Vankilassa 43 vuotta syyttömänä istunut mies ei saa senttiäkään Missourin osavaltiolta, mutta amerikkalaiset ovat lahjoittaneet yli miljoona dollaria - Ulkomaat | HS.fi

Vankilassa 43 vuotta syyttömänä istunut mies ei saa senttiäkään Missourin osavaltiolta, mutta amerikkalaiset ovat lahjoittaneet yli miljoona dollaria

Mustan Stricklandin tuomitsi valkoinen valamiehistö ilman kunnollista näyttöä.

Kevin Strickland puhui medialle vapauduttuaan tiistaina vankilasta Missourin osavaltion Cameronissa.

27.11.2021 17:11

Amerikkalaiset ovat avanneet kukkaronsa miehelle nimeltä Kevin Strickland, joka vapautettiin 43 vuoden vankeudesta viime tiistaina. Hänet oli tuomittu ilman kunnollista näyttöä kolmen ihmisen murhasta vankeuteen Missourin osavaltiossa vuonna 1978.

The Washington Post -lehti kertoo, että Missourin osavaltio ei maksa senttiäkään korvauksia Stricklandille, vaikka hänet on todettu väärin perustein tuomituksi.

Niinpä miehen tueksi on asettunut joukkorahoituskampanja, johon oli lauantaihin mennessä lahjoitettu jo yli 1,3 miljoonaa dollaria eli noin 1,15 miljoonaa euroa.

Mustaihoisen Stricklandin elinkautisesta vankeudesta päätti aikoinaan Kansas Cityssä istunut valamiehistö, jonka kaikki jäsenet olivat valkoisia. Tuomio vaikuttaa lähes tyylipuhtaalta oikeusmurhalta tapauksesta kerrotun perusteella.

Kolmoismurhan aikoinaan tunnustaneet kaksi tekijää sanoivat, ettei Strickland ollut paikalla murhien tapahtuessa, eikä mitään fyysisiä todisteita löytynyt Stricklandin syyllisyyden vahvistamiseksi. Stricklandin sukulaiset olivat lisäksi tarjonneet alibin miehelle.

Stricklandin syyllisyyttä perusteltiin sillä, että kolmoismurhan yhteydessä ammuskelussa loukkaantunut nainen nimeltä Cynthia Douglas oli nimennyt miehen syylliseksi. Douglas kertoi kuitenkin, että poliisi oli painostanut häntä tekemään näin. Vuonna 2015 kuollut Douglas yritti vuosien ajan tuloksetta perua todistuksensa, uutistoimisto AP on kertonut.

Yhdysvaltain osavaltioista ainakin kahdeksantoista maksaa vähintään 50 000 dollaria jokaisesta vuodesta, jonka ihminen on istunut syyttömänä vankeudessa, kertoo Innocence Project -järjestö.

Missourin osavaltiossa korvauksia maksetaan vain sellaisissa tapauksissa, joissa syyttömyys perustuu dna-näyttöön. Stricklandin tapauksessa ei dna-todisteita ollut.

Kevin Strickland kertoi CNN-kanavan haastattelussa, että ensimmäisenä vapaaksi päästyään hän kävi äitinsä haudalla. Hänen äitinsä kuoli elokuussa, kolme kuukautta ennen poikansa vapautumista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat