Bosnian serbijohtaja vakuuttaa The Guardianille: Venäjä ja Kiina auttavat, jos länsimaat määräävät pakotteita - Ulkomaat | HS.fi

Bosnian serbijohtaja vakuuttaa The Guardianille: Venäjä ja Kiina auttavat, jos länsi­maat määräävät pakotteita

Dodik sanoo, etteivät lännen mahdolliset taloudelliset pakotteet pelota häntä. Hän kertoo tapaavansa Venäjän presidentin ”melko pian”.

Bosnia ja Hertsegovinan kolmihenkisen presidenttineuvoston serbijäsen Milorad Dodik sanoi The Guardianin haastattelussa, ettei hänen tavoitteenaan ole johtaa maata uuteen konfliktiin.

29.11.2021 10:06

Balkanilla sijaitsevassa Bosnia ja Hertsegovinassa on meneillään vakava poliittinen kriisi, jolla voi olla arvaamattomia seurauksia. Bosnian serbijohtaja Milorad Dodik sanoo brittilehti The Guardianille, että jos länsimaat määräävät maalle pakotteita, Venäjä ja Kiina tulevat apuun.

Maan kolmihenkisen presidenttineuvoston serbijäsen Dodik on toistuvasti uhannut Bosnian serbien irtautuvan maan yhteisistä asevoimista, verohallinnosta, tuomarien nimittämisestä vastaavasta oikeuselimestä ja muistakin instituutioista.

Bosnia ja Hertsegovina on jakautunut serbien, bosniakkien ja kroaattien kesken.

”Mahdollisuudet syvempään jakautumiseen ja konfliktiin ovat hyvin todelliset”, YK:n nimittämä rauhanlähettiläs Christian Schmidt kirjoitti marraskuun alussa raportissaan YK:n turvallisuusneuvostolle. Schmidt viittasi Dodikin suunnitelmiin irtautua yhteisistä instituutioista.

Dodik vastasi Schmidtin väitteisiin toteamalla, että hän itse ajattelee olevansa vain realisti. Dodik väittää, ettei hänen suunnitelmiensa tarvitse välttämättä johtaa Bosnia ja Hertsegovinan loppuun.

Irtautumissuunnitelmista keskustellaan Bosnian serbitasavallan parlamentin istunnossa joulukuussa, ja Dodikin mukaan hänen suunnitelmansa mukailevat vain sitä, miten Belgian liittovaltio on muodostettu.

Dodik vakuuttaa, etteivät lännen mahdolliset taloudelliset pakotteet pelota häntä. The Guardianin haastattelussa hän sanoo, että hänen suunnitelmiaan eivät estäisi Lontoon, Washingtonin, Berliinin tai Brysselin äänet, vaan Venäjä ja Kiina auttavat häntä, jos länsimaat määräävät pakotteita tai EU katkaisee rahoituksen maalle.

Dodikin mukaan hän tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin ”melko pian”.

”Ei ole epäilystäkään siitä, että kun menen Putinin luo, hän vain sanoo ’miten voin auttaa’. Mistä tahansa olenkaan hänen kanssaan keskustellut, en ole koskaan tullut petetyksi. En tiedä, mihin muuhun luottaa, jos en tähän”, Dodik sanoo.

Dodik lisää, että myös Kiinan presidentti Xi Jinping antaa apunsa hänelle, jos hän sitä pyytää.

Dodikin haluaa edelleen maan liittyvän Euroopan unioniin, mutta EU:n ei hänen mukaansa pitäisi asettaa Bosnia ja Hertsegovinalle sellaisia vaatimuksia kuin se nyt asettaa.

Hänen mukaansa tavoitteena ei ole lietsoa konfliktia, vaan palauttaa Bosnia ja Hertsegovina toimimaan sen perustuslain mukaisesti.

The Guardianin mukaan Dodik on tavannut EU:n laajentumisesta vastaavan komissaarin Olivér Várhelyin kanssa useita kertoja viimeisen viikon aikana, ja Dodikia varoitettiin EU-rahoituksen mahdollisesta keskeyttämisestä.

Dodik on maalannut kuvaa siitä, että kansainvälinen yhteisö olisi bosniakkien puolella, vaikka kansainvälistä tukea on tullut yhtä lailla Bosnian serbeille ja kroaateille.

Vuonna 1995 solmittu Daytonin rauhansopimus lopetti kolme ja puoli vuotta kestäneen sodan Bosnian serbien, kroaattien ja bosniakkien välillä. Sota oli pahin Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen.

Jännitteiden kärjistymisen pelätään johtavan uuteen konfliktiin alueella. Muun muassa YK:n Schmidtin mukaan Bosnia ja Hertsegovina on nyt pahimman kriisin partaalla sitten Balkanilla käydyn sodan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat