Ranska ja sen EU-kumppanit kokoontuivat ratkomaan Kanaalin siirtolaisongelmaa, brittiministerin kutsu peruttiin: ”Emme ole Englantia vastaan” - Ulkomaat | HS.fi

Ranska ja sen EU-kumppanit kokoontuivat ratkomaan Kanaalin siirtolaisongelmaa, brittiministerin kutsu peruttiin: ”Emme ole Englantia vastaan”

Ranskalaiset suuttuvat kokouksen alla pääministeri Boris Johnsonin avoimesta kirjeestä.

Kumiveneellä Kanaalin ylittäneitä siirtolaisia Dungenessissa Britannian kaakkoisosassa 24. marraskuuta.

28.11.2021 13:23 | Päivitetty 28.11.2021 20:03

Lontoo

Ranska ja sen tärkeät EU-kumppanit kokoontuivat sunnuntaina rannikko­kaupunki Calais’hen pohtimaan ratkaisuja Kanaaliin liittyvään siirtolaisongelmaan.

Keskiviikkona Kanaaliin hukkui 27 laittomasti Britanniaan yrittävää siirtolaista, kun heitä kuljettanut heppoinen vene petti. Hukkuneista seitsemän oli naisia ja kolme lapsia.

”Keskiviikon tapahtumat olivat tragedia. Ihmissalakuljetus ei kunnioita rajoja. Siksi etsimme asiaan ratkaisua eurooppalaisten kumppanien kesken”, Ranskan sisäministeri Gérald Darmanin ilmoitti sunnuntaina myöhään iltapäivällä.

Huomion kokouksen muulta annilta varasti kuitenkin ennakkoon Britannian sisä­ministerin Priti Patelin poissaolo.

Darmanin oli peruuttanut Patelin kutsun Ranskan närkästyttyä brittipääministerin Boris Johnsonin avoimesta kirjeestä.

”Emme ole Englantia vastaan, vaan eurooppalaisen [ratkaisun] puolella”, Darmanin sanoi kokouksen päätyttyä.

Ranskalaisministerin mukaan brittiläinen sisäpolitiikka ei saa sanella sitä, kuinka yhteiset ongelmat ratkaistaan: ”Britannian pitää tuntea vastuunsa.”

Darmanin korosti yhteistyön tärkeyttä.

Johnson oli julkaissut torstai-iltana Twitterissä presidentti Emmanuel Macronille osoitetun siirtolaistilannetta koskevan kirjeen. Kirjeen voi lukea myös brittihallituksen sivuilta.

Ranskalaisia ärsytti etenkin kirjeen julkaisutapa. Avoin kirje oli pantu kaikkien luettavaksi sosiaaliseen mediaan sen sijaan, että vaikeasta aiheesta olisi käyty verhotumpia neuvotteluja.

”Olen hämmästynyt tällaisesta kaikkea muuta kuin vakavasta viestintätavasta. Johtajien keskinäistä vuoropuhelua näistä asioista ei pitäisi käydä Twitterissä avoimin kirjein”, presidentti Macron kommentoi asiaa Rooman-vierailunsa lehdistötilaisuudessa.

Vikaa oli todennäköisesti myös kirjeen sisällössä.

”Ehdotan, että otamme käyttöön kahdenvälisen palautussopimuksen, jonka nojalla kaikki Kanaalin laittomasti ylittäneet siirtolaiset palautetaan”, Johnson kirjoitti.

Britannia oli lähettämässä sunnuntaiseen kokoukseen kuitenkin alemman tason edustuksensa eli virkamiehiä, BBC raportoi.

EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson (vas.), Calais’n pormestari Natacha Bouchart ja Ranskan sisäministeri Gérald Darmanin kuvattiin ennen siirtolaisongelmaa käsitellyttä kokousta Calais’ssa sunnuntaina.

Calais’hen saapui sunnuntaina isäntäväen lisäksi Saksan, Hollannin ja Belgian maahanmuuttoasioista vastaavat ministerit sekä EU:n sisäasiainkomissaari Ylva Johansson. Kokoukseen osallistui Johanssonin kutsusta myös Europolin ja Frontexin asiantuntijoita.

”Ihmissalakuljetuksen vastainen taistelu on kaiken ydin”, Johansson twiittasi sunnuntaina.

Mediatietojen mukaan Frontexin lentokone alkaisi tarkkailla Kanaalin rantoja joulukuun alusta lukien.

Entistä useampi siirtolainen yrittää nyt Manner-Euroopasta Britannian puolelle. BBC:n tietojen mukaan tänä vuonna matkan Kanaalin yli on tehnyt jo yli 23 000 ihmistä.

Ihmissalakuljettajien operoimien venekuljetusten lisäksi Kanaalin yli koetetaan päästä muun muassa hyppäämällä Britanniaan matkaavien rekkojen kyytiin.

Torstaina julkistettujen Britannian sisäministeriön tilastojen mukaan syyskuuhun päättyvän 12 kuukauden aikana Britanniassa on jätetty 37 562 turvapaikka-anomusta. Määrä on kasvanut edellisestä vuoden jaksosta lähes viidenneksellä.

Ranska puolestaan on saanut jo noin 150 000 turvapaikkahakemusta tämän vuoden alusta lukien.

Britannian konservatiivihallituksen linja on, että Ranska on turvallinen maa, joten Ranskan kautta saapuvilla ei ole oikeutta turvapaikkaan.

Käytännössä Britanniaan asti päässeitä palautetaan harvoin minnekään. Koska Britannia ei kuulu enää EU:hun, ei se voi palauttaa turvapaikanhakijoita reitin ensimmäiseen EU-maahankaan.

Brittihallitus on haaveillut kahdenvälisistä palautussopimuksista eri EU-maiden kanssa, mutta ainakaan toistaiseksi jäsenmailla ei ole ollut haluja auttaa brittejä asiassa. Britannia olisi valmis ottamaan vastaan vain yksin maahan saapuvat lapset.

Aiemmin marraskuussa brittimedia uutisoi, että hallitus yrittäisi perustaa palautusleirejä Albaniaan tai muualle Balkanille, mutta Albania ampui uutisen alas ankkana.

Ranska haluaa lisää EU-yhteistyötä Kanaalin rannoilla siirtolaiskuolemien ehkäisemiseksi. Brittihallitus taas on halunnut lähettää Ranskan puolelle omia viranomaisiaan estämään Kanaalin ylittämiset. Ranska on torjunut ajatuksen.

Britannia ja Ranska sopivat jo heinäkuussa toimenpiteistä siirtolaisten pysäyttämiseksi Ranskan puolelle. Brittihallitus lupasi maksaa ranskalaisille 54 miljoonaa puntaa lisää eli noin 64 miljoonaa euroa vaivannäöstä.

Äskettäin eli marraskuun puolivälissä Patel ja Darmanin sopivat yhteistyön syventämisestä edelleen.

Brittiläiset rajavartijat toimivat jo nyt Ranskan ja Belgian puolella tarkistamassa juna-asemilla ja satamissa Britanniaan suuntaavien matkustajien asiakirjat. Vastaavasti ranskalaisia passintarkastajia toimii esimerkiksi Eurostar-junan lähtöselvityksessä Lontoossa. Järjestely perustuvat sopimukseen, joka ei ole riippuvainen EU-jäsenyydestä.

Britanniassa ihmetellään usein sitä, miksi osa siirtolaisista ja turvapaikanhakijoista ei halua jäädä Ranskaan, vaan yrittää edelleen Englantiin.

Yksi syy voi olla se, että lähtijällä on sukulaisia tai ystäviä Britanniassa. Yksi keskiviikkona hukkuneista oli 24-vuotias Irakin kurdi Baran Nuri Muhamadaminjoka yritti Britanniaan aviomiehensä luo. Naisesta uutisoi muun muassa The Times -lehti.

Toisena yleisenä syynä on pidetty englannin kieltä, joka voi olla osalle siirtolaisista tutumpi kuin ranska.

Kolmas selitys voi olla se, että Britanniassa ei ole henkilökortteja. Poliisin pysäyttäessä kenelläkään ei ole velvollisuutta esittää heti henkilöllisyystodistustaan.

Jos Britanniaan onnistuu pääsemään ja saa vaikkapa tuttavien kautta ensimmäisen työpaikan, voi elämä sujua ilman virallisia papereitakin. Britanniassakin linja paperittomuuteen on kuitenkin tiukentunut brexitin sivutuotteena.

Myös sunnuntaisessa kokouksessa oli esillä se, että brittiläiset helppopääsyiset työmarkkinat ovat siirtolaisten vetovoimatekijä.

Laittomasti maassa oleskelevien siirtolaisia arvioidaan olevan Britanniassa satoja tuhansia, jopa miljoona.

Valtaosa Ranskaan saapuvista siirtolaisista jää Ranskaan eikä yritä Britanniaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat