WHO toppuuttelee: Omikronmuunnoksen takia tehdyistä matkustuskielloista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä - Ulkomaat | HS.fi

WHO toppuuttelee: Omikron­muunnoksen takia tehdyistä matkustus­kielloista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä

Matkustusrajoitukset voivat WHO:n mukaan saada maat lopettamaan tietojen jakamisen kehittyvästä viruksesta.

Matkustajia Heathrow’n lentokentällä Lontoossa. Britannia oli ensimmäisten joukossa keskeyttämässä Afrikan-reittilentoja omikronmuunnoksen takia.

1.12.2021 10:37 | Päivitetty 1.12.2021 17:03

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että yleiset matkustusrajoitukset eivät estä koronaviruksen uuden omikron­muunnoksen leviämistä.

Järjestön mukaan matkustuskiellot saattavat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kiellot voivat viime kädessä saada maat lopettamaan tietojen jakamisen kehittyvästä viruksesta.

Etelä-Afrikan ilmoitettua uudesta virusmuunnoksesta kymmenet maat ympäri maailmaa ovat asettaneet rajoituksia matkustamiselle, joista suurin osa on kohdistettu eteläisen Afrikan maihin.

Muun muassa Kanada kertoi vastikään estävänsä maahantulon Egyptistä, Nigeriasta ja Malawista omikronmuunnoksen leviämisen vuoksi. Kanadassa havaittiin hiljattain maan ensimmäiset omikrontapaukset.

WHO:n pääjohtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan on ymmärrettävää, että maat pyrkivät suojelemaan kansalaisiaan uutta virusmuunnokselta. Hän kuitenkin vaati, että globaali reaktio uuteen uhkaan olisi rauhallinen, koordinoitu ja johdonmukainen.

Valtioilta Tedros toivoi matkustusrajoituksien sijaan muita toimia riskien vähentämiseen.

Järjestö suosittelee myös, että yli 60-vuotiaat ja muihin riskiryhmiin kuuluvat, jotka eivät ole rokottautuneet tai sairastaneet koronavirusinfektiota, välttäisivät matkustamista alueille, joilla virus leviää hallitsemattomasti.

Oikaisu 1.12.2021 kello 13.14: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, WHO ei suosittele yli 60-vuotiaita välttämään matkustamista. WHO tarkensi suosituksensa koskevan rokottamattomien yli 60-vuotiaiden ja muiden riskiryhmien matkustamista alueille, jossa virus leviää hallitsemattomasti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat