Barbados katkaisee siteensä Britannian kuningattareen ja siirtyy tasavallaksi - Ulkomaat | HS.fi

Barbados katkaisee siteensä Britannian kuningattareen ja siirtyy tasa­vallaksi

Karibianmeren saarivaltiosta tulee marraskuun lopussa tasavalta. Kuningatar Elisabet II menettää tuolloin asemansa maan ylimpänä johtajana, ja paikka siirtyy maan historian ensimmäiselle presidentille.

Bridgetonissa sijaitseva patsas symboloi orjuuden kahleiden katkaisemista.

25.11. 21:05

Maailmaan on syntymäisillään uusi tasavalta: Barbados. Karibianmeren itäisin saarivaltio itsenäistyi Britanniasta vuonna 1966, mutta tähän päivään asti sen ylimpänä johtajana on toiminut brittihovin kuningatar Elisabet II.

Pieniin Antilleihin kuuluvaa Barbadosta on kutsuttu jopa ”pikku-Britanniaksi”. Marraskuun viimeisenä päivänä saari kuitenkin katkaisee siteensä entisen siirtomaaisäntänsä kuningashuoneeseen.

Kuningatar Elisabet II:n paikalle Barbadoksen korkeimmaksi johtajaksi nousee tuolloin vuodesta 2018 alkaen maan kenraalikuvernöörinä toiminut Sandra Mason. Barbadoksen parlamentti valitsi Masonin tehtävään aiemmin lokakuussa lähes yksimielisessä äänestyksessä lokakuussa.

Britannian prinssi Charles tapasi Barbadoksen ensimmäiseksi presidentiksi nousevan Sandra Masonin Barbadoksen vierailullaan maaliskuussa 2019.

Barbadoksella asuvien noin 280 000 ihmisen arjessa monarkian siirtyminen tasavallaksi ei todennäköisesti juuri näy. Yksi keskeinen muutos on, ettei maan tarvitse jatkossa hakea kuningattaren siunausta suurlähettiläiden ja muiden diplomaattien nimityksille.

Ennen kaikkea muutoksen merkitys on symbolinen.

”On tullut aika jättää kolonialistinen historiamme lopullisesti taaksemme” Mason julisti puheessa viime vuonna.

Barbadoksen kolonialistinen historia on pitkä. Britannia valloitti sen jo 1600-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

Britannia aloitti siellä sokerivallankumouksensa, jossa maat valjastettiin sokerituotannolle. Saaren pääkaupungista Barbadoksesta tuli myös transatlanttisen orjakaupan keskus, ja orjia kuljetettiin Afrikasta sen läpi muihin siirtomaihin.

Kritiikki Britannian kuningashuonetta kohtaan on kasvanut entisissä siirtomaissa viime aikoina, kertoo muun muassa National Geographic. Tähän on vaikuttanut muun muassa mustien oikeuksia ajava Black Lives Matter -liike sekä prinssi Harryn ja tämän puolison, Sussexin herttuatar Meghanin antamat haastattelut rasismista brittihovissa.

Barbadoksella ajatus tasavallaksi siirtymisestä ei ole kuitenkaan uusi, vaan sitä on käyty jo ainakin 40 vuoden ajan. Jollain tasolla pyrkimys tasavallan perustamisesta oli läsnä jo silloin, kun maa julistautui itsenäiseksi ensimmäisen kerran vuonna 1651.

Käytännön siirtymähanketta lähti ajamaan vuonna 2018 valittu karismaattinen pääministeri Mia Mottley.

Barbadoksen lippu liehui maan parlamenttitalon salossa marraskuussa 2021.

Karibian johtajat ovat valittaneet pitkään, etteivät saa Britannialta riittävästi tukea. Korona-aikana tämä on ollut poikkeuksellisen selvää.

Turismista riippuvainen Barbados on kärsinyt talousongelmista, eikä Britannia ole auttanut rahahuolien tai rokotushankintojen kanssa.

Viimeisin Britannian kuningattaren hyvästellyt valtio oli sekin Karibianmerellä sijaitseva saari. Tapauksesta on kuitenkin jo yli 40 vuotta.

Dominican saarivaltio julistautui tasavallaksi vuonna 1978.

Barbadoksen liittyminen tasavaltojen joukkoon on saanut jotkut pohtimaan, onko edessä ketjureaktio.

Tämä ei kuitenkaan ole todennäköistä, arvioivat Foreign Policy -lehden haastattelemat asiantuntijat. Barbadoksen valinnat eivät herätä intohimoja esimerkiksi Kanadassa ja Australiassa.

Monien entisten siirtomaiden perustuslaki tekee osaltaan Britannian kuningattaren hylkäämisen lähes mahdottomaksi. Barbadoksella siirtyminen tasavallaksi ei kuitenkaan edellytä kansanäänestystä.

Britannia on ottanut Barbadoksen uutiset vastaan suopeasti, ainakin virallisesti. Käytännössä monet korkea-arvoiset diplomaatit yllättyivät ja olivat harmissaan siitä, ettei heitä ollut varoitettu, kertoo Foreign Policy.

Ainoat, jotka saivat ennakkotiedon saaren aikeista, olivat Buckinghamin palatsin väkeen kuuluvat.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat