Turkin oikeus määräsi liikemies Kavalan vankeuden jatkuvan, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin saattaa aloittaa kurinpitomenettelyn ensi viikolla - Ulkomaat | HS.fi

Turkin oikeus määräsi liikemies Kavalan vankeuden jatkuvan, Euroopan ihmis­oikeus­tuomio­istuin saattaa aloittaa kurinpito­menettelyn ensi viikolla

Liikemies ja kansalaisjärjestöjen tukija Osman Kavalan neljä vuotta jatkunutta vankeutta pidetään poliittisena. Tapaus on heikentänyt Turkin ja länsimaiden välejä.

Vangitun liikemiehen Osman Kavalan vaimo Ayşe Buğra (keskellä) puhui medialle Kavalan vankeuden jatkamisesta päättäneen tuomioistuimen edessä Istanbulissa perjantaina.

26.11.2021 18:42

Turkkilainen tuomioistuin määräsi perjantaina liikemiehen ja kansalaisjärjestöjen rahoittajan Osman Kavalan vankeuden jatkumaan hänen oikeudenkäyntinsä ajan.

Asiasta raportoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Poliittisena pidettyä vankeutta ovat vaatineet lopetettavaksi muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin sekä asiasta julkilausuman tehneet kymmenen länsivaltiota, mukaan lukien Suomi.

Kavala on ollut vangittuna lokakuusta 2017 lähtien. Alun perin häntä syytettiin osallisuudesta vuoden 2013 hallitusten vastaisiin mielenosoituksiin. Viime vuonna hänet vapautettiin näistä syytteistä, mutta tilalle tulivat vuoden 2016 vallankaappaus­yritykseen ja vakoiluun liittyvät syytteet.

Lue lisää: Turkkilainen liikemies on ollut vangittuna ilman tuomiota jo tuhat päivää: ”Hän on viimeinen ihminen, joka tukisi vallankaappausyritystä”

Kavala ei ole saanut tuomiota, vaan hänen oikeudenkäyntinsä jatkuu edelleen. Seuraava kuuleminen on 17. tammikuuta, ja vankeutta arvioidaan Reutersin mukaan uudelleen 23. joulukuuta.

Kavala ei itse ollut läsnä tuomioistuimen perjantain kuulemisessa. Paikalla oli kuitenkin useita vapauttamista vaatineiden länsivaltioiden diplomaatteja sekä Kavalan vaimo Ayşe Buğra.

”En tiedä, kuinka moneen kuulemiseen olen neljän vuoden aikana osallistunut. Ne päättyvät aina samoihin sanoihin, samoihin päätöksiin: vankeuden jatkumiseen”, hän sanoi toimittajille.

Tapaus on heikentänyt Turkin ja länsimaiden suhteita. Kun muun muassa Yhdysvallat ja Saksa yhdessä kahdeksan muun valtion kanssa vaativat viime kuussa Kavalan vapauttamista, presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkasi karkottaa näiden valtioiden suurlähettiläät.

Myöhemmin Erdoğan kuitenkin perääntyi uhkauksestaan.

Lue lisää: Turkin Erdoğan perääntyi suur­lähettiläiden karkotuksesta

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on uhannut käynnistää kurinpitotoimet Turkkia vastaan, ellei Kavalaa vapauteta sen vuonna 2019 antaman määräyksen mukaisesti.

Se saattaa aloittaa kurinpitomenettelyyn liittyvät kuulustelut ensi tiistaina alkavassaan nelipäiväisessä kokouksessaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat