Kannatuspulasta kärsivä Ukrainan presidentti ajoi läpi oligarkkilain ja syyttää rahamiehiä vallankaappauksen suunnittelusta – maan rikkain mies raivostui - Ulkomaat | HS.fi

Kannatuspulasta kärsivä Ukrainan presidentti ajoi läpi oligarkkilain ja syyttää rahamiehiä vallankaappauksen suunnittelusta – maan rikkain mies raivostui

Presidentti Zelenskyi allekirjoitti marraskuun alussa niin sanotun anti­oligarkkilain. Hänen populistinen puolueensa näyttää olevan kuitenkin hajoamassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vakuuttanut, ettei hän lähde virastaan mihinkään. Zelenskyi puhui lehdistötilaisuudessa marraskuun lopussa.

1.12.2021 15:50

Puoli maailmaa ennustelee Venäjän ja Ukrainan välisen talvisodan syttymistä, mutta samaan aikaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on aloittanut toisenlaisen taistelun.

Zelenskyi näyttää olevan itsenäisen Ukrainan ensimmäinen presidentti, joka yrittää tosissaan kaataa Ukrainaa hallitsevat rahamiehet eli oligarkit.

Yritys saattaa maksaa Zelenskyille jatkokauden vuoden 2024 presidentinvaaleissa, ellei hän lennä takaisin tv-koomikon töihin jo ennen sitä. Presidentti itse vakuuttaa, ettei hän lähde virastaan mihinkään.

Ukrainan sisäpoliittinen kriisi tuli julki viime perjantaina, kun Zelenskyi piti presidenttikautensa puolivälin kunniaksi tuntien mittaisen lehdistötilaisuuden Kiovassa.

Zelenskyi esitti lehdistötilaisuudessa ällistyttävän väitteen, jonka mukaan Venäjä suunnittelisi ukrainalaisten liittolaistensa kanssa Ukrainaan vallankaappausta joulukuun ensimmäiseksi ja toiseksi päiväksi.

Keskiviikko­iltapäivään mennessä Kiovasta ei ollut kaappausuutisia kuulunut, joten presidentti puhui pötyä tai sitten salaliittolaiset ovat peruneet hankkeensa.

Lue lisää: Ukrainan presidentti Zelenskyi syyttää Venäjää vallan­kaappaus­yrityksen valmistelusta

Zelenskyi oli asiastaan kuitenkin varma:

”Voin sanoa suoraan, että meillä tiedustelutietoa, mukaan lukien kuuntelutallenteet, joissa Ukrainasta tulevat henkilöt keskustelevat Rinat Ahmetovin osallistumisesta vallankaappaukseen Ukrainassa miljardin dollarin rahoituksella”, Zelenskyi sanoi valtiollisen uutistoimisto Unianin mukaan.

Rinat Ahmetov puhui toimittajille Kiovassa kesällä 2014 jouduttuaan jättämään Donetskin-kartanonsa separatistien vallankaappauksen vuoksi.

Rinat Ahmetov, 55, on yli seitsemän miljardin dollarin omaisuudellaan Ukrainan rikkain mies. Hänen holding-yhtiönsä System Kepital Menedžmentin eli englantilaisittain SCM:n ydin on tytäryhtiö Metinvest, jonka sydän sijaitsee Mariupolin kaupungissa Asovanmeren rannalla.

Neuvostoaikaiset teräsjätit Azovstal ja Mariupolskyi metalurhinyi kombinat imeni Illitša savuavat kilometrien mittaisessa teollisuusmaisemassa.

Rinat Ahmetovin Mariupolin-tehtaat joutuivat keskelle Itä-Ukrainan taisteluja kesällä 2014. Lopulta alue jäi täpärästi Ukrainan hallituksen joukkojen haltuun.

Ahmetov julkaisi tiedotteen Metinvestin verkkosivulla Zelenskyin tiedotustilaisuuden ollessa vielä käynnissä.

”Olen raivoissani tällaisten valheiden levittämisestä, olivatpa presidentin motiivit mitä tahansa”, Ahmetov kirjoitti. ”Teen kaikkeni estääkseni autoritaarisuuden ja sensuurin Ukrainassa.”

Autoritaarisuudella Ahmetov viittaa luonnollisesti presidentin vallankäyttöön, sensuurilla taas lähinnä rahamiesten sananvapauteen.

Ukraina on politiikkaan uppoutuneiden oligarkkien hallitsema maa, ja suurimmalla osalla miljardööreistä on hallussaan kasa joukkotiedotusvälineitä.

Zelenskyin noustessa valtaan vuonna 2019 häntä pidettiin Dnipropetrovskin alueen ruhtinaan Ihor Kolomoiskyin suojattina. Pian presidentin parhaaksi kaveriksi ui kuitenkin Ahmetov, jolla on ollut loistavat suhteet kaikkiin Ukrainan presidentteihin.

Riitoja tuli kuitenkin Zelenskyin lempiprojektista eli oligarkkien valtaa rajoittavasta lainsäädännöstä. Presidentti ajoi hankkeensa läpi parlamentissa ja allekirjoitti marraskuun alussa niin sanotun antioligarkkilain.

Lain mukaan Ukrainan turvallisuusneuvostolla on viranomaisten esityksestä valta päättää, kuka on ”merkittävää taloudellista tai poliittista julkista valtaa käyttävä henkilö eli oligarkki”. Heiltä kielletään puolueiden ja mielenosoitusten rahoitus ja osallistuminen valtion omaisuuden huutokauppoihin.

Ukrainan politiikkaan perehtynyt toimittaja Konstantin Skorkin kirjoittaa analyysissään Moskovan Carnegie-instituutin verkkosivulla, ettei Zelenskyin ja Ahmetovin sota ole edennyt vielä henkilökohtaisuuksiin. Skorkinin mukaan Ahmetov on riidassa pikemminkin jonkinlainen ”oligarkkien ammattiliiton puheenjohtaja” eli edustaa koko riitaista koplaa.

Skorkin huomauttaa, ettei Ahmetov ole rikkauksistaan huolimatta haavoittumaton.

Rikkauksien kahmiminen alkoi niin sanotun Donetskin mafian suojeluksessa, joten saastaa eli kompromatia löytyy varmasti. Lisäksi hänellä on miljardiomaisuuden ohella miljardien velat.

Zelenskyi puolestaan osoitti kyntensä helmikuussa, kun hän kaatoi kylmästi yhden Ukrainan mahtavimmista rahamiehistä eli oligarkki Viktor Medvedtšukin.

Häntä pidettiin kolmen vuosikymmenen ajan eräänlaisena Moskovan epävirallisena bisneslähettiläänä ja Kremlin kuiskuttelijana Kiovan valtapiireissä. Nyt entinen rahamies istuu nyt kotiarestissa odottamassa syytteiden lukua maanpetoksesta ja kavalluksesta.

Presidentti pelaa uhkapeliä. Uudistusten hitaus, korona­epidemia, talousvaikeudet ja Itä-Ukrainan sota ovat syöneet kannatusta. Kuten arvata saattaa, vuoden 2019 vaalien alla salamana rakennettu Zelenskyin populistinen Kansan palvelija -puolue on jo kovaa vauhtia hajoamassa.

Zelenskyi jätti oven auki oligarkeille.

Kapinaa on johtanut puolueen entinen johtaja ja kansanedustaja Dmytro Razumkov, joka sai äskettäin lähdöt puolueen parlamenttiryhmästä ja vei kaksikymmentä kumppania mennessään. Kansan palvelija menetti yksinkertaisen enemmistönsä parlamentissa.

Tuoreimmassa marraskuun mielipidetiedustelussa Razumkov menestyi niin, että jos vuoden 2024 vaalit olisi järjestetty nyt, hän olisi noussut toiselle kierrokselle ja kaatanut täpärästi Zelenskyin.

Rikkaiden vastustaminen on tehokasta populismia, mutta pelkästään sen varaan Zelenskyi ei voi toivoaan asettaa, Konstantin Skorkin kirjoittaa.

Ukrainalaisilla on nimittäin kokemusta kahdesta vallankumouksesta kaduilla, ja kovaotteinen presidentti saa helposti kansan silmilleen.

Niinpä Zelenskyi jätti oven auki oligarkeille: hän ei suoraan syyttänyt Ahmetovia vallankaappaushankkeesta vaan väitti muiden suunnitelleen hänen vetämistään mukaan maanpetokseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat