EU:n tartuntatautivirasto pitää omikronmuunnosta vakavana riskinä – leviäminen Euroopassa hyvin todennäköistä - Ulkomaat | HS.fi

EU:n tartuntatautivirasto pitää omikron­muunnosta vakavana riskinä – leviäminen Euroopassa hyvin todennäköistä

Alankomaihin saapui perjantaina Etelä-Afrikasta kaksi lentoa, joiden matkustajista kymmenillä on todennäköisesti koronatartunta. Ei ole vielä varmuutta, ovatko tartunnat omikronmuunnosta. Ensimmäinen havainto uudesta muunnoksesta Euroopassa varmistettiin perjantaina Belgiassa.

25.11. 23:38 | Päivitetty 27.11. 6:37

Etelä-Afrikassa levinnyt uusi koronavirusmuunnos B.1.1.529 huolestuttaa tutkijoita. Maailman terveysjärjestö (WHO) nimesi muunnoksen perjantaina omikroniksi ja luokitteli sen huolta aiheuttavaksi muunnokseksi (variant of concern).

Myös Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) luokitteli muunnoksen huolestuttavaksi. ECDC arvioi omikronmuunnoksen muodostavan suuren tai hyvin suuren riskin Euroopalle.

Omikronmuunnos on merkittävin tähän asti löydetyistä, arvioi Britannian terveys­turvallisuus­viraston johtaja Jenny Harries.

”Tutkimme kiireellisesti sen tarttuvuutta, vakavuutta ja rokote­vastetta”, hän kommentoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

ECDC:n mukaan vielä on suurta epävarmuutta omikronin ominaisuuksista, kuten sen tartuttavuudesta tai kyvystä kiertää rokotteiden antamaa suojaa. Virasto pitää kuitenkin todennäköisenä sitä, että muunnos pääsee leviämään pidemmälle Euroopan maissa.

”Tilanteessa, jossa deltamuunnos on jälleen nousussa EU:ssa ja Euroopan talousalueella, ovat omikronin saapumisen ja leviämisen vaikutukset mahdollisesti hyvin suuria”, viraston lausunnossa kerrotaan.

Ei ole täysin varmaa, mistä muunnos on tarkalleen lähtöisin, mutta tartuntoja on havaittu Etelä-Afrikan lisäksi esimerkiksi Botswanassa, Hongkongissa ja Israelissa.

Ensimmäinen havainto muunnoksesta Euroopassa varmistettiin perjantai-iltapäivällä Belgiassa, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Virologi Marc Van Ranst kertoi viestipalvelu Twitterissä perjantaina, että tapaus todettiin Belgiaan Egyptistä 11. marraskuuta palanneella matkustajalla. Hänen oireensa olivat alkaneet 22. marraskuuta.

Alankomaihin saapui perjantaina Etelä-Afrikasta kaksi lentoa, joiden matkustajista kymmenillä on todennäköisesti koronatartunta, maan viranomaiset kertoivat Suomen aikaa perjantain ja lauantain vastaisena yönä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan heidät eristettiin, ja heidät testataan nyt sen varalta, ovatko heidän koronatartuntansa omikronmuunnosta.

Amsterdamin Schipholin lentokentälle saapui Etelä-Afrikasta kahdella lennolla yhteensä noin 600 matkustajaa, ja alustavien testitulosten perusteella ainakin 85 matkustajalla on koronatartunta.

Terveysviranomaisten mukaan virus­muunnoksessa on havaittu piikki­proteiini, joka poikkeaa huomattavasti alku­peräisen korona­viruksen vastaavista proteiineista.

Uusi virusmuunnos huolestuttaa terveysviranomaisia, sillä siinä näyttäisi olevan jopa kaksinkertainen määrä mutaatioita verrattuna laajasti levinneeseen deltavarianttiin. Etelä-Afrikan epidemia­keskuksen johtaja, professori Tulio de Oliveira totesi, että niiden määrä yllätti tutkijat.

On yhä epäselvää, onko omikronmuunnos aiempia variantteja tehokkaampi tartuttaja.

Euroopan komissio suositteli EU-maille lentoliikenteen pysäyttämistä eteläisen Afrikan alueelta ”huolestuttavan muunnoksen” vuoksi. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi asiasta Twitterissä perjantaina. Jäsenmaat tekevät itse päätökset lentoliikenteen rajoittamisesta.

Von der Leyen piti tilanteesta perjantaina tiedotustilaisuuden, jossa hän sanoi, että kaikki lentoliikenne riskimaihin tulisi lopettaa ja alueelta palaavien ihmisten tulee noudattaa karanteenimääräyksiä. Hän myös sanoi, että rokotevalmistajien tulee huomioida uudet muunnokset.

”Haluamme nopeita ja johdonmukaisia toimia, jotta voisimme välttää variantin leviämisen Eurooppaan”, kertoi komission tiedottaja Reutersin mukaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehotti perjantaina välttämään kaikkea matkustamista eteläisen Afrikan maihin virusvariantin johdosta. Laitos kehottaa Etelä-Afrikasta, Namibiasta, Botswanasta, Zimbabwesta, Lesothosta ja Eswatinista Suomeen saapuneita hakeutumaan koronatestiin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kirjoitti Twitterissä perjantaina illalla, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on perjantaina edellyttänyt, että toimivaltaiset viranomaiset ohjaavat eteläisestä Afrikasta Suomeen saapuneet välittömästi karanteeniin ja kahteen koronavirustestiin.

Uutta koronavirusmuunnosta koskevalta riskialueelta ei ole suoria lentoja Suomeen, kertoi liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylijohtaja STT:lle.

Ylijohtaja Jarkko Saarimäen mukaan Traficom seuraa sitä, miten Suomeen tehdyt lentosuunnitelmat kehittyvät. Jos lentojen rajoituksia haluttaisiin tehdä, virasto olisi yhteydessä THL:ään. THL:n lausunnon nojalla lentoja Britanniasta Suomeen rajoitettiin koronaviruksen alfavariantin vuoksi viime vuodenvaihteessa.

Lentoyhtiö Finnair kertoo HS:lle, etteivät uutiset virusvariantista aiheuta toimenpiteitä yhtiössä tällä erää.

Matkustaja teki viime joulukuussa lähtöselvitystä O. R. Tambon kansainvälisellä lentoasemalla Johannesburgissa Etelä-Afrikassa.

Eri maat ovat katkaisseet lentoja eteläisestä Afrikasta ehkäistäkseen muunnoksen leviämistä. Myös markkinat pelästyivät uutta muunnosta, mikä näkyi osakekurssien laskuna.

Etelä-Afrikan Johannesburgissa muunnos on näkynyt tungoksena lentokentällä, kun epätoivoiset matkustajat yrittivät kaikin keinoin päästä viimeisille lennoille ennen sulkua. Joukossa oli muun muassa lomansa lyhyeen jättäneitä brittituristeja.

Britannia ilmoitti torstaina keskeyttävänsä väliaikaisesti lennot kuudesta Afrikan valtiosta muunnoksen vuoksi. Keskeytys koskee Etelä-Afrikkaa ja sen naapurissa sijaitsevia Namibiaa, Botswanaa, Zimbabwea, Lesothoa ja Eswatinia.

Lentojen keskeytys alkoi Britanniassa perjantaina puoliltapäivin. Maista palaavat brittimatkailijat joutuvat omaehtoiseen karanteeniin ja sunnuntaista lähtien hotellikaranteeniin.

Etelä-Afrikan ulkoministeriö on kommentoinut Britannian rajoituksien lento­matkustamisessa olevan hätiköityjä, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Myös esimerkiksi Saksa, Ranska, Italia, Tšekki, Hollanti, Kanada ja Australia ovat kertoneet rajoittavansa matkustusta eteläisen Afrikan maista yrittääkseen estää muunnoksen leviämistä.

Myös Yhdysvallat rajoittaa matkustamista maanantaista Etelä-Afrikan, Namibian, Botswanan, Zimbabwen, Lesothon ja Eswatinin lisäksi myös Malawista ja Mosambikista.

Italian terveysministeriö kertoi pyrkivänsä estämään maahantulon ihmisiltä, jotka ovat oleskelleet eteläisen Afrikan valtioiden alueella viimeisen kahden viikon aikana.

Saksassa matkustusrajoitukset koskevat Etelä-Afrikkaa ja "luultavasti sen naapurimaita". Maahantulo maista sallitaan ainoastaan Saksan kansalaisille, jotka joutuvat rokotettuinakin 14 päivän karanteeniin.

”Viimeinen asia, mitä tässä nyt tarvitsemme, on uusi virusmuunnos, joka aiheuttaa vielä enemmän ongelmia”, Saksan terveysministeri Jens Spahn kommentoi.

Britanniaan saapuvia matkustajia Heathrow’n lentokentällä Lontoossa kesäkuussa.

Maailman terveys­järjestö WHO on kertonut tarkkailevansa tiiviisti uuden muunnoksen kehittymistä. Perjantaina se nimesi variantin omikroniksi ja lisäsi sen huolta aiheuttavien muunnosten listalle. Muita muunnoksia listalla ovat esimerkiksi alfa ja delta.

WHO:n mukaan uuden variantin merkityksen ymmärtäminen tulee vaatimaan viikkojen tutkimustyötä. Tarvitaan lisää tutkimustietoa, ennen kuin voidaan sanoa varmasti, kuinka tartuttava virusvariantti on ja pystyykö variantti kiertämään rokotteen antamaa immuunisuojaa.

WHO kehottaa harkitsemaan tarkasti matkustusrajoitusten asettamista uuden koronavirusmuunnoksen takia. Järjestö suositti, että maat jatkaisivat riskiperusteisen ja tieteellisen lähestymistavan soveltamista matkustustoimenpiteitä toteuttaessaan.

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Moderna on kertonut ryhtyvänsä kehittämään erillistä tehosterokotetta uutta virusmuunnosta vastaan.

”Omikronissa todetut mutaatiot ovat huolta herättäviä, ja olemme useiden päivien ajan liikkuneet nopeasti toteuttaaksemme strategiamme tätä muunnosta vastaan”, kertoo Modernan toimitusjohtaja Stephane Bancel.

Lääkeyhtiö Biontech kertoi perjantaina tutkivansa, kuinka hyvin sen Pfizerin kanssa kehittämä koronavirusrokote suojaa uutta virusmuunnosta vastaan.

Yhtiön mukaan tuloksia laboratoriotesteistä on odotettavissa viimeistään kahden viikon kuluttua. Tällöin myös selviää, onko nykyistä rokotetta mahdollisesti säädettävä virusmuunnoksen takia.

Myös muut koronarokotteiden valmistajat ilmoittivat tutkivansa muunnoksen mahdollisia vaikutuksia rokotteisiin.

Uuden virusmuunnoksen seurauksena Maailman kauppajärjestö (WTO) lykkäsi viime hetkellä kansainvälisen kokouksensa, joka oli suunniteltu ensi viikolle Sveitsin Geneveen. Kokous olisi ollut järjestön suurin neljään vuoteen.

Vaikeuksien kanssa paininut kauppajärjestö toivoi ratkovansa kokouksessa pitkäaikaisia kiistoja liittyen muun muassa kalastusalan tukemiseen ja koronavirusrokotteiden patentteihin.

Kokouksen lykkäyksen vahvisti diplomaattilähde uutistoimisto AFP:lle. Kokousta oli lykätty jo kerran aikaisemmin, sillä se oli alun perin määrä järjestää Kazakstanissa viime vuoden heinäkuussa.

Kokoukseen oli osallistumassa Sveitsissä yli 100 eri ministeriä. Sitä pidettiin näytön paikkana järjestön uudelle puheenjohtajalle, nigerialaiselle Ngozi Okonjo-Iwealalle, joka on ajanut koronarokotepatenttien tilapäistä vapauttamista köyhien maiden pandemiakamppailun helpottamiseksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat