Ruotsin historiallisen päivän seuraus: Stefan Löfven on yhä johdossa – suomalaistoimittajan kysymys Anderssonille synnytti naurunremakan - Ulkomaat | HS.fi

Ruotsin historiallisen päivän seuraus: Stefan Löfven on yhä johdossa – suomalais­toimittajan kysymys Anderssonille synnytti naurunremakan

Magdalena Anderssonista tuli keskiviikkona Ruotsin ensimmäinen naispääministeri. Hän kuitenkin jätti eronpyyntönsä vielä samana päivänä. Torstaina puhemies esitti Anderssonia uudelleen pääministeriksi.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson teki keskiviikkona kahdella tavalla historiaa.

25.11. 12:10 | Päivitetty 25.11. 16:21

Tukholma

Magdalena Andersson ehti olla Ruotsin pääministeri noin seitsemän tuntia.

Valintansa jälkeen Andersson kyynelehti valtiopäivien salissa, jossa valtiopäiväedustajat osoittivat hänelle seisaallaan suosiota.

”Valintani Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi koskettaa, koska tiedän, mitä se merkitsee maassamme kasvaville tytöille”, Andersson sanoi lehdistötilaisuudessa valintansa jälkeen.

Sen jälkeen alkoi sekasortoinen tapahtumaketju, jonka päätteeksi maan ensimmäinen naispääministeri jätti eronpyyntönsä valtiopäivien puhemiehelle.

Torstaina puhemies esitti Anderssonia uudelleen pääministeriksi. Uusi äänestys pääministeristä järjestetään valtiopäivillä ensi maanantaina.

Andersson sai suosionosoitukset valtiopäiväedustajilta keskiviikkona.

Keskiviikko oli Ruotsissa historiallinen päivä, joka sai historiallisen käänteen, jonka päätteeksi Ruotsin pääministerinä jatkaa yhä väliaikaishallitusta johtava Stefan Löfven.

Löfven on muodollisesti yhä johdossa, koska hallituksen oli määrä vaihtua virallisesti vasta perjantaina. Sinne asti ei kuitenkaan koskaan päästy.

Virallisesti Andersson ei siis valinnastaan huolimatta ehtinyt pääministeriksi.

Kerrataan, miten kaikki eteni.

Anderssonin tie pääministeriksi aukesi myöhään tiistaina, kun sosiaalidemokraatit pääsivät sopuun vasemmistopuolueen kanssa. Vasemmisto lupasi Anderssonille tukensa, koska Andersson suostui vasemmiston vaatimukseen pienimpien eläkkeiden kasvattamisesta noin sadalla eurolla kuussa.

Siitä kuitenkin seurasi, että Anderssonia tukeva keskustapuolue päätti olla tukematta hallituksen budjettiesitystä. Keskustapuolue ei suostu yhteistyöhön ”ääripuolueena” pitävänsä vasemmistopuolueen kanssa. Keskusta kertoi äänestävänsä oman budjettinsa puolesta, mikä tarkoitti puolestaan sitä, että valtiopäivillä äänestettiin läpi oppositiopuolueiden budjetti.

Sekin oli historiallinen budjetti, koska ensimmäistä kertaa muut oppositiopuolueet tekivät budjettiyhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa. Valtiopäivät äänesti ruotsidemokraattien, maltillisen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien budjetin puolesta.

Andersson oli valmis johtamaan maata opposition budjetilla, mutta hallituskumppani ympäristöpuolue ei.

"Tämä on erikoinen päivä”, ympäristöpuolueen toinen puheenjohtaja Per Bolund kirjoitti Facebookissa.

”Feministinä olen ennenkuulumattoman ylpeä, että valtiopäivät on juuri äänestänyt Magdalena Anderssonin Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi. Samalla keskustapuolue kertoi, että puolue aikoo päästää läpi budjetin, jolla Ruotsia ohjattaisiin ruotsidemokraattien politiikalla. Se on käsittämätöntä”, hän jatkoi.

Ympäristöpuolueen toinen puheenjohtaja, tasa-arvoministeri Märta Stenevi sanoi torstaina aamulla, että oli toivonut tilanteen etenevän jouhevammin, mutta lopulta ympäristöpuolueen päätös oli selkeä ja helppo.

Budjetin läpimenon jälkeen ympäristöpuolue kertoi lähtevänsä hallituksesta.

Ruotsin tiedotusvälineissä keskiviikko oli nimetty ”superkeskiviikoksi”. Pitkään päivän aikana medioiden etusivuilla komeilivat näyttävät kuvat, joissa kerrottiin historiallisesta naispääministeristä. Svenska Dagbladetin etusivulla Magdalena Anderssonin kasvokuvan taustalla esiintyvät mustavalkokuvissa kymmenet miespääministerit, joiden työtä jatkaisi Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson pääministeriksi valinnan jälkeen.

Lopulta pääuutiseksi nousi hallituksen ajautuminen kriisiin.

”Hei taas”, Andersson aloitti iltapäivän tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi erostaan.

Andersson kertoi pyytäneensä eroa puhemieheltä. Andersson kertoi, että Ruotsin oikeuskäytännön takia koko hallituksen on erottava, jos yksi puolue lähtee hallituksesta.

Andersson kuitenkin kertoi, että parlamentaarinen tilanne on muuten sama kuin aiemmin. Sillä hän tarkoitti, että hänellä olisi yhä pääministeriyteen vaadittava tuki. Hän kertoi olevansa halukas yrittämään uudestaan, ja se näyttääkin nyt todennäköiseltä tieltä.

Kun Svenska Ylen suomalaistoimittaja Lucas Dahlström kysyi lehdistötilaisuudessa Anderssonilta, kuka Ruotsia nyt johtaa, paikalla olleet toimittajat ja Andersson itse repesivät nauruun.

Johdossa jatkaa Stefan Löfven.

Andersson kertoi erostaan keskiviikkona vain muutama tunti valintansa jälkeen.

Puhemies Andreas Norlén kertoi torstaina iltapäivällä esittävänsä Magdalena Anderssonia uudelleen pääministeriksi.

Puhemies kertoi puhuneensa kaikkien puolueiden edustajille, ja keskustelujen perusteella Anderssonin pääministeriydelle löytyy yhä tarvittava tuki.

Ruotsin valtiopäivät äänestää Anderssonin pääministeriydestä uudelleen ensi viikon maanantaina.

Norlén pahoitteli lehdistötilaisuudessaan keskiviikon tapahtumia. Hänen mukaansa tapahtumat näyttäytyivät ruotsalaisten silmissä käsittämättöminä ja saattavat vahingoittaa poliittisten puolueiden ja valtiopäivien nauttimaa luottamusta.

Norlén sanoi, että jos hän olisi ollut tietoinen siitä, että ympäristöpuolue lähtee hallituksesta, jos hallituksen budjetti kaatuu, hän ei olisi esittänyt Anderssonia pääministeriksi.

”Olisin siinä tapauksessa odottanut budjettiäänestyksen tulosta”, hän sanoi.

Keskusta, vasemmistopuolue ja hallituksen kaatanut ympäristöpuolue kertoivat jo keskiviikkona illalla tukevansa seuraavassa äänestyksessä Anderssonin pääministeriyttä.

Esimerkiksi maltillisen kokoomuksen puheenjohtajalla Ulf Kristerssonilla ei ole vaadittavaa tukea.

Jos Andersson valittaisiin uudestaan pääministeriksi, hän todennäköisesti hallitsisi Ruotsia sosiaalidemokraattien yksipuoluehallituksen voimin. Myös esimerkiksi Tanskassa on muodostettu sosiaalidemokraattien yksipuoluehallitus.

Jos Andersson valitaan pääministeriksi, hänen hallituksensa voisi olla vallassa enintään kymmenen kuukautta, ellei sosiaalidemokraatit menesty seuraavissa vaaleissa. Ruotsissa järjestetään vaalit syyskuussa 2022.

Äänestäjien tuki Anderssonille näyttää nyt vahvalta. Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin teettämän puoluejohtajien suosiomittauksen mukaan Anderssonia tukee nyt 42 prosenttia äänestäjistä. Se on korkein luku vuonna 2000 alkaneessa mittaushistoriassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat