Ukrainan presidentti Zelenskyi syyttää Venäjää vallankaappausyrityksen valmistelusta - Ulkomaat | HS.fi

Ukrainan presidentti Zelenskyi syyttää Venäjää vallan­kaappaus­yrityksen valmistelusta

Ukrainan presidentti Zelenskyi vakuutti perjantaina, ettei hän ole aikeissa paeta Ukrainasta mihinkään, kehittyipä tilanne miksi tahansa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistui Glasgow’n ilmasto­kokoukseen marraskuun 1. päivänä.

26.11. 13:20

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syytti perjantaina Venäjää vallan­kaappaus­yrityksen suunnittelusta Ukrainassa.

Zelenskyin mukaan kaappaus­suunnitelmat liittyvät Venäjän Ukrainan-vastaisiin sotatoimiin ja hänellä on niistä tiedustelu­tietoa. Kaappausta on suunniteltu hänen mukaansa joulukuun ensimmäiseksi ja toiseksi päiväksi.

Zelenskyin mukaan ukrainalaiset ja venäläiset kaapparit ovat keskustelleet miljardööri Rinat Ahmetovin vetämisestä mukaan juoneen operaation rahoittamiseksi.

Zelenskyi otti asian esille presidentti­kautensa puolivälin kunniaksi järjestämässään lehdistö­tilaisuudessa Kiovassa, Ukrainan valtiollinen uutis­toimisto Unian kertoo.

”Voin sanoa suoraan, että meillä on tiedustelutietoa, mukaan lukien kuuntelu­tallenteet, joissa Ukrainasta tulevat henkilöt keskustelevat Venäjän edustajien kanssa Rinat Ahmetovin osallistumisesta vallan­kaappaukseen Ukrainassa miljardin dollarin rahoituksella”, Zelenskyi sanoi Unianin mukaan.

”Nähdäkseni tämä on Ahmetovin mustamaalaamista ja häntä yritetään vetää mukaan Venäjän Ukrainaa vastaan käymään sotaan.”

Ahmetov on Ukrainan rikkain mies ja perustamansa JSC-yritysryppään pääomistaja. Yritys toimii kymmenillä aloilla, mutta sen ydin on teräs­teollisuudessa. Nykyisin separatistien hallussa olevasta Donetskista kotoisin oleva Ahmetov omistaa muun muassa jalkapalloseura Šahtar Donetskin. Kiovalaiset lähteet ovat pitäneet häntä jo jonkin aikaa presidentti Zelenskyin erittäin läheisenä liittolaisena.

Zelenskyi vakuutti perjantaina, ettei hän ole aikeissa paeta Ukrainasta mihinkään, kehittyipä tilanne miksi tahansa.

”En ole mikään Janukovytš”, Zelenskyi sanoi viitaten helmikuun 2014 vallankumousta Venäjälle paenneeseen presidentti Viktor Janukovytšiin.

Ukrainan edustajat ja yhdysvaltalaiset lähteet esittivät viime viikon­vaihteessa väitteitä, joiden mukaan Venäjä valmistelisi kolmen rintaman hyökkäystä Ukrainaan tammi-helmikuussa. Ukraina on pyytänyt Yhdysvalloilta aseapua Venäjän uhan vuoksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat