vuosi sitten marraskuussa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin viime viikolla julkaiseman selvityksen mukaan sisällissodassa on tapahtunut viime kuukausina useita vakavia ihmisoikeusrikoksia. Sekä hallituksen että kapinallisten joukot ovat raporttien perusteella syyllistyneet esimerkiksi seksuaalirikoksiin.

Kapinalliset ovat kertoneet etenevänsä kohti Addis Abebaa. Suomi on useiden muiden maiden tapaan ohjeistanut kansalaisiaan poistumaan Etiopiasta viipyilemättä maan tulenaran tilanteen vuoksi. BBC:n mukaan viimeksi kansalaisiaan ovat kehottaneet poistumaan Ranska ja Saksa.

Kapinalliset ovat aiemmin tällä viikolla kertoneet ottaneensa hallintaan Shewa Robitin kaupungin noin 225 kilometrin päässä pääkaupungista. Väitteelle ei kuitenkaan BBC:n mukaan ole saatu vahvistusta.

Etiopian hallitus on rajoittanut voimakkaasti kansainvälisen median pääsyä raportoimaan maan tapahtumista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat