Etelä-Afrikka ennakoi jo syksyllä, että uusi virusvariantti saattaa ilmaantua: vanhojen hoitokeinojen uskotaan tehoavan myös omikronmuunnokseen - Ulkomaat | HS.fi

Etelä-Afrikka ennakoi jo syksyllä, että uusi virus­variantti saattaa ilmaantua: vanhojen hoito­keinojen uskotaan tehoavan myös omikron­muunnokseen

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi omikronvariantin aiheuttavan maailman­laajuisen riskin. Etelä-Afrikka pitää maata kohtaan asetettuja matkustuskieltoja perusteettomina.

Hoitaja Salome Nkoana puki päälleen suojavälineitä Thembisassa Etelä-Afrikassa viime maaliskuussa.

29.11.2021 10:32 | Päivitetty 29.11.2021 14:23

Etelä-Afrikka ennakoi jo syksyllä uuden koronavirusvariantin tuloa ja uutta kasvua tartuntatapauksien määrässä, kertoi maan johtava epidemiologi Salim Abdool Karim maanantaina.

”Tiesimme, että uuden variantin ja neljännen aallon tuleminen on mahdollista. Tämän vuoksi olemme kasvattaneet sekvensoinnin kapasiteettia Etelä-Afrikassa.”

Karim ennustaa Etelä-Afrikan tapausmäärien kasvavan lähitulevaisuudessa nopeasti.

Terveysministeri Joe Phaahla kertoi, että hallinto on varautunut myös vakavien tautitapausten lisääntymiseen, vaikkei sairaalahoidon tarve ole vielä kasvanut tartuntojen tahdissa.

Karim ja Phaahla puhuivat maanantaina Etelä-Afrikan terveysministeriön tiedotustilaisuudessa ajankohtaisista omikronmuunnokseen ja tartuntatilanteeseen liittyvistä asioista.

Karim painotti, että vaikka muunnoksen leviäminen on huomattu ja koronatestit tunnistavat sen aiheuttaman tartunnan tehokkaasti, muunnoksesta tiedetään vielä hyvin vähän.

Hänen mukaansa jotkin viruksen mutaatiot viittaavat siihen, että omikronvariantti voisi pystyä osittain kiertämään sairastetun koronavirusinfektion tuomaa immuniteettia. Tämä tarkoittaisi, että infektion aiemmin saaneet saattavat saada uuden tartunnan omikronvariantin myötä.

Karimin mukaan vaikuttaa todennäköiseltä, että nykyiset käytössä olevat hoitokeinot toimivat myös omikronmuunnoksen aiheuttamaan tautiin.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi maanantaina omikronvariantin aiheuttavan hyvin korkean maailmanlaajuisen riskin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Huolena on, että tartuntatapauksien määrä kasvaa merkittävästi. WHO:n mukaan tällä olisi erityisen haitallinen vaikutus maissa, joissa rokotekattavuus on alhainen.

”Lisääntyvät tapaukset, riippumatta niiden vakavuudesta, voivat aiheuttaa ylivoimaista kuormitusta terveydenhoitojärjestelmälle ja voivat johtaa kasvavaan sairastuvuuteen ja kuolemantapauksiin”, järjestö kertoi lausunnossaan.

WHO vetosi jäsenvaltioihinsa, jotta ne nopeuttaisivat riskiryhmien rokottamista ja varmistaisivat terveyspalveluidensa olevan varautuneita lisääntyvään tautitaakkaan.

Terveysministeri Phaahla toisti tiedotustilaisuudessa maan johdon kannan, jonka mukaan useiden maiden asettamat lentokiellot ovat liioiteltu reaktio uuteen varianttiin.

”Ei ole mitään syytä paniikkiin. Matkustuskielloille ei ole mitään perusteita.”

Epidemiologi Karim painotti, ettei uusi virusmuunnos anna syytä ylireagoida ja ettei eteläisen Afrikan eristäminen tule estämään virusvariantin leviämistä.

Karimin näkemyksen mukaan lentokieltojen sijasta matkustuksessa tulisi käyttää muita keinoja, kuten rajatestausta ja karanteeneja.

”Meidän tulisi olla yhdessä virusta vastaan. Nyt päädymme pystyttämään aitoja välillemme. Se estää meitä ymmärtämästä yhteistä vihollista”, sanoi Karim.

Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa on aiemmin tuominnut koronaviruksen omikronmuunnoksen vuoksi asetetut matkustuskiellot.

Ramaphosan mukaan matkustuskielloille ei ole tieteellistä pohjaa, ja hänen mielestään eteläinen Afrikka on joutunut epäoikeuden­mukaisesti syrjityksi. Hän kertoi sunnuntaina kansakunnalle pitämässään puheessa olevansa syvästi pettynyt ja kehotti maita perumaan matkustusrajoitukset.

OmikronvariantIN huolestuttavuuteen havahduttiin, kun eteläafrikkalaiset tutkijat kiinnittivät maan terveysviranomaisten huomion sekvensoimistaan näytteistä löytyneeseen muunnokseen.

Tutkijat latasivat löydöksensä avoimeen tietokantaan, jonka avulla myös muu tiedeyhteisö pääsi arviomaan variantin merkittävyyttä. Vain kolme päivää löydöksien jälkeen WHO lisäsi muunnoksen huolestuttavien varianttien listalle, kirjoittaa The Guardian.

Muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on kehunut maan tieteentekijöitä ja hallintoa avoimesta tiedonjaosta ja nopeasta toiminnasta omikronvarianttiin liittyen.

Etelä-Afrikan virusseurannan keskuksen tutkimusjohtaja Tulio de Oliveira on kertonut, että uusi muunnos on kysymyksessä jo jopa 75 prosentissa kaikista maassa sekvensoiduista tapauksista. On arveltu, että omikronvariantti voisi olla yksi selittäjä marraskuussa maassa tapahtuneelle voimakkaalle koronatapausten kasvulle.

Variantissa on havaittu piirteitä, joiden perusteella se saattaa olla aiempia variantteja tarttuvampi ja väistää immuniteettia. Maailman terveysjärjestö WHO on kertonut, että vie viikkoja ennen kuin uudesta variantista saadaan tarkempia tietoja.

Matkustaja tarkasteli peruttujen lentojen listaa Tambon kansainvälisellä lentokentällä Johannesburgissa 27. marraskuuta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat