Meksikon huumeparoni El Chapon vaimolle kolmen vuoden vankilatuomio - Ulkomaat | HS.fi

Meksikon huume­paroni El Chapon vaimolle kolmen vuoden vankila­tuomio

Lisäksi Emma Coronel Aispuro joutuu maksamaan 1,5 miljoonan dollarin suuruisen hyvityssopimuksen.

Emma Coronel Aispuro kuvattuna New Yorkissa heinäkuussa 2019 miehensä Joaquín ”El Chapo” Guzmánin oikeudenkäynnin jälkeen.

1.12.2021 9:34

Yhdysvaltalain liittovaltion tuomioistuin on antanut meksikolaisen huumekauppiaan Joaquín ”El Chapo” Guzmánin vaimolle Emma Coronel Aispurolle kolmen vuoden vankeusrangaistukseen, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Syyttäjä vaati Aispurolle neljän vuoden tuomiota huumekaupasta ja rahanpesusta. Tuomarin mukaan suhteelliseen lievään tuomioon vaikutti se, että Aispuro oli aiemmin tunnustanut syyllisyytensä ja se, että hän oli vasta teini-ikäinen mennessään naimisiin Guzmánin kanssa.

Aispuro pidätettiin helmikuussa 2021 ja hän myönsi syyllisyytensä kesäkuussa.

Aispuron aviomies Guzmán tuomittiin vuonna 2019 Yhdysvalloissa elinkautiseen Sinaloa-huumekartellin johtajana tekemistään rikoksista.

Nykyisin 32-vuotias Aispuro pahoitteli oikeudessa tekojaan.

”Esitän pahoitteluni kaikesta mahdollisesti aiheuttamastani vahingosta”, hän sanoi.

”Kärsin perheelleni aiheuttaman tuskan vuoksi.”

Hän myös vetosi tuomariin lastensa puolesta ja pyysi tätä varmistamaan, että saisi jatkaa yhdeksänvuotiaiden kaksostyttäriensä kasvattajana.

”He kasvavat jo nyt ilman toisen vanhemman läsnäoloa – – pyydän, että ette anna heidän kasvaa ilman äitinsä läsnäoloa”, Aispuro sanoi AFP:n mukaan.

Vankeusrangaistuksen lisäksi Aispurolle määrättiin maksettavaksi ennen oikeudenkäyntiä sovittu 1,5 miljoonan dollarin hyvityssopimus.

”Vaikka syytetyn toiminnan kokonaisvaikutus on merkittävä, oli hänen todellinen roolinsa [kartellin toiminnassa] minimaalinen. Syytetty toimi ensisijaisesti aviomiehensä tukena”, liittovaltion syyttäjä Anthony Nardozzi sanoi oikeuden istunnossa.

Oikeuden mukaan Aispuro ei osallistunut huumekartellin ydintoimintaan.

”Syytetty ei ollut johtaja, järjestäjä, pomo tai mikään muukaan johtohenkilö. Hän oli pikemminkin hammasratas rikollisjärjestön erittäin suuressa pyörässä”, Nadrozzi sanoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat