Moderna ja Pfizer kehittävät jo rokotteita omikronille – FT: Modernan toimitusjohtaja uskoo nykyisten rokotteiden tehon heikkenevän - Ulkomaat | HS.fi

Moderna ja Pfizer kehittävät jo rokotteita omikronille – FT: Modernan toimitus­johtaja uskoo nykyisten rokotteiden tehon heikkenevän

Stephane Bancelin mukaan tutkijoiden alustavat lausunnot omikronmuunnoksen ominaisuuksista eivät ole olleet optimistisia.

Eman mukaan on vielä epäselvää, tarvitaanko omikroninmuunnosta vastaan uudenlaista rokotetta. Kuvassa Modernan koronarokotetta ampullissa New Yorkissa.

30.11.2021 10:59 | Päivitetty 30.11.2021 13:58

Lääkeyhtiö Modernan toimitusjohtaja Stephane Bancel kertoo tiistaina julkaistussa Financial Times -lehden haastattelussa, että nykyisin käytössä olevat koronavirusrokotteet tulevat olemaan vaikeuksissa uuden omikron­muunnoksen kanssa.

Bancelin mukaan tarkempia tietoja rokotteiden tehosta tullaan saamaan tulevien viikkojen aikana, mutta tutkijoiden alustavat lausunnot eivät ole olleet optimistisia.

”Kaikki tutkijat, joiden kanssa olen puhunut – – ovat sanoneet ’tämä ei tiedä hyvää’”, Bancel sanoo.

Moderna on kertonut jo aloittaneensa rokotteen kehittämisen omikronmuunnosta varten. Myös lääkejätti Pfizer kertoi maanantaina aloittaneensa rokotteen kehitystyön.

Bancelin mukaan Moderna pystyisi toimittamaan parhaimmillaan jopa kolme miljardia rokoteannosta vuonna 2022, mutta tuotannon siirtäminen täysin omikronmuunnokseen erikoistuneisiin rokotteisiin saattaisi olla vaarallista, koska tällä hetkellä maailmalla on paljon myös muita variantteja.

Euroopan lääkeviraston (Ema) johtaja Emer Cooke sanoi tiistaina Eman tiedotustilaisuudessa, että vielä ei voida sanoa, tarvitaanko omikronia vastaan uudenlaista rokotetta, mutta siihen joka tapauksessa varaudutaan.

”Vaikka uusi muunnos leviäisikin laajasti, nykyisin käytössä olevat rokotteet tarjoavat yhä suojaa”, Cooke sanoi Reutersin mukaan.

Cooken mukaan kaikkia uusia hoitokeinoja tarvitaan taistelussa koronavirusta vastaan.

”Ei ole olemassa yhtä ihmelääkettä”, Cooke sanoi.

Oxfordin yliopiston mukaan mikään ei vielä tiistaihin mennessä viitannut siihen, että käytössä olevat koronarokotteet eivät toimisi myös omikronmuunnosta vastaan.

Brittiyliopisto kuitenkin kertoo myös, että se on tarvittaessa valmis kehittämään Astra Zenecan kanssa uuden version koronarokotteestaan.

”Kuluvana vuonna ilmaantuneista uusista muunnoksista huolimatta rokotteet ovat edelleen tarjonneet todella korkeatasoista suojaa taudin vakavia muotoja vastaan. Vielä ei ole olemassa todisteita siitä, että omikron poikkeaisi tästä”, Oxfordin yliopisto tiedottaa Reutersin mukaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat