Eteläafrikkalaiset asiantuntijat: Omikrontapaukset ovat toistaiseksi lieviä - Ulkomaat | HS.fi

Etelä­afrikkalaiset asian­tuntijat: Omikron­tapaukset ovat toistaiseksi lieviä

Terveydenhoitoalan tutkijoista ja asiantuntijoista koostuva ryhmä kehottaa maan hallitusta varautumaan tilanteen heikkenemiseen ja sairaalakapasiteetin vahvistamiseen. Uutta sulkutilaa asiantuntijat eivät puolla.

Katunäkymä Etelä-Afrikan Kapkaupungin keskustasta sunnuntailta.

1.12.2021 2:00 | Päivitetty 1.12.2021 7:35

Harare

Uusi koronavirusmuunnos, omikronvariantti, aiheuttaa huolta ympäri maailman. Johannesburgin Witswatersrandin yliopiston terveystieteiden tiedekunnan dekaani ja rokotustieteen professori Shabir Madhi kuitenkin kertoo, että toistaiseksi tartunnat Etelä-Afrikassa ovat lieviä.

Madhin mukaan suurin osa tartunnoista on havaittu 18–30-vuotiaan väestön keskuudessa. Tartuntoja ovat saaneet sekä rokotetut että rokottamattomat, ja niitä on todettu lähes kaikissa ikäryhmissä sekä niiden keskuudessa, jotka ovat jo sairastaneet koronaviruksesta aiheutuneen taudin.

”Suurin osa tapauksista on lieviä, eikä sairaalahoidon tarve ole toistaiseksi kasvanut”, Madhi kertoo puhelimitse.

Madhin mukaan sairaalahoidon tarpeen ei ennakoida välittömästi kasvavan. Etelä-Afrikan terveysviranomaiset arvioivat, että omikronmuunnos on todennäköisesti esimerkiksi deltavarianttia lievempi.

Lue lisää: Omikron saattaa levitä lähes puolet nopeammin kuin delta, mutta tieto siitä on vielä puutteellista

Saman vahvistaa yleislääkäri Sheri Fanaroff, joka työskentelee yksityisellä vastaanotolla Johannesburgin Melrosen asuinalueella. Fanaroff on ollut mukana perustamassa Gauteng GP’s Collective -järjestöä, eli Gautengin alueen yleislääkäreiden järjestöä, joka jakaa luotettavaa ja ajantasaista koronapandemiaan liittyvää tietoa.

Fanaroff hoitaa klinikallaan noin tuhatta potilasta. Toistaiseksi omikronmuunnoksen saaneita potilaita on lähes kaikissa ikäryhmissä lapsia lukuun ottamatta.

Fanaroffin mukaan hänellä on kolme yli 70-vuotiasta potilasta. Toistaiseksi kaikki tartunnat ovat lieviä, mutta Fanaroff kehottaa varovaisuuteen tulkinnassa.

”Tapaukset, joita paraikaa hoidamme, ovat taudin ensimmäisen ja viidennen päivän välimaastossa. Vakavat tapaukset kehittyvät yleensä kahdeksannen ja kymmenennen päivän välillä, joten seuraamme tilannetta”, Fanaroff sanoo puhelimitse.

Jotain taudin leviämisestä kertoo se, että Fanaroff ei ollut todennut potilaillaan koronavirustartuntoja useisiin viikkoihin, mutta yhtäkkiä viimeksi kuluneen kahden viikon aikana Gautengin alueen yleislääkäreiden järjestön kollegat ja Fanaroff havaitsivat piikin tartuntamäärissä.

Fanaroffin potilaista, jotka ovat saaneet omikrontartunnan, kaikki ovat rokotettuja. Yleislääkäri arvioi, että uusi muunnos saattaa väistää rokotesuojan, mutta rokotteet suojaavat mahdollisesti silti vakavalta tautimuodolta.

Myös professori Madhi painottaa, että aiemmat koronavirustartunnat ja -rokotteet saattavat antaa niin sanotun ristisuojan uutta muunnosta vastaan.

Lievistä tapauksista huolimatta uusi muunnos aiheuttaa huolta, ja asiantuntijat varautuvat tartuntojen eksponentiaaliseen kasvuun Etelä-Afrikassa. Mutta asiantuntijat eivät puolla uutta sulkutilaa ja rajuja rajoituksia.

Rokotustieteiden ja tartuntatautien professoreista sekä lääkäreistä ja muista terveys- ja taloustieteiden ammattilaista koostuvat ryhmä julkaisi äskettäin hallitukselle suositukset siitä, millaisilla keinoilla pandemian etenemiseen kannattaa varautua ja mitä keinoja kannattaa välttää.

Asiantuntijat suosittelevat muun muassa, että tiukkaa sulkutilaa ei oteta käyttöön. He eivät myöskään näe tarvetta kokoontumisten rajoittamiseen – sisätiloissa tapahtuvia kokoontumisia lukuun ottamatta.

Asiantuntijat kehottavat sen sijaan keskittymään terveydenhoitosektorin vahvistamiseen, rokotuskattavuuden parantamiseen ja rokotuskynnyksen madaltamiseen sekä rokotepassien käyttöönottoon erityisesti ravintoloissa, takseissa ja uskonnollisissa rakennuksissa.

Etelä-Afrikassa noin yhdeksän miljoonaa ihmistä on saanut kaksi koronarokoteannosta.

Lisäksi asiantuntijat penäävät parempaa viestintää hallitukselta sekä muun muassa antigeenitestien käytön hyödyntämistä järkevästi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat