Perussa Amazonin alueella voimakas maanjäristys – ainakin kymmenen loukkaantunut, useita rakennuksia tuhoutunut - Ulkomaat | HS.fi

Perussa Amazonin alueella voimakas maanjäristys – ainakin kymmenen loukkaantunut, useita rakennuksia tuhoutunut

Järistys tunnettiin myös Ecuadorissa, Kolumbiassa ja Venezuelassa.

Perun sunnuntaisen maanjäristyksen tuhoja Moyobambassa.

28.11.2021 21:15

Amazonin alueella Perussa tapahtui aikaisin sunnuntaiaamulla paikallista aikaa maanjäristys, jonka voimakkuus oli 7,5, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters sekä useat perulaismediat. AFP:n mukaan loukkaantuneita on ainakin kymmenen.

Perun seismologisen keskuksen mukaan järistys tapahtui 131 kilometrin syvyydessä ja sen keskus oli vajaan sadan kilometrin päässä Santa Maria de Nievan kaupungista. Alueella asuu Amazonin alkuperäiskansoja.

Perulaisen sanomalehden El Comercion mukaan puolen päivän aikaan järistyksessä oli tuhoutunut ainakin 75 kotia ja järistys oli vaikuttanut 1 200:n ihmisen elämään.

Myös lähellä maan pääkaupunkia Limaa tapahtui aiemmin sunnuntaina 5,2 magnitudin vahvuinen maanjäristys, jonka keskus oli 44 kilometrin päässä Liman metropolialueeseen kuuluvasta Callaosta.

Jalca Granden alueella Chachapoyasissa yli kaksi kolmasosaa rakennuksista vaurioitui järistyksessä, kertoi El Comercion mukaan alueen pormestari Walter Culqui. Alue koostuu historiallisista rakennuksista ja esimerkiksi Jalca Granden kirkko romahti osittain.

Paikallismedia Chachapoyas Noticias jakoi Instagram-tilillään kuvan alueen tuhoista.

Perun presidentti Pedro Castillo kertoi viestipalvelu Twitterissä ohjaavansa asianomaiset ministeriöt ryhtymään tarvittaviin toimiin välittömästi. Hän lupasi hallinnon tukevan kaikkia, joihin maanjäristys vaikutti ja toimivan materiaalisten vahinkojen korjaamiseksi.

”Kaikki solidaarisuuteni Amazonasin ihmisille tämän vakavan maanjäristyksen vuoksi”, hän kirjoitti.

Castillo matkusti järistysalueelle sunnuntaina.

Järistys tunnettiin perulaislehti La Repúblican mukaan myös Perun naapurimaissa Ecuadorissa ja Kolumbiassa sekä Venezuelassa.

Esimerkiksi Ecuadorin eteläosassa sijaitsevassa Lojan maakunnassa rakennuksia vaurioitui järistyksessä.

Järistyksen vuoksi ei ole annettu tsunamivaroitusta.

Maanjäristykset ovat Perussa yleisiä, sillä maa sijaitsee Tyynenmeren ”tulirenkaan” alueella, jossa useampi mannerlaatta kohtaa. Vuonna 2007 Perun rannikkoa ravisteli 7,9 magnitudin maanjäristys, jossa kuoli yli 500 ihmistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat