Salomonsaarilla hallituksenvastaisia mellakoita, pääministerin kotiin hyökätty – Uusi-Seelanti lähettää saarille rauhanturvaajia - Ulkomaat | HS.fi

Salomon­saarilla hallituksen­vastaisia mellakoita, pää­ministerin kotiin hyökätty – Uusi-Seelanti lähettää saarille rauhan­turvaajia

Hallituksenvastaiset mellakat ovat raunioittaneet osan saarivaltion pääkaupungista.

Levottomuuksien jälkiä Honiarassa 26. marraskuuta.

1.12.2021 8:47

Uusi-Seelanti lähettää joukkojaan Salomonsaarten levottomuuksia rauhoittamaan. Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern kertoi keskiviikkona lähettävänsä paikalle yhteensä 65 rauhanturvaajaa.

”Olemme syvästi huolissamme Honiaran viimeaikaisista levottomuuksista ja mellakoista, ja Salomonsaarten hallituksen eilisen pyynnön jälkeen olemme toimineet nopeasti tarjotaksemme kiireellistä apua kestävän rauhan ja turvallisuuden palauttamiseksi”, Ardern sanoi lausunnossaan.

Lauantaina saarten pääkaupunkiin Honiaraan saapui jo noin 150 rauhanturvaajaa Australiasta ja Papua-Uudesta-Guineasta.

Ihmiset siivosivat mellakoinnin jälkiä Honiarassa sunnuntaina 28. marraskuuta.

Salomonsaarten hallituksenvastaisissa mellakoissa on kuollut kolme ihmistä, ja mellakat ovat raunioittaneet osan pääkaupungista.

Paikallisen keskuspankin mukaan Honiarassa on ryöstetty ja poltettu yli 50 rakennusta. Hyökkäyksen kohteeksi on joutunut muun muassa pääministeri Manasseh Sogavaren koti. Yli sata ihmistä on pidätetty mellakoinnista.

Levottomuuksien taustalla on vanhoja jännitteitä saaristovaltion asutuimman saaren Malaitan ja keskushallinnon saaren Guadalcanalin välillä.

Yhtenä syynä mellakoihin pidetään myös tyytymättömyyttä pääministerin politiikkaan. Hallintoa syytetään muun muassa korruptiosta ja Kiinan mielistelystä, ja pääministeriä on vaadittu eroamaan. Sogavare puolestaan on vakuuttanut, ettei aio erota.

Salomonsaarten pääministeri Manasseh Sogavare 24. marraskuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat