Kolme valkoista miestä tuomittiin mustan juoksijan murhasta Yhdysvalloissa - Ulkomaat | HS.fi

Kolme valkoista miestä tuomittiin mustan juoksijan murhasta Yhdysvalloissa

Murhaajat ajoivat aseetonta uhriaan takaa ennen kuin yksi heistä ampui tämän haulikolla kuoliaaksi. Heidät pidätettiin vasta, kun video tapahtuneesta tuli julki.

Ahmaud Arberyn äiti Wanda Cooper-Jones kävelemässä pois oikeustalolta sen jälkeen, kun Arberyn murhaajat oli todettu syyllisiksi.

24.11. 21:42

Washington

Oikeus totesi keskiviikkoiltana kolme valkoista miestä syylliseksi mustan lenkkeilijän Ahmaud Arberyn murhaan Georgiassa Yhdysvalloissa.

”En uskonut tämän päivän koskaan koittavan”, uhrin äiti Wanda Cooper-Jones sanoi tuomion julistamisen jälkeen.

Arberyn tapaus on yksi niistä, jotka vuonna 2020 nousivat amerikkalaisen rasismin symboleiksi. Arberyn murhaajat pidätettiin vasta, kun video tapahtuneesta tuli julki toukokuussa 2020, yli kaksi kuukautta murhan jälkeen.

Poliisi oli tullut murhapaikalle heti tapahtuneen jälkeen, mutta oli päästänyt tekijät menemään. He hyväksyivät tuolloin miesten selityksen, että nämä olivat yrittäneet tehdä kansalaispidätyksen ja ampuneet puolustaakseen itseään. Yksi murhaajista oli entinen poliisi.

Helmikuussa 2020 Arbery oli ollut juoksemassa pääosin valkoisten asuttamalla asuinalueella, kun yksi murhaajista Gregory McMichael näki hänet poistumassa rakenteilla olevan talon työmaalta.

McMichael haki poikansa Trevor McMichaelin avuksi, ja miehet lähtivät yhdessä ajamaan murtovarkaaksi epäilemäänsä Arberya takaa avolava-autolla.

Miehet olivat aseistautuneet käsiaseella ja haulikolla. Viiden minuutin takaa-ajon aikana mukaan liittyi vielä naapuri William Bryan omalla autollaan.

Bryan kuvasi videolle, miten takaa-ajo päättyi. Aseeton Arbery juoksi autojen välissä kohti Trevor McMichaelia, kun tämä nosti haulikkonsa.

Arbery väisti, McMichael seurasi perässä ja ampui Arberya. Tämä taisteli vastaan, ja McMichael ampui vielä kahdesti. Arbery kuoli.

Puolustuksen mukaan McMichael ampui itsepuolustukseksi, mutta oikeus päätti toisin. Kaikki kolme takaa-ajajaa tuomittiin murhasta. Enimmäisrangaistus rikoksista on elinikäinen vankeusrangaistus. Tuomari päättää rangaistuksesta myöhemmin.

Heitä vastaan on nostettu myös syytteet viharikoksista ja kidnappausyrityksestä, mutta se oikeudenkäynti on vasta edessä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden antoi lausunnon, jossa sanoi tuomion osoittavan, että Yhdysvaltain oikeusjärjestelmä toimii mutta se ei yksin riitä.

”Meidän on sitouduttava rakentamaan yhtenäinen tulevaisuus, jossa kukaan ei joudu pelkäämään väkivaltaa ihonvärinsä vuoksi”; Biden sanoi.

Arberyn murhaajien oikeudenkäyntiä seurattiin rinnan toisen vuonna 2020 huomiota herättäneen ampumisen kanssa, jossa puolustus samoin vetosi itsepuolustukseen. Viime viikolla oikeus vapautti syytteistä 18-vuotiaan Kyle Rittenhousen, joka ampui kaksi ihmistä kuoliaaksi mellakoiden yhteydessä Kenoshan kaupungissa elokuussa 2020.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat