Irak lähetti kaksi lentokonetta hakemaan satoja siirtolaisia Valko-Venäjältä - Ulkomaat | HS.fi

Irak lähetti kaksi lento­konetta hakemaan satoja siirtolaisia Valko-Venäjältä

Valko-Venäjä on järjestänyt siirtolaisten palautuslentoja viime viikosta alkaen. Alkuviikosta se ilmoitti, että myös Irakin ja Syyrian suurlähetystöt ovat tehneet valmisteluja kansalaistensa hakemiseksi pois Euroopasta.

Siirtolaislapsi osallistui mielenilmaukseen Valko-Venäjällä, Puolan rajan läheisyydessä sijaitsevan logistiikkakeskuksen edustalla. ”Meillä ei ole vapautta Kurdistanissa”, hänen pitelemässään kyltissä lukee.

25.11. 22:09

Irak lähetti torstai-iltana kaksi lentokonetta Valko-Venäjälle hakemaan Euroopan unioniin pyrkineitä kansalaisiaan, sanoo Irakin liikenneministeriö uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kurdistanin kansainvälisten mediasuhteiden johtaja Lawk Ghafuri ilmoitti uutistoimistolle, että ensimmäisen koneista on määrä laskeutua puolenyön jälkeen Irakin pohjoisosassa sijaitsevan Kurdistanin pääkaupungin Erbilin lentokentälle.

Yhteensä 617 ihmisen on tarkoitus palata koneiden mukana Irakiin, kertoo puolestaan Irakin ulkoministerin tiedottaja Ahmed al-Sahaf maan virallisen uutistoimiston mukaan.

Valko-Venäjän maahanmuutto-osaston johtaja Aleksei Begun sanoi alkuviikosta, että monien maiden suurlähetystöt järjestelevät kotiutuslentoja kansalaisilleen, jotka ”ovat joutuneet vaikeaan tilanteeseen” rajalla. Erikseen hän mainitsi juuri Irakin ja Syyrian.

Valko-Venäjän ja Puolan rajalle on jäänyt syksyn aikana jumiin tuhansia EU-maihin pyrkiviä siirtolaisia. Olot rajalla ovat olleet vaikeat.

Kuluvan ja viime viikon aikana myös Valko-Venäjä on järjestänyt palautuslentoja maassa oleville siirtolaisille. Maanantaina Minskistä lähti kone, jonka kyydissä oli 118 siirtolaista. Valko-Venäjä on sanonut auttavansa niitä, jotka haluavat takaisin kotimaihinsa.

Ensimmäinen palautuslento lähti Valko-Venäjältä viime viikon torstaina. Se matkasi Minskistä Kurdistaniin kyydissään vapaaehtoisia lähtijöitä.

Kurdistanin aluehallinnon mukaan lennolla oli reilut 400 irakilaista ja kurdia, jotka olivat pyrkineet Valko-Venäjän kautta Puolaan ja EU:n alueelle.

Samana päivänä Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka ehdotti, että hän lähettäisi 5 000 siirtolaista pois Euroopasta, mikäli Saksa ottaisi vastaan 2 000 siirtolaista.

EU syyttää Valko-Venäjää siitä, että maa on tuonut siirtolaiset rajalle tarkoituksella osana hybridi­operaatiotaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat