Barbadoksesta tuli tasavalta, kuningatar vaihtui presidenttiin – pääministeri julisti Rihannan kansallissankariksi - Ulkomaat | HS.fi

Barbadoksesta tuli tasavalta, kuningatar vaihtui presidenttiin – pää­ministeri julisti Rihannan kansallis­sankariksi

Kuningattaren valtaa edustava lippu laskettiin saarivaltion pääkaupungissa Bridgetownissa aamulla Suomen aikaa.

Britannian prinssi Charles oli paikalla presidentti Sandra Masonin virkaanastujaisissa.

30.11.2021 7:51 | Päivitetty 30.11.2021 12:20

Karibialla sijaitseva Barbadoksen saarivaltio jätti tiistaina taakseen siirtomaa-aikansa. Maa katkoi vuosisatojen siteet Britanniaan, jätti taakseen entisen hallitsijansa kuningatar Elisabetin ja julistautui maailman tuoreimmaksi tasavallaksi.

Kuningattaren valtaa edustava lippu laskettiin saarivaltion pääkaupungissa Bridgetownissa aamulla Suomen aikaa. Samassa seremoniassa virkavalansa vannoi maan ensimmäinen presidentti Sandra Mason.

Barbados itsenäistyi Britanniasta vuonna 1966. Itsenäistymisestä tuli tiistaina kuluneeksi päivälleen 55 vuotta.

Barbadoksen hallitsija oli silti ollut tiistaihin saakka Britannian valtionpäämies eli kuningatar Elisabet. Tuore presidentti Mason, 72, ehti puolestaan edustaa kuningatarta saarella vuodesta 2018 lähtien.

Mason valittiin maan presidentiksi vuosi sen jälkeen, kun pääministeri Mia Mottley oli julistanut saarivaltion irtautuvan Britannian kruunusta.

Tasavallan ajan alkua juhlistavan seremonian yhteydessä nähtiin muun muassa sotilasparaateja. Seremoniaan osallistui myös maailmalla kenties tunnetuin barbadoslainen, laulajatähti Rihanna.

Ensimmäisenä tekonaan uuden tasavallan aikana pääministeri Mottley julisti Rihannan kansallissankariksi.

”Loista edelleen kuin timantti ja tuo kansallesi kunniaa sanoillasi ja teoillasi. Luo luottamusta siellä, minne ikinä menetkin”, Mottley sanoi.

Juhlallisuuksiin osallistui myös Britannian kruununperijä prinssi Charles. Osa paikallisista kritisoi päätöstä kutsua prinssi kunniavieraaksi seremoniaan ja antaa tälle saarivaltion korkein kansallinen kunnia-arvo.

Barbadoksella on takanaan ongelmallinen historia brittien siirtomaana. Saarella oli muun muassa orjuutta kahdensadan vuoden ajan aina 1830-luvulle saakka.

Epätasa-arvoisuuksista ei ole päästy edelleenkään täysin eroon, ja nuoret aktivistit kokevat brittikolonialismin ja orjuuden olevan maan nykyisten tasa-arvo-ongelmien taustalla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat