Schipholin lentokentällä Hollannissa on kasvava hanhiongelma – lentokenttä iski vastaan tuomalla sikoja kiitoratojen väliin - Ulkomaat | HS.fi

Schipholin lento­kentällä Hollannissa on kasvava hanhi­ongelma – lento­kenttä iski vastaan tuomalla sikoja kiito­ratojen väliin

Peltojen ympäröimä Schiphol on linnuille houkutteleva lentokenttä.

Siat syövät sokerijuurikkaita Schipholin lentokentällä Amsterdamissa.

25.11. 11:42

Amsterdamin kiireiselle Schipholin lentokentälle on tuotu 19 sian lauma, jonka on tarkoitus parantaa lentokoneiden turvallisuutta.

Pilottihankkeessa tutkitaan, pystyvätkö siat karkottamaan lentokenttää piinaavat hanhilaumat.

Linnut ovat lentokentillä erityisen vaarallisia, sillä ne voivat törmäillä koneisiin ja jopa ajautua koneen moottoreihin.

Luonnon ja peltojen ympäröimä Schiphol on linnuille houkutteleva lentokenttä. Erityisesti pelloille satokauden jäljiltä jääneet sokerijuurikkaat ovat hanhien mieleen.

Lintuja on seurattu tarkasti vuosia, ja niitä hätyytellään häirintä-ääniä ja lasereilla.

Vuoden 2018 marraskuusta lähtien lintutörmäyksiä sattui lentokentällä 565 vuodessa. Koronapandemian aikana hiljentynyt lentoliikenne on vähentänyt ongelmia, mutta pian niiden pelätään taas palaavan, sillä hanhimäärät ovat kasvussa.

Lentokenttä päätti pyytää lisäapua sikafarmari Stan Gloudemansilta.

”Hollannissa on kymmenkertainen määrä hanhia verrattuna 70-lukuun”, Gloudemans kertoo kentällä vierailleelle brittilehti The Guardianille.

Gloudemansin siat sopivat tehtävään, sillä ne ovat kaikkiruokaisia ja viihtyvät ulkona. Hän esittelee hankkeen tuloksia ylpeänä.

”Tuolla noin on 30 hanhea nautiskelemassa sokerijuurikkaasta. Tästä taas siat ovat syöneet juurikkaat, joten hanhet pysyvät loitolla. Uskallan sanoa, että tämä on menestys”, Gloudemans sanoi.

“Hanhet ovat vaarallisia, mutta nekin ovat eläimiä, ja niiden kanssa tulee toimia oikealla tavalla. Sika on kaksoisuhka: se jahtaa hanhia ja syö niiden ruoan.”

Schipholin lentokentän edustajan Willemeike Kosterin mukaan sikaprojektin laajennus on harkinnassa.

”Analysoimme tuloksia. Näyttää siltä, että sikojen alueella on ollut hyvin vähän hanhia”, hän kommentoi The Guardianille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat