Kiinassa monia suututtaa, kun kiinalaisnaiset esitetään pienisilmäisinä tai tummina: Osa ihmettelee, miksi tähtinäyttelijä Lucy Liuta pidetään lännessä kauniina - Ulkomaat | HS.fi

Kuka Kiinassa on kaunis?

Osa kiinalaisesta nettikansasta ei pidä siitä, että länsimaiset yritykset näyttävät heidän mielestään rumia kiinalaisnaisia. Kauneusihanne Kiinassa on kapea ja yllättäen lainaa paljon lännestä.

Fan Bingbing (vas.) ja Lucy Liu: kaunis ja ruma?

26.11.2021 19:09 | Päivitetty 26.11.2021 20:00

Peking

Kiinassa on jälleen kerran kohu siitä, että kiinalaista naista ei esitetä tarpeeksi kauniina. Shanghaissa näyttelyssä esillä olleessa länsimaisen muotiyrityksen Diorin muotikuvassa naisella oli monen nettikeskustelijan mielestä liian pienet silmät ja liian tumma iho.

Kun länsimainen meikkifirma ei poistanut kuvista kiinalaisen mallin kasvoilla luonnostaan olleita pisamia pari vuotta sitten, nettikeskustelu kävi kuumana. Pisamia ei pidetä Kiinassa kauniina.

Kautta vuosien osa kiinalaista nettikansaa on nurissut amerikankiinalaisen tähtinäyttelijän Lucy Liun olevan vääränlainen esittämään kiinalaista naista. Heidän silmiinsä Liu ei ole tarpeeksi nätti.

Länsiyritysten ja elokuvien kiinalaisnaiskuvastoa vastaan on erilaisia moitteita. Yksi moite on se, että länsimaalaiset eivät kunnioita Kiinan kauneusihanteita, vaan mystifioivat kiinalaisnaisia omista lähtökohdistaan.

Se on mielenkiintoinen näkökulma. Sen voi yhdistää lännessä yhä vellovaan orientalismiin. Aasialaisnaisiin liitetään yliseksualisoituja kuvitelmia ja stereotypioita nöyrästi palvelevista puolisoista. Kiinalaista nettikansaa siis ärsyttää, että me lännessä näemme kiinalaisen naisen ja tämän kauneuden omien ennakkoasenteidemme kautta.

Toinen moite on suorempi: länsiyritykset eivät saisi näyttää niin rumia kiinalaisnaisia, sillä se halventaa koko kansaa.

Millaisia kiinalaisten naisten kasvojen pitäisi julkisuudessa olla, jotta naiset tulisivat ärhäkän nettikansan mielestä näytetyiksi tarpeeksi kauniina?

Kiinan kauneusihanteen mukaan naisella pitää olla isot silmät, pitkähköt alaspäin suipponevat kasvot, kohovartinen nenä, pieni suu ja hyvin vaalea, jopa vitivalkeana kiiltelevä iho.

Tällaisia piirteitä harva kiinalainen saa syntymälahjana. Heidän silmänsä ovat usein kauneusideaalia pienemmät, nenänvarsi alempana, iho tummempi. Mallit ja näyttelijät ja lukemattomat tavallisetkin naiset hankkivat ihaillut ominaisuudet plastiikkakirurgin vastaanotolla.

Usein kirurgin vastaanotolle tullaan suuren julkkiksen Fan Bingbingin kuva kädessä. Näyttelijä Fan Bingbingiä pidetään Kiinassa laajalti maan kauneimpana naisena.

Ironisesti Kiinassa kauniina pidetyt silmät, nenät ja kasvojen väri näyttävät perieurooppalaisilta.

Lue myös: 26-vuotias Kong Xiaoai leikkautti leukaperänsä ja suoristutti nenänsä, koska uskoi kauniiden pärjäävän paremmin Kiinan kovilla työ­markkinoilla – alle vuoden päästä hän sai ylennyksen

Näinhän se tuppaa olemaan ympäri maailman: kauneusihanteet ovat sellaisia, joita harvalla on luonnostaan ja joiden tavoittelussa kauneusteollisuus tienaa pitkän pennin.

Meillä Suomessa pidetään kauniina esimerkiksi päivettynyttä ihoa. Minä olen kalpea eli Suomessa ruma. Kiinassa jalkahoitolassa hoitajat kokoontuivat joukolla ihailemaan vitivalkeita pohkeitani – ja sitten he pyöräyttivät niiden ympärille valkaisevaa hoitokäärettä, kuten hoitolan tapa oli.

Länsimaissa on viime vuosina tapahtunut kauneuden käsitteen aktiivista laajentamista. Mainoksissa on usein eri kokoisia ja näköisiä naismalleja, myös sellaisia, joihin tavalliset suomalaiset voivat samastua.

Kiinassa trendi yhä odottaa tulemistaan. Ehkäpä muutaman vuoden kuluttua Kiinassakin osataan iloita ajatuksesta, että joku yrittää leventää kauneuden kenttää pois kapeasta ideaalista.

Minä luulen, että juuri näin yritti tehdä Chen Man, joka otti Diorin kohutun kuvan. Hän on kiinalainen nainen itsekin, muotikuvauksen maailmassa arvostettu ammattilainen.

Kiinan nettikansasta osa onkin Chenin linjoilla. Hänen kuvansa kerää myös kehuja. Hänen faninsa kysyvät, miksi kiinalainen nainen ei voisi olla kaunis myös pienisilmäisenä ja tummempi-ihoisena. Pisamatapauksessa pisamien puolustajia oli vielä enemmän kuin Dior-kohussa valokuvan ystäviä.

Dior-kohussa kävi kuitenkin niin kuin Kiinassa tapaa käydä vähän väliä ulkomaisiin yrityksiin kohdistuvissa syytöksissä. Kuva vedettiin näyttelystä. Sekä Dior että valokuvaaja pyysivät syvästi anteeksi. Dioria nimittäin uhkasi ostoboikotti.

Länsimaiset yritykset joutuvat Kiinassa helposti ostoboikotilla uhkailujen kohteeksi, ja ison markkinan menetyksen pelossa ne nöyrtyvät.

Kiinan nettikohuissa pitää myös muistaa, että vaikka ne alkaisivat kansalaisten aidosta suuttumuksesta, ne jatkuvat vain, jos viranomaiset ne sallivat.

Epämieluisat kohut sensuroidaan netistä pois, mutta valtionjohtoa miellyttäviin leimahduksiin viranomaiset lyövät usein itse pökköä pesään. He valjastavat omatkin kanavansa kohun ylläpitoon.

Lue myös: Kiinan kommunistinen puolue ja kiinalaiset kuluttajat ovat yhdessä massiivinen voima – Sen huomaa uiguurialueen puuvillasta käydystä keskustelusta

Kiinan johto hellii ja lietsoo tarinaa siitä, että länsimaat yrittävät jatkuvasti nöyryyttää Kiinaa ja että maata johtava kommunistinen puolue taistelee kiihkeästi nöyryytystä vastaan.

Tähän kansallismieliseen tarinaan sopii hyvin myös kertomus pahoista länsimaalaisista mustamaalaamassa Kiinan mainetta rumien naisten kuvilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat