Omikrontapauksia jo ympäri Eurooppaa, nyt myös Kanadassa havaittiin virusmuunnosta – Tämä uudesta koronamuunnoksesta tiedetään - Ulkomaat | HS.fi

Omikron­tapauksia jo ympäri Eurooppaa, nyt myös Kanadassa havaittiin virus­muunnosta – Tämä uudesta korona­muunnoksesta tiedetään

HS kokosi yhteen tiedot maailmaa huolestuttavasta koronavirusmuunnoksesta.

27.11.2021 10:15 | Päivitetty 29.11.2021 10:07

Koronaviruksen uusi muunnos omikron näyttää levinneen nopeasti Euroopassa.

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) on arvioinut, että muunnos muodostaa jopa hyvin suuren riskin Euroopalle. Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut muunnoksen huolestuttavaksi.

Sunnuntai-illalla G7-ryhmän puheenjohtaja Britannia kutsui koolle hätäkokouksen omikronmuunnoksen vuoksi. Kokous järjestetään maanantaina.

Virusmuunnoksesta tai sen tartuttavuudesta ei toistaiseksi tiedetä kovin paljoa, mutta monet maat ovat rajoittaneet matkustamista eteläisestä Afrikasta sen takia. Suomessa hallitus kertoi sunnuntaina kieltävänsä maahantulon seitsemästä eteläisen Afrikan valtiosta.

Suomessa uutta virusmuunnosta ei ole löydetty. Tämä kaikki virusmuunnoksesta tiedetään nyt.

Euroopassa virusmuunnosta on löydetty useista maista, Suomessa ei toistaiseksi

Euroopassa ensimmäinen omikronmuunnoksen aiheuttama tartunta varmistui Belgiassa perjantaina. Tapaus todettiin Belgiaan Egyptistä 11. marraskuuta palanneella matkustajalla.

Hollannissa vahvistettiin sunnuntaina 13 omikrontapausta. Maahan on saapunut viime päivinä useita lentoja Etelä-Afrikasta.

Perjantaina saapuneiden noin 600 matkustajan joukosta 61 antoi positiivisen korona­virusnäytteen, ja jo lauantaina maan terveysviranomaiset kertoivat uskovansa ainakin osan niistä olevan omikronvarianttia.

Tanskan tartuntatautiviranomaiset tiedottivat sunnuntaina, että kahdella Etelä-Afrikasta saapuneella matkustajalla on todettu omikronmuunnosta oleva koronavirustartunta, kertoo Tanskan yleisradioyhtiö DR.

Muissa Pohjoismaissa uutta virusmuunnosta ei toistaiseksi ole löydetty.

Kanadassa uutta koronavirusmuunnosta on havaittu kahdella vastikään Nigeriassa matkustaneella henkilöllä. Viranomaisten mukaan tartunnan saaneet ovat eristyksessä.

Kanada oli perjantaina estänyt matkustamisen seitsemästä Afrikan maasta omikronin leviämisen vuoksi. Nigeriasta matkustamista ei kuitenkaan ollut kielletty.

Britanniassa tapauksia on vahvistettu kaksi. Maan terveysministerin Sajid Javidin mukaan tapaukset liittyvät toisiinsa. Niillä on yhteys eteläiseen Afrikkaan.

Saksassa vahvistettiin lauantaina kaksi omikrontapausta. Sosiaaliministeri Kai Klose kertoi Twitterissä, että lauantain vastaisena yönä Etelä-Afrikasta palanneelta matkustajalta oli löydetty useita omikronille tyypillisiä mutaatioita.

Italiassa vahvistui maan ensimmäinen omikrontartunta myöhään lauantaina, kertoo uutistoimisto AFP. Tartunta todettiin Mosambikista saapuneella matkustajalla.

Sairaala Tšekissä vahvisti lauantai-illalla AFP:n mukaan maassa havaitun omikron­tapauksen. Aiemmin päivällä Reuters kertoi, että tartuntaa epäiltiin henkilöllä, joka oli viettänyt aikaa Namibiassa, terveys­viranomaiset kertoivat.

Muualla maailmassa muunnoksen aiheuttamia tartuntoja on havaittu Etelä-Afrikan ja Botswanan lisäksi esimerkiksi Hongkongissa, Israelissa ja Australiassa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että uusi muunnos tulee varmasti myös Suomeen. Järvisen mukaan on mahdollista, että se voisi olla Suomessakin valtavirus jo jouluna.

Etelä-Afrikasta on tullut Suomeen yksittäisiä oireettomia testattuja tulijoita

Etelä-Afrikasta on tullut Suomeen tähän mennessä yksittäisiä testattuja tulijoita, jotka ovat olleet oireettomia, Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulais­kaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoi STT:lle sunnuntai­aamuna.

Testitulokset lauantaina testatuista saadaan vasta sunnuntaina, mutta Aronkydön mukaan oletuksena on, että tulokset ovat negatiivisia.

Helsinki-Vantaan lentokentällä aloitettiin uuden omikronvirusmuunnoksen vuoksi lauantaina pakollisia terveystarkastuksia. Kahden viikon aikana tietyissä eteläisen Afrikan maissa olleille matkustajille tehdään koronavirustestit ja karanteenimääräykset.

Aronkytö kertoo, että ensi viikolla on tiedossa kymmeniä Etelä-Afrikasta Suomeen tulijoita, joista osa on jatkamassa matkaansa Helsingistä muualle.

”On jo tiedossa, keitä on tulossa, eli heidät pystytään heti ohjaamaan testiin ja karanteeniin.”

Osa matkaajista jatkaa Helsingistä kotimaihinsa.

”He ovat kansainvälisen tai suomalaisen yrityksen työntekijöitä, jotka tulevat Helsingin kautta kotiinsa joululomille”, Aronkytö kertoo.

Hänen mukaansa mahdollisista tartunnoista tiedotetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. THL linjaa tiedotuksesta kansallisen tason viranomaisena.

Tarkempia tietoja viruksesta voi odottaa lähiviikkoina

Uusi muunnos näyttää levinneen hyvin nopeasti. On vielä epäselvää, onko se todellisuudessa aiempia variantteja tehokkaampi tartuttaja.

ECDC:n mukaan vielä on suurta epävarmuutta omikronin ominaisuuksista, kuten sen tartuttavuudesta tai kyvystä kiertää rokotteiden antamaa suojaa.

Omikron eli muunnos B.1.1.529 tunnistettiin Nature-tiedejulkaisun mukaan marraskuussa Botswanassa, mutta eniten havaintoja on Etelä-Afrikasta.

Virusmuunnoksessa on havaittu piikkiproteiini, joka poikkeaa huomattavasti alku­peräisen koronaviruksen vastaavista proteiineista. Virus käyttää piikkiproteiinia tunkeutuessaan ihmisen soluihin.

Juuri piikkiproteiinin lukuisat mutaatiot herättävät huolta. Siinä näyttäisi olevan jopa kaksinkertainen määrä mutaatioita verrattuna laajasti levinneeseen deltavarianttiin.

Etelä-Afrikassa vielä viikko sitten koronavirustartuntojen määrissä oltiin kaukana viime kesän ja talven huippulukemista, mutta muutama päivä sitten tartuntojen määrä nousi jyrkästi. Etelä-Afrikan tuoreen tartuntapiikin pelätään liittyvän omikronmuunnokseen.

Tehokkaan leviämisen lisäksi omikronissa huolta herättää sen mahdollinen kyky väistää immuniteettisuojaa aiempia muunnoksia paremmin. Etelä-Afrikassa on todettu aiempaa enemmän uusintainfektioita eli tartuntoja ihmisillä, jotka ovat jo sairastaneet koronavirustaudin.

Maat rajoittavat matkustusta eteläisestä Afrikasta

Euroopan komissio suositteli EU-maille lentoliikenteen pysäyttämistä eteläisen Afrikan alueelta muunnoksen vuoksi. Jäsenmaat tekevät päätökset lentoliikenteen rajoittamisesta itse.

Suomessa hallitus kertoi sunnuntaina kieltävänsä niiden matkustajien maahantulon, jotka ovat oleskelleet 14 viime vuorokauden aikana Botswanassa, Eswatinissa, Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Mosambikissa, Namibiassa tai Zimbabwessa. Päätös ei koske suomalaisia eikä Suomessa vakinaisesti asuvia. Muut voivat saapua Suomeen vain välttämättömästä syystä.

Lue lisää: Hallitus kieltää maahantulon seitsemästä eteläisen Afrikan valtiosta

Timo Aronkydön mukaan valtion tulisi olla tarkka siitä, miten maahantulorajoituksia tehdään. Jos esimerkiksi riskimaista tulevia ulkomaalaisia ei päästetä lentämään Suomen kautta, vaihtoehtoiset reitit voivat olla hänen mukaansa riski terveys­turvallisuuden kannalta.

”Lentokenttä on siinä mielessä turvallinen tulla, koska siinä voidaan testata ja antaa tarkat ohjeet. Jos sieltä ei pääsisikään, he tulisivat laivoilla tai muilla reitillä”, Aronkytö sanoo.

Euroopassa ainakin Britannia, Saksa, Ranska, Italia, Tšekki ja Hollanti ovat kertoneet rajoittavansa matkustusta eteläisen Afrikan maista. Euroopan ulkopuolella esimerkiksi Yhdysvallat, Kanada, Australia ja Thaimaa ovat rajoittaneet matkustusta Afrikasta.

WHO on kehottanut harkitsemaan tarkasti matkustusrajoitusten asettamista uuden koronavirusmuunnoksen takia. Järjestö suositti, että maat jatkaisivat riskiperusteisen ja tieteellisen lähestymistavan soveltamista matkustustoimenpiteitä toteuttaessaan.

Myös Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa kutsui sunnuntaina matkustus­rajoituksia tieteellisesti perusteettomiksi ja vaati niiden kumoamista.

Israel kieltää muunnoksen takia valtaosin kaikkien ulkomaalaisten matkailijoiden saapumisen maahan omikronmuunnoksen takia, kertoo israelilainen Haaretz-lehti.

Maahan saapuminen kielletään joitain yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Kielto on uutistoimisto Reutersin mukaan voimassa ainakin kaksi viikkoa. Israel on tiettävästi ensimmäinen maa, joka sulkee rajansa kokonaan uuden variantin vuoksi.

THL kehottaa välttämään matkustusta eteläiseen Afrikkaan

Suomessa THL ja ulkoministeriö kehottivat perjantaina välttämään kaikkea matkustamista eteläisen Afrikan maihin. THL kehottaa Etelä-Afrikasta, Namibiasta, Botswanasta, Zimbabwesta, Lesothosta ja Eswatinista Suomeen saapuneita hakeutumaan koronavirustestiin.

Suomi seuraa tilanteen kehitystä, mutta Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin yli­johtaja Jarkko Saarimäki sanoi perjantaina HS:lle, ettei lentokieltoihin ole Suomessa ollut tarvetta. Suomeen ei ole tiedossa suoria lentoja riskialueilta.

Lääkeyhtiöt tutkivat tehosterokotetta muunnosta vastaan

Lääkeyhtiö Moderna on kertonut ryhtyvänsä kehittämään erillistä tehosterokotetta uutta virusmuunnosta vastaan. Myös muun muassa lääkeyhtiö Biontech on kertonut tutkivansa, kuinka hyvin Pfizerin kanssa kehittämä koronavirusrokote suojaa omikronia vastaan.

Pfizer on sanonut, että se pystyisi sadassa päivässä tekemään muutoksia koronavirus­rokotteeseensa, jos se katsotaan tarpeelliseksi, kertoo muun muassa brittiläinen The Guardian -sanomalehti.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vaati perjantaina, että rokote­valmistajien tulee huomioida uudet virusmuunnokset.

Muunnos kolhi osakkeita eri puolilla maailmaa

Omikron pelästytti sijoittajat perjantaina eri puolilla maailmaa. Yhdysvalloissa maailman tärkein osakeindeksi heikkeni perjantaina 2,3 prosenttia, ja Helsingissä pörssin yleisindeksi vajosi 3,5 prosenttia.

Osakemarkkinoiden pelkokerroin eli Vix-indeksi kohosi myös perjantaina selvästi.

Uuden muunnoksen seurauksena Maailman kauppajärjestö (WTO) lykkäsi alkavalle viikolle Sveitsiin suunniteltua kansainvälistä kokoustaan. Kokoukseen oli osallistumassa yli 100 eri ministeriä.

Lue lisää: Avit: Eteläisestä Afrikasta tulevien on osallistuttava Helsinki-Vantaalla ja muilla rajan­­ylitys­paikoilla pakolliseen terveys­tarkastukseen

Lue lisää: Husin Asko Järvinen Ylelle: Huonoimmassa tapauksessa uusi virusmuunnos saattaa olla Suomessakin valtavirus jo jouluna

Lue lisää: EU:n tartuntatautivirasto pitää omikron­muunnosta vakavana riskinä – leviäminen Euroopassa hyvin todennäköistä

Lue lisää: Uusi virus­muunnos valtasi nopeasti alaa Etelä-Afrikassa, mutta siitä tiedetään yhä vähän – Tutkimuksista voidaan odottaa tarkempia tietoja lähiviikkoina

Lue lisää: Maailma huolestui Etelä-Afrikassa leviävästä virus­muunnoksesta, mutta paikallisissa sairaaloissa sen vaikutus ei vielä näy: ”Pelkät tartunta­luvut eivät kerro kaikkea”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat