Tyynenmeren Salomonsaarilla poltettu rakennuksia mielenosoituksissa - Ulkomaat | HS.fi

Tyynenmeren Salomonsaarilla poltettu rakennuksia mielen­osoituksissa

Syinä mielenosoituksiin pidetään esimerkiksi keskushallinnon resurssien epätasaista jakoa ja hallinnon lämpimiä välejä Kiinaan.

25.11. 8:14

Tyynenmeren saarivaltio Salomonsaarilla kestäneet hallinnon vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet torstaina toista päivää.

Useita rakennuksia on uutistoimisto AFP:n ja Reutersin mukaan sytytetty tuleen saarivaltion pääkaupungissa Honiarassa. Poliisi on hajottanut ihmisjoukkoja kyynelkaasulla.

Tuhannet mielenosoittajat kerääntyivät kaupungin kiinalaiskaupunginosaan uhmaten hallituksen keskiviikkona kaupunkiin määräämää 36 tunnin sulkutilaa, jonka oli määrä jatkua perjantaiaamuun saakka.

Hallitus määräsi sulkutilan sen jälkeen, kun mielenosoittajat yrittivät tunkeutua maan eduskuntaan ja vaativat pääministeri Manasseh Sogavaren eroa.

Moni matkusti AFP:n mukaan Honiaraan osoittamaan mieltään viereiseltä Malaitan saarelta.

Malaitalaisten uskotaan olevan pettyneitä siihen, että maan keskushallinto ei huomioi heitä sekä Salomonsaarten vuoden 2019 päätökseen keskittää diplomaatti­suhteet Taiwanin sijaan Kiinaan. Päätöksen jälkeen Malaita järjesti itsenäisyys­kansan­äänestyksen, jota keskushallinto kuitenkin piti laittomana, kertoo Reuters.

Usealla malaitalaisella yhteisöllä on tiiviit välit Taiwanin kanssa. Sogavarea arvostelevien tahojen mukaan pääministerillä on liian lämpimät suhteet Kiinan kanssa.

Kiinan Salomonsaarten suurlähetystö on esittänyt huolensa tilanteesta.

Pääministeri Sogavare vaati torstaina loppua maan sisäisille jännitteille ja kertoi maan hallituksen olevan yhä vallassa. Hän myös sanoi, että mellakoihin osallistuneet tullaan laittamaan vastuuseen ”lain täydellä voimalla”.

Oppositiojohtaja Matthew Wale vaati Sogavaren eroa ja sanoi pääministerin kiistanalaisten päätösten johtaneen väkivaltaisuuksiin.

Salomonsaaret sijaitsevat Tyynellämerellä Papua-Uuden-Guinean itäpuolella.

Valtiossa on noin 660 000 asukasta, joista noin 85 000 asuu pääkaupunki Honiarassa.

Vuosina 2003–2017 maassa toimi australialaisia rauhanturvajoukkoja sisäisten jännitteiden vuoksi. Reutersin mukaan Australian turvallisuuskomitea kokoontui torstaina käsittelemään Salomonsaarten tilannetta.

Honiaran kiinalaiskaupunginosassa tuhottiin rakennuksia myös vuoden 2006 vaalien jälkeen.

Mielenosoituksissa palanut poliisiasema Honiarassa, Salomonsaarten pääkaupungissa keskiviikkona.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat