Ulkoministeri Haavisto: Suomesta Etyjin puheenjohtajamaa vuonna 2025 – ”Emme ajattele, että se on samppanjalasien kiillotusvuosi” - Ulkomaat | HS.fi

Ulkoministeri Haavisto: Suomesta Etyjin puheen­johtaja­maa vuonna 2025 – ”Emme ajattele, että se on samppanja­lasien kiillotus­vuosi”

Etyjin eli Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puheenjohtajana Suomi haluaisi elvyttää niin sanottua Helsingin henkeä vuodelta 1975.

Ulkoministeri Pekka Haavisto.

30.11.2021 19:31 | Päivitetty 30.11.2021 21:31

Suomesta tulee Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtajamaa vuonna 2025, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi tiedotus­tilaisuudessa Helsingissä tiistai-iltana.

”Itse arvioimme niin, että tuleva Etyjin puheenjohtajuus on konkreettinen osoitus Suomen työstä rauhan ja vakauden edistämiseen Euroopassa”, Haavisto sanoi.

Suomi on tavoitellut nimenomaan vuoden 2025 puheenjohtajuutta, koska silloin tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta Helsingin Etyk-huippukokouksesta.

Vuoden 2024 puheenjohtajamaa ei vielä edes ole tiedossa, Haavisto kertoi.

Helsingin Ety-kokous vuonna 1975 oli presidentti Urho Kekkosen pitkän valtakauden ulkopoliittinen merkkipaalu, joka vahvisti Suomen kansainvälistä asemaa.

Presidentti Sauli Niinistö peräänkuulutti modernia versiota Helsingin hengestä viime maaliskuussa Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessaan.

”Etykin nähtiin osaltaan johtaneen muutokseen – vapauden, demokratian ja oikeuksien vahvistumiseen koko maanosassa”, Niinistö kirjoitti.

”Vuonna 2025 edessä on Etykin 50-vuotisjuhla. Jääkö se vain muistotilaisuudeksi, vai pyritäänkö kunnianhimoisempaan?”

Haavisto antoi tiistai-iltana ymmärtää, että kunnianhimoiseen pyritään.

”Emme ajattele, että se on samppanja­lasien kiillotusvuosi”, Haavisto sanoi ja totesi Suomen pyrkivän jännitteiden lieventämiseen Euroopassa. ”Työsarkaa riittää.”

Kyse on sikäli pitkäjänteisestä hankkeesta, että vuoteen 2025 mennessä sekä presidentti että hallitus ehtivät vaihtua.

On oletettavaa, että Suomi haluaisi vuonna 2025 järjestää Etyj-kokouksen valtiojohtaja­tasolla, samassa hengessä kuin kesällä 1975 Finlandia-talossa.

Jännitteisessä kansainvälisessä tilanteessa sellaisen huippukokouksen järjestäminen voi kuitenkin osoittautua vaikeaksi.

Helsingin vuoden 1975 Ety-kokousta isännöi presidentti Urho Kekkonen.

Etyj on löyhä turvallisuusjärjestö ja alueelliselta kattavuudeltaan periaatteessa valtava. On tapana sanoa, että ”se yltää Vancouverista Vladivostokiin”.

Etyjillä on 57 osallistujamaata. Voi sanoa, että tämä on samalla Etyjin vahvuus ja heikkous.

Vahvuus se on sikäli, että Etyjin pöydän ääreen kokoontuvat kaikki Euroopan turvallisuuden kannalta keskeiset valtiot, Venäjästä ja Yhdysvalloista alkaen.

Jos Etyj-maat pääsevät yhteisymmärrykseen tai pystyvät edes keskustelemaan rakentavasti saman pöydän ääressä, kyse on voitosta koko Euroopan turvallisuudelle.

Etyjin suuri koko on samalla sen heikkous. Jos osallistujamaiden kannat ovat kaukana toisistaan, edellytyksiä järkevälle toiminnalle ei välttämättä ole. Etyj tekee päätöksensä yksimielisesti.

Konsensus vaaditaan myös silloin, kun päätetään puheenjohtajasta.

Haavisto ei halunnut mennä yksityiskohtiin siitä, miten vaikeaa tai helppoa Suomen oli päästä tavoitteeseensa.

Etyj-maiden kantoja selviteltiin eli Suomen asiaa lobattiin vähintään koko kuluneen syksyn ajan. Haaviston vastauksesta sai käsityksen, että ainakin Valko-Venäjän tilanne toi mutkia matkaan.

Etyjin päämaja on Wienissä, jossa Suomellakin on edustus.

Haavisto osallistui puheen­johtajuus­hankkeeseen henkilökohtaisesti muun muassa käymällä keskustelun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa lokakuussa.

Haavisto ei kysyttäessä täsmentänyt, tapahtuiko Etyjin puheenjohtajuuden hakeminen presidentti Niinistön vai hallituksen aloitteesta.

”Olemme käyneet tämän vuoden ajan pohdintaa, että lähdetäänkö hakemaan tätä, ja tässä hallitus ja presidentti ovat tietysti yksimielisiä”, Haavisto sanoi.

Etyjin tämänvuotinen puheenjohtajamaa on Ruotsi. Sen puheenjohtajuus huipentuu tällä viikolla Tukholmassa järjestettävään Etyjin ulkoministerikokoukseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat