Sveitsiläiset tukivat koronapassia sunnuntaina pidetyssä kansanäänestyksessä - Ulkomaat | HS.fi

Sveitsiläiset tukivat korona­passia sunnuntaina pidetyssä kansan­äänestyksessä

Sveitsin rokotuskattavuus on monia Länsi-Euroopan maita jäljessä.

Sveitsiläiset osoittivat mieltään koronarajoituksia vastaan Lausannessa viime viikon lauantaina. Äänestys on aiheuttanut paljon keskustelua Sveitsissä.

27.11.2021 16:40 | Päivitetty 28.11.2021 18:03

Valtaosa Sveitsin kansanäänestyksessä äänestäneistä tukee koronapassia, selviää Sveitsin liittovaltionkanslian sivuilta. Sveitsissä järjestettiin sunnuntaina kansan­äänestys, jossa kansalaiset saivat päättää, hyväksyvätkö he koronapassin, jota on edellytetty kaikissa julkisissa paikoissa syyskuusta lähtien.

Äänestys sulkeutui paikallista aikaa puoliltapäivin. Lopullisten äänestystulosten perusteella noin 62 prosenttia äänestäneistä äänesti passin puolesta.

Äänestysaktiivisuus oli liittovaltionkanslian mukaan yli 65 prosenttia, joka on äänestyksen järjestäneen Gfs Bern -instituutin mukaan neljänneksi korkein äänestys­prosentti sitten vuoden 1971.

Vain kahdessa kantonissa, Schwytzissä ja Appenzell Innerrhodenissa, yli puolet äänestäneistä vastusti lakia. Kantoneita on yhteensä 26.

Samalla kansanäänestyksessä otettiin kantaa muihin hallituksena toimivan liitto­neuvoston korona­virukseen liittyviin lakeihin. Lisäksi sveitsiläiset äänestivät sunnuntaina sairaanhoitajien työolojen parantamista ajavan kansalaisaloitteen puolesta ja sveitsiläistuomareiden valintatavan muutosta vastaan.

Suuri osa äänioikeutetuista äänesti postitse ennen varsinaista äänestyspäivää.

Äänestys osui aikaan, jolloin Sveitsin tartuntatapaukset ovat selvässä nousussa ja koko maailma on varpaillaan Etelä-Afrikassa levinneen omikronmuunnoksen vuoksi.

Noin 8,6 miljoonan asukkaan Sveitsissä on järjestetty viime aikoina äänekkäitä mielen­osoituksia liittoneuvoston koronaviruspolitiikkaa vastaan, ja jotkut niistä ovat muuttuneet väkivaltaisiksi. Rokotusten vastustajat ovat parjanneet koronapassien vaatimista ”apartheidiksi”, joksi kutsuttiin Etelä-Afrikan apartheid-rotuerottelupolitiikkaa ennen maan vapauttamista.

Sveitsin rokotuskattavuus on monia Länsi-Euroopan maita jäljessä. Sveitsissä koko väestöön suhteutettuna 65 prosenttia on saanut täyden rokotuksen, kun esimerkiksi Suomessa vastaava osuus on noin 72 prosenttia.

Myös kesäkuussa järjestetyssä aiemmassa kansanäänestyksessä koronapolitiikan tueksi asettui 60 prosenttia äänestäjistä.

Silti vastustajien kampanja on viime viikkoina saanut lisänäkyvyyttä ja kerännyt tuntuvia lahjoitussummia. Äskettäin maan pääkaupungissa Bernissä vieraili tunnettu amerikkalainen rokotteiden vastustaja Robert Kennedy Jr., joka on salamurhatun entisen oikeusministerin Robert Kennedyn poika.

Kennedyn mielestä sveitsiläisten tulisi kansanäänestyksessä puolustaa koko ihmis­kuntaa ”orjuuttamista” vastaan ja äänestää nurin maan koronalait. Hänen mukaansa orjuuttamisesta vastaavat miljardööri Bill Gates ja muut Piilaakson raharikkaat.

Uutistoimisto AFP:n mukaan koronaviruspolitiikka on kärjistänyt merkittävästi vastakkain­asettelua Sveitsissä ja esimerkiksi terveysministeri Alain Bersetille on satanut tappo­uhkauksia. Hänen ja muiden poliitikkojen turvatoimia on jouduttu lisäämään, ja poliisi on pystyttänyt aitauksia hallituksen ja parlamentin rakennusten ympärille Bernissä.

Sveitsin isommista puolueista vain kansallismielinen kansanpuolue SVP kampanjoi voimakkaasti koronavirusrajoituksia vastaan. Verkkosivuillaan puolue on kannustanut äänestämään laille ”ei”, koska se puolueen mukaan aiheuttaa syrjintää ja kahtiajakoa, antaa valtiolle ”pääsyn kehoihimme” ja tuo mukanaan ”täydellisen valvonnan”.

Noin 11 500 sveitsiläistä on kuollut koronavirustautiin. Maassa on nyt meneillään tartuntojen viides aalto. Perjantaina Sveitsissä kirjattiin noin 8 000 uutta tartuntaa.

Liittopresidentti Guy Parmelin on varoittanut maan sairaaloita, että niiden pitää varautua suureen määrään uusia koronaviruspotilaita.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan vaatimukset hoitopaikkojen kasvattamisesta on otettu vastaan happamasti Sveitsin sairaaloissa. Noin kymmenen prosenttia Sveitsin sairaanhoitajista on jättänyt työnsä pandemian alkamisen jälkeen.

”Työskentelemme lakkaamatta ilman taukoja tehden ylitöitä ja lisävuoroja. Kolmas­osalla meistä on työuupumuksen oireita, ahdistuneisuutta ja unihäiriöitä”, totesi BBC:lle sairaanhoitaja Michèle Giroud, joka on maansa anestesiasairaanhoitajien liiton puheen­johtaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat