Omikronmuunnos aiheutti kaaoksen Amsterdamin lentokentällä – hollantilaislentoyhtiö KLM aikoo jatkaa lentämistä Etelä-Afrikkaan - Ulkomaat | HS.fi

Omikron­muunnos aiheutti kaaoksen Amsterdamin lentokentällä – hollantilais­lentoyhtiö KLM aikoo jatkaa lentämistä Etelä-Afrikkaan

Euroopan komissio suositteli perjantaina jäsenmaita pysäyttämään lentoliikenteen eteläisen Afrikan maihin.

Koronatestipiste Schipolin lentokentällä 27. marraskuuta.

27.11.2021 23:31

Schipolin lentokentälle Amsterdamiin laskeutui perjantaina kaksi lentoa Etelä-Afrikasta. Eteläisessä Afrikassa nopeasti levinneen uuden koronavirusmuunnoksen, omikronin, vuoksi koneilla saapuneet noin 600 matkustajaa eristettiin lentokentällä tilaan, jossa heidän piti odottaa koronavirustestiensä valmistumista.

Matkustajista 61 antoi positiivisen koronavirusnäytteen. Uutistoimistot AFP ja Reuters kertovat, että maan terveysviranomaiset pitävät todennäköisenä, että ainakin osa tartunnoista on uutta omikronmuunnosta.

AFP:n mukaan positiivisen näytteen antaneet matkustajat asetettiin hotellikaranteeniin, mutta negatiivisen näytteen antaneista vain Hollannissa asuvia kehotettiin eristäytymään koteihinsa. Ulkomaalaiset matkustajat saivat Hollannin terveys­viranomaisten mukaan jatkaa matkaansa saatuaan todistuksen testituloksestaan.

Lennoilla olleet matkustajat ovat kertoneet tilanteen muuttuneen kaoottiseksi. The New York Timesin terveystoimittaja Stephanie Nolen kutsui tilannetta viestipalvelu Twitterissä ”dystooppiseksi.”

Nolen myös kirjoitti, että testejään odottaneet ihmiset odottivat useita tunteja yhdessä tilassa, jossa suurin osa ei käyttänyt kasvomaskeja. Myös koronatestitulosten valmistumisen jälkeen maskien saaminen oli hänen mukaansa vaikeaa.

Namibiasta lomalta saapunut ruotsalaisnainen kertoi ruotsalaislehti Aftonbladetille, että matkustajat joutuivat odottamaan lentokoneessa yli neljä tuntia ennen pääsyä eristettyyn tilaan lentokentällä, jossa heidät testattiin koronaviruksen varalta.

Nainen kuvaili tilannetta lentokentällä ”kaoottiseksi” ja kertoi matkustajien yrittäneen paeta lentokentältä, minkä vuoksi paikalle piti kutsua poliiseja ja järjestyksenvalvojia.

Hollantilainen lentoyhtiö KLM on sanonut aikovansa jatkaa lentoja Johannesburgista ja Kapkaupungista. Lennot on kuitenkin rajattu hollantilaisille ja EU-maiden kansalaisille, ja niille vaaditaan negatiivinen PCR-testitulos ja omaehtoinen karanteeni määränpäässä.

Lauantaina 107 matkustajaa ei päässyt lennolle Johannesburgista Amsterdamiin Schipolin lentokentälle, sillä he eivät täyttäneet uusia vaatimuksia.

Euroopan komissio on suositellut EU-maille lentoliikenteen pysäyttämistä eteläisen Afrikan alueelta omikronmuunnoksen vuoksi. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi asiasta Twitterissä perjantaina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat