USA kehuu matkustuskielloista suuttunutta Etelä-Afrikkaa avoimuudesta omikronin suhteen – Ylistäminen on läimäys koronan alkuperää pimittäneelle Kiinalle - Ulkomaat | HS.fi

USA kehuu matkustuskielloista suuttunutta Etelä-Afrikkaa avoimuudesta omikronin suhteen – Ylistäminen on läimäys koronan alkuperää pimittäneelle Kiinalle

Etelä-Afrikka on torunut muita maita hätäilystä lentokieltojen suhteen.

Matkustajia Etelä-Afrikan suurimman kaupungin Johannesburgin lentokentällä lauantaina.

28.11.2021 11:38

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on suitsuttanut vuolaita kehuja Etelä-Afrikalle siitä, miten nopeasti maa onnistui tunnistamaan uuden ja potentiaalisesti vaarallisen koronavirusmuunnoksen omikronin.

”Blinken ylisti erityisesti Etelä-Afrikan tieteentekijöitä omikronmuunnoksen nopeasta havaitsemisesta ja Etelä-Afrikan hallitusta läpinäkyvyydestään jakaa tätä tietoa. Tämän pitäisi toimia esimerkkinä koko maailmalle”, Blinken oli sanonut Etelä-Afrikan kansainvälisten suhteiden ministerille Naledi Pandorille Yhdysvaltain ulkoministeriön julkaiseman lausunnon mukaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken.

Yhdysvaltain kehut saattavat tarjota jonkinlaista lohtua Etelä-Afrikalle, joka on torunut eri ministereiden suilla muuta maailmaa liian hätäisistä toimista omikronmuunnoksen suhteen. Lukuisat maat ovat katkaisseet lentoyhteydet Etelä-Afrikkaan viime perjantaista alkaen.

Etelä-Afrikan terveysministeri Joe Phaahla totesi perjantaina, että matkustus- ja lentorajoitukset olivat perusteeton toimi mailta, jotka taistelevat omien uusien tartunta-aaltojensa kanssa. Häntä harmitti erityisesti se, että Britannia oli katkaissut lentoyhteydet maahan ilman mitään konsultaatiota Etelä-Afrikan viranomaisten kanssa.

”Maailman pitäisi tarjota tukeaan Etelä-Afrikalle ja Afrikalle eikä syrjiä tai eristää niitä”, totesi uutta virusmuunnosta tutkinut professori Tulio de Oliveira Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ulkoministeri Blinkenin osoittamat kehut Etelä-Afrikalle voi tulkita läimäytykseksi Kiinalle, joka on pimittänyt koronavirukseen ja sen alkuperään liittyvää tietoa vuoden 2019 lopulta alkaen.

Yhdysvallat on arvostellut Kiinan salailua entisen presidentin Donald Trumpin ja nykyisen presidentin Joe Bidenin kausilla. Aiemmin syksyllä Yhdysvaltain tiedustelujärjestöt totesivat raportissaan, etteivät ne ole voineet Kiinan vastahakoisuuden vuoksi päätellä varmuudella, mikä koronaviruksen alkuperä on: alkoiko virus levitä eläimestä ihmiseen vai karkasiko se Kiinan Wuhanissa sijaitsevasta laboratoriosta esimerkiksi onnettomuuden vuoksi.

Tiedustelujärjestöt olivat kuitenkin vakuuttuneet siitä, että koronavirusta ei ollut kehitetty biologista asetta varten. Jotkut amerikkalaispoliitikot ovat viljelleet väitettä, jonka mukaan kyseessä oli Kiinan bioase.

Kiinassa puolestaan on suollettu omia vaihtoehtoteorioita, joiden mukaan koronavirus kehitettiin Yhdysvalloissa Fort Detrickin sotilastukikohdassa ja päästettiin sitten maailmalle tekemään tuhojaan. Tätä väitettä on pitänyt esillä esimerkiksi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian.

Vuoden 2019 lopulla Kiina yritti pitää uuden koronataudin omalta kansaltaan ja muulta maailmalta piilossa. Asiasta liikkuneet huhut levisivät kuitenkin sosiaaliseen mediaan 30. joulukuuta wuhanilaisen silmälääkärin Li Wenliangin kautta.

Alle vuorokautta myöhemmin Kiinan viranomaiset tiedottivat ensimmäisen kerran paikallisesti ja Maailman terveysjärjestölle WHO:lle, että Hubeissa oli havaittu tuntemattomasta syystä johtuvia keuhkokuumetapauksia. Sen aikaisten virallisten tietojen mukaan taudin ei tiedetty tarttuvan ihmisestä toiseen.

34-vuotias silmälääkäri Li joutui viranomaisten nuhdeltavaksi. Hän sai itse koronatartunnan kaihista kärsivältä potilaaltaan ja kuoli tautiin helmikuun 2020 alussa, noin viikko sen jälkeen kun Suomessa oli todettu ensimmäinen koronatartunta.

Kiinan pääministeri Li Keqiang keskusteli sairaalahenkilökunnan kanssa Wuhanin kaupungissa Hubein maakunnassa 27. tammikuuta 2020.

Kiina pyrki pimittämään tietoja taudin alkuperästä ja epidemian vakavuudesta myös vuonna 2003, kun maassa levisi SARS-CoV-1-nimellä tunnettu koronavirus. Nykyisen pandemian kohdalla kyseessä on SARS-CoV-2-virus ja sen monet muunnokset.

Kiinan politiikkaa leimasi myös vaarallinen tietojen pimittäminen 1990-luvun loppupuoliskolla ja 2000-luvun alussa, kun maan keskisessä Henanin maakunnassa riehui mahdollisesti satojatuhansia ihmisiä koskettanut hiv-epidemia, jonka alkuperä oli epähygieenisesti järjestetyssä verikaupassa.

Jokaisen epidemian kohdalla kansalle tietoa jakaneet lääkärit ovat joutuneet viranomaistoimien kohteeksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat