Tietovuoto yhdistää uiguurien sortotoimiin Kiinan ylimmän johdon presidentti Xi Jinpingiä myöten - Ulkomaat | HS.fi

Tietovuoto yhdistää uiguurien sorto­toimiin Kiinan ylimmän johdon presidentti Xi Jinpingiä myöten

Vuodettujen asiakirjojen mukaan kommunistisen puolueen johtohahmot ovat lausunnoillaan edistäneet uiguureihin ja muihin Kiinan muslimiväestöihin kohdistuvaa sortoa.

Pääministeri Li Keqiang (vas.) ja presidentti Xi Jinping (kesk.) kuvattiin Pekingissä syyskuussa.

30.11.2021 13:45

Kiinan hallinnon ylimmät toimijat presidentti Xi Jinpingiä myöten ovat ajaneet uiguurivähemmistöön kohdistuvia sortotoimia, kertovat muun muassa The Guardian ja yleisradioyhtiö BBC.

Tiedot pohjautuvat The Uyghur Tribunal -nimisen kansalaisjärjestön julkaisemiin asiakirjoihin. Niiden mukaan Kiinan kommunistisen puolueen johtohahmot, kuten Xi Jinping ja pääministeri Li Keqiang, ovat antaneet lausuntoja, jotka ovat johtaneet uiguurien ja muiden Kiinan muslimivähemmistöjen sortoon.

Asiakirjat, joista osa on luokiteltu erittäin salaisiksi, vuodettiin ensin saksalaiselle tutkijalle Adrian Zenzille.

Ne sisältävät muun muassa kolme presidentti Xin vuonna 2014 pitämää puhetta, joissa hän käsittelee kansallista turvallisuutta, väestönhallintaa ja tarvetta rangaista uiguurivähemmistöä.

Myös muut kommunistisessa puolueessa johtavissa asemissa olevat henkilöt ovat asiakirjojen mukaan kertoneet näkevänsä tarpeelliseksi uiguurivähemmistön uudelleen­kouluttamisen ja väestönsiirrot Xinjiangin maakunnassa, jotta alueella vallitseva ”han-kiinalaisten ja uiguuriväestön epäsuhta” saataisiin korjattua.

Uiguurit ovat Kiinan suurin muslimivähemmistö. Uiguureja asuu Luoteis-Kiinassa sijaitsevan Xinjiangin alueella noin 11 miljoonaa.

Vuodesta 2016 lähtien uiguuriväestöä on Kiinassa keskitetty niin sanotuille ”uudelleen­koulutus­leireille”.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan leireille vietyjä ihmisiä on pahoinpidelty ja kidutettu. Raporttien mukaan Kiina on pyrkinyt säätelemään leireillä uiguurinaisten lastenhankintaa. Valtion epäillään harjoittaneen uiguureilla pakkotyötä muun muassa puuvillaviljelmillä.

Lue lisää: Amnestyn raportti: Jokainen ”uudelleen­koulutus­leiriltä” vapautunut uiguuri kertoi kidutuksesta tai kaltoin­kohtelusta: ”Kiinan on lopetettava systemaattinen vaino”

Kiina on syyttänyt uiguureja vuonna 2013 Pekingissä ja vuonna 2014 Kungmingin kaupungissa tapahtuneista terroriteoista. Kommunistinen puolue on katsonut, että Xinjiangissa vallitsee separatistinen mieliala.

Tutkija Zenzin mukaan nyt julkaistut asiakirjat osoittavat kommunistisen puolueen johdon näkevän uiguureihin kohdistetun sorron ”ekstremismin vastaisena” toimintana, joka vahvistaa kansakunnan vakautta ja edistää puolueen tavoitteita.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat